„Muscle car” și „electric” parcă nu prea se suprapun și mulți vor trebui să abordeze problema pe principiul „gustul se educă”. Măcar arată bine chestia… cu două sau patru uși, cum poftești.
Știi cum se zice… „E mult până te pornești”.
Cam așa cred că și-au spus și tipii din Detroit (sau de pe la sediul central al Stellantis) când s-au gândit că electrificarea n-are cum să ocolească „mașinile musculoase”, așa că măcar să fie ei primii care o comit. Deocamdată sunt și singurii, că Charger-ul e singurul care-și asumă titulatura de „electric muscle car”, fiind totodată și primul Dodge integral electric.
Vedem o combinație de linii clasice și abordări moderne, menite să împace cumva fanii genului și tendințele actuale. Sunt destule detalii interesante, frumos meșteșugite de designeri. Sunt și niște apucături mai ciudate, cum ar fi capota aia „înaripată” sau logo-urile un pic exagerate, dar mi se pare că mașina arată foarte bine – cel puțin în poze – și în versiunea cu două uși, și în cea cu patru.
Să nu crezi că au uitat de putere și mușchi. Dodge Charger livrează până la 670 CP și atinge suta în puțin peste 3,3 secunde. Versiunea Daytona Scat Pack chiar promite sfertul de milă (circa 400 m) în 11,5 secunde – un fel de „best of” al categoriei.
Mușchi electrici
Charger este primul model care folosește o platformă electrică ce urmează să preia diverse caroserii mai corpolente în grupul Stellantis. Numită STLA, platforma vine cu un sistem de propulsie de 400V și două motoare, deci livrează tracțiune pe ambele punți. Cel din față poate fi decuplat pentru sporirea eficienței și autonomiei, iar grupul motor spate include un diferențial mecanic cu alunecare limitată, pentru o mai bună tracțiune. Ambele livrează câte 335 CP și circa 407 Nm, în cazul versiunii Daytona Scat Pack – cea mai potentă dintre cele anunțate până acum.
Pachetul de baterii oferă o capacitate instalată de 100 kWh și o rată de descărcare maximă de 550 kW. Sistemul e special conceput pentru a maximiza accelerația, permițând motoarelor să utilizeze cea mai mare putere pe care o poate produce bateria într-un interval scurt, optim pentru accelerații sau cursele de sfert de milă, de exemplu. Autonomia poate urca până la circa 410 km pentru Daytona Scat Pack, dar versiunea R/T, un pic mai potolită, mai adaugă încă 100 de km.
Daytona R/T vine cu doar 490 CP, însă alura sa este similară, mașinile distingându-se vizual în principal prin detalii mărunte. Și în cazul lui găsim în față aripa R-Wing, prezentă la buza capotei amplu profilate… un artificiu în curs de patentare, care joacă un important rol aerodinamic, păstrând însă și linia vizuală frontală.
Totuși nu toate modelele Charger vor avea această aripă foarte aparte. Mă gândesc că pe partea electrică va exista și un model de bază care nu va avea toate detaliile maciste, dar nu s-a vorbit despre asta deocamdată. Oricum, e clar că Charger-ul cu motor termic va trebui să trăiască fără contribuția aerodinamică a R-Wing-ului.
Motor pe benzină?
Da. Așa din milă probabil, tipii de la Stellantis au aprobat și două versiuni „împuțit-poluante”, denumite Sixpack S.O. și Sixpack H.O. Clasicele V8-uri de 5,7 și 6,4 litri de pe generațiile anterioare trec însă în neființă, noile Chargere Sixpack mulțumindu-se cu un V6 de 3 litri, twin-turbo, setat la 420 CP, respectiv 550 CP. Pe lângă putere și fum, astea două versiuni vor face și zgomotele mult iubite de fanii muscle cars.
Totuși se pare că zgomotul nu a fost ignorat de ingineri nici în ceea ce privește Charger-ul electric. Ni se vorbește de o altă inovație în curs de patentare, numită Fratzonic Chambered Exhaust, capabilă să livreze un sunet de intensitate foarte mare, care să diferențieze Charger-ul de alte automobile electrice BEV.
Care, când se lansează?
În România, niciunul, dar nu m-aș mira să vedem repede și pe la noi câteva importate din State.
Modelele electrice (Daytona Scat Pack și Daytona R/T) intră în producție în 2024, în vară, dar doar cu caroserii cu două uși. Variantele lor cu patru uși sunt programate pentru Q1 2005, tot atunci urmând a fi demarată producția și pentru versiunile Sixpack, cu motoare termice.
Prețurile estimative ar porni de pe la 50.000 USD pentru cele cu motoare electrice și de la 40.000 USD pentru cele cu motoare cu combustie.
Alte lucruri de amintit?
Noul Charger vine cu suspensie multi-link în față și suspensie independentă în spate. Există și o opțiune pentru o suspensie semi-activă, pare-se disponibilă doar pentru cei care vor alege „Track Package”.
Modelele electrice se vor bucura de un sistem de recuperare a energiei pe frânare cu trei niveluri, însă vestea bună pentru cumpărători vine dinspre felul în care vor putea consuma energia.
Există mai multe moduri de condus, menite să altereze semnificativ personalitatea mașinii: Auto, Eco, Sport, Wet/Snow și Track & Drag – disponibil doar pe Charger Daytona Scat Pack.
Tot pentru acesta din urmă sunt disponibile și niște moduri „Race”, care includ facilități de pregătire pentru curse („track” sau „drag”), ele vizând și modul de afișare a diverselor informații ale complicatului sistem de monitorizare a performanțelor, dar și modul în care livrarea puterii și reacția suspensiei variază în funcție de specificul cursei.
Line Lock eliberează puntea față de cuplu, lăsând pilotul să încălzească pneurile spate.
Launch Control oferă accelerație optimă în linie dreaptă, cu cinci niveluri selectabile de intensitate a lansării.
Donut Mode permite vehiculului să învârtească numai roțile din spate și să se rotească în jurul oricăreia dintre roțile din față fără intervenția sistemului de control al tracțiunii.
Drift Mode lasă pilotul să aleagă între trei niveluri de alunecare, iar cuplul este deplasat către puntea spate. Amortizoarele din față devin moi, iar amortizoarele din spate devin foarte rigide pentru a încuraja supravirarea, iar sistemul de control al tracțiunii permite diferențe de viteză între roți.
Și dacă toate astea de mai sus nu sunt suficient de multe nebunii… Dodge ne spune că poți înregistra fiecare cursă pentru a analiza datele ulterior – nu doar date despre timpi, accelerații, înclinații, unghiuri etc., ci și clipuri filmate cu camerele prezente pe mașină. Muscle Car întinerit, într-adevăr 🦾
Imagini: Dodge / Stellantis
Linkuri: https://www.dodge.com/
- Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
- MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
- Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
- Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.