Cel mai puternic SUV diesel din lume: Audi SQ7

A161084_medium

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Țineți-vă bine-bine de ce apucați, Audi a prezentat „cel mai puternic SUV diesel de serie din Lume”. Evident, vorbim despre un Q7 care primește versiunea SQ7 TDI fiind propulsat de un nou motor diesel V8. Iată că propulsoarele diesel în opt cilindri renasc, să sperăm că și ceilalți constructori vor opta pentru această soluție. Motoarele mari sunt motoare mari. Cilindreea nu este chiar atât de înspăimântătoare, SQ7 are patru litri; dezvoltă 435 CP și 900 Nm încă de la 1.000 rpm! Asta e cu adevărat fantastic. La fel și accelerația: 0-100 în 4.8 secunde; viteză maximă 250 km/h limitată electronic. Consumul mediu anunțat este de 7.8 litri pentru 100 km parcurși, dacă va fi de 11-12 va fi fantastic pentru puterea mașinii.

Cilindreea exactă a motorului este de 3.956 cmc, fiind mai mică cu peste 200 cmc față de vechiul motor. Sistemul de injecție common-rail este complet nou și poate genera presiune de injecție de până la 2.500 bari. La fel ca BMW, Audi folosește trei turbine doar că două dintre ele sunt convenționale iar a treia, în premieră mondială absolută este electrică. Vorbim despre un compresor electric – EPC, ajută cele două turbine convenționale crescând debitul de aer din sistemul de admisie la turațiile joase astfel că Audi susține că s-a terminat cu turbo lag-ul, acel gol în accelerație pe care îl simți la multe dintre motoarele actuale… Aceste dieseluri ale vremurilor noastre scad destul de mult în turație când ridici piciorul din accelerație pentru că presiunea în admisie scade dar acum, EPC, care înregistrează rotații de ale elicei compresorului de până la 70.000 rpm permite turbinelor convenționale să fie pregătite să ofere cuplul maxim „instant” la apăsarea accelerației.

O altă premieră pentru Audi – SQ7 folosește un sistem de bare stabilizatoare active electro-mecanice pentru un comportament mult mai dinamic în stil de condus sportiv. Pe lângă motor, acesta este un bun motiv pentru vrea să conducem mașina asta mai repede. Altfel, cutia cu opt trepte a fost reconcepută pentru a schimba mai rapid și mai eficient. Sistemul 4×4 quattro folosește un diferențial central autoblocant iar direcția va fi integrală.

Pe lângă stilizarea specială la interior și exterior, SQ7 va fi echipat standard cu faruri LED cu opționale rămânând cele Matrix. În Germania prețul de pornire va fi de 89.000 euro.