Cruise Origin, viitorul mobilității urbane?

Cruise-Origin-6

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Poate că nu ai auzit de Cruise. Nici eu. Dar aparent este un start-up american cu scopul de a crea mașina viitorului, Origin în cazul de față.

Proiectul Origin vrea să rezolve multe probleme din mobilitatea actuală, precum aglomerația, poluarea, locurile de parcare sau stresul condusului. Simplu în teorie, dar cum rămâne cu practica? Origin este un vehicul electric complet autonom, deci nu are nicăieri volan, pedale sau panou de instrumente. Spațiul eliberat de aceste componente a permis construirea unui interior spațios cu două rânduri de scaune de-o parte și de cealaltă a mașinii, adică un fel de lounge cu spațiu la picioare mai mult decât suficient.

Nu are rost să întrebi cât costă un Origin, deoarece Cruise nu va vinde nicio bucată, ci le va pune la treabă într-un serviciu similar Uber, Bolt, Lyft sau Yangoo, sperând să fure clienții acestora care vor să călătorească într-un mod futurist și aerisit. Compania s-a folosit de o platformă GM pentru modele electrice, astfel nefiind nevoie de dezvoltarea de la zero a acestui tip de propulsie. Dar fiind vorba de o mașină fără șofer, software-ul va trebui pus la punct până când pasagerii vor apela la Cruise în loc de Uber. Americanii ne asigură că pachetul de senzori al mașinii este proiectat să detecteze oameni, animale sau obiecte și că funcționează pe întuneric, ceață sau chiar ploaie.

Ce va face un Origin să fie viabil din punct de vedere financiar este durata de viață de peste 1.6 milioane km și costurile cu salariile șoferilor, inexistente. Mai mult, oficialii Cruise promit câștiguri de 5.000 $ anuale pentru pasagerii săi dacă aleg să meargă cu Origin și nu cu mașina proprie sau Uber. Rămâne de văzut, ideea e bună până la urmă.