Cum s-o alege echipajul care va merge pe Lamborghini Urus Performante?

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Al șaselea Lamborghini care ajunge la poliția italiană e gata pentru urmăriri ca-n filme pe autostradă. Sau pentru plimbări agale, la impresii, prin centrul civic.

Ar cam fi vreo 12.000 de polițiști în Polizia Stradale și cam 100.000 în Polizia di Stato, toți invidioși pe cei care vor fi desemnați să plimbe cu schimbul un Lamborghini Urus Performante nou-nouț. Hai, poate nu chiar toți, că or mai fi câteva zeci care merg sau au mers cu celelalte cinci Lamborghini care au ajuns la poliția italiană începând cu 2004.

Da, știm cu toții că Lamborghini s-a specializat în spectacol, așa că era oarecum natural să vină cu această soluție spectaculoasă pentru comunicare și imagine: „Ce-ar fi să donăm noi câte un Lamborghini poliției? Că n-o să fie nicio publicație din Italia și din lume care să nu scrie măcar o dată despre asta”.

Ei bine, iar ne-a venit rândul să scriem despre asta…

Un Urus Performante a fost echipat de tehnicienii Lamborghini de la Sant’Agata Bolognese, conform specificațiilor poliției. Țineți-vă bine…
Modelul a fost decorat de Lamborghini Centro Stile și combină culorile clasice ale Poliției de Stat italiene cu benzi tricolore pe laterale, dar și pe centurile de siguranță. Siglele poliției au fost aplicate pe uși în folie reflectorizantă, în timp ce pe acoperiș a fost montată o instalație luminoasă cu lumini LED 360°, împreună cu o sirenă în două tonuri.
În cockpit găsim câteva elemente indispensabile serviciului de siguranță publică, inclusiv o cutie blindată pentru arme, un afișaj de mesaje rabatabil, un sistem de comunicare specific, dar și un compartiment special în portbagaj pentru depozitarea echipamentelor de service, alături un defibrilator și alte lucruri necesare pentru răspunsul de prim ajutor. Cel mai important, acest Urus este prevazut și cu un frigider portabil pentru transportul organelor, cu tot cu un display pentru monitorizarea continua a temperaturii interne.

Într-adevăr, se pare că atunci când nu aleargă după mafioți sau după tipii care „uită” să plătească taxa de autostradă, acest bolid cu veleități off-road urmează să fie folosit și pentru servicii speciale, inclusiv transportul medical urgent de organe și plasmă. Probabil când elicopterele sunt ocupate, mă gândesc.

Oricum, nu am niciun dubiu că cineva tare o să se bucure pe banii mărcii (pentru mașină) și pe banii statului (pentru combustibil) de toți cei opt cilindri, bi-turbo. Sunt 666 CP și 850 Nm la bătaie, mașina fiind capabilă de o accelerație de la 0 la 100 km/h în doar 3,3 secunde și de o viteză de vârf de 306 km/h.
Deci performanțe de top în mers și impresii maxime când stă pe loc – fix ce-a recomandat doctorul. Dottore, în cazul nostru.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici