Cum se conduce Dacia Duster 1.5 dCi 110 EDC

dacia-duster-brossard-yannick-31

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

În ultimii 12 ani, cota de piață a mașinilor automate a crescut în Europa de la 6% la 18%. La asta se adaugă blocajele în trafic care au crescut și ele. Orașele au devenit super-aglomerate, iar timpul petrecut în mașină în fiecare zi a crescut exponențial. Era normal ca oamenii să-și dorească din ce în ce mai mult confort și cum repet asta de ani de zile, confortul la volan înseamnă în primul rând cutie de viteze automată.

Ideea cu Duster, versiunea sa 4×2 și cutia automată e următoarea: oamenii cumpără în procentaj covârșitor tracțiune față în loc de integrală. Procentajul este 75% – 25%. Uriaș. Nimănui nu-i pasă de 4×4 la Duster, de fapt. Mă rog, aproape nimănui și mai ales în afara României unde cultul pentru tracțiunea integrală ce probabil va fi folosită la adevărata valoare doar de câteva ori pe an, a dispărut de mult. Tot în ideea de Duster, cutie automată și tracțiune față mai este o altă statistică: europenii cumpără Duster ca alternativă la modelele compacte și de aceea, mașina asta Dacia, cu tracțiune față și aproape de fiecare dată cu diesel este pe locul doi la vânzări în Europa, după Golf, în segmentul C.

Incredibil, dar adevărat.

Cu dublu-ambreiaj și șase trepte, EDC-ul de pe Duster 1.5 dCi de 110 CP cu Start&Stop în standard va fi disponibil din februarie și va costa extra vreo 1.300 euro. Nu știm exact prețul dar asta este o estimare foarte apropiată de adevăr și vine de la unul dintre oficialii Dacia. Dacă ar fi să ne uităm în grup, diferența la un Captur sau un Kadjar, de exemplu, între diesel manual și diesel automat este de 1.450 euro cu TVA.

EDC funcționează cu două ambreiaje: unul care acționează treptele impare (1/3/5) şi un al doilea care acționează treptele impare (2/4/6) plus marșarier. Schimbarea vitezelor este realizată cu ajutorul unor motoare electrice gestionate de un calculator care selectează treapta ideală în funcție de regimul în care motorul este exploatat. În timpul schimbării vitezelor, ambreiajul care face priză se deschide, în timp ce, simultan, ambreiajul corespunzător treptei următoare se închide. Astfel, schimbarea vitezelor este foarte rapidă iar transmiterea cuplului este continuă, fără pierdere de energie. Asta este teoria și din fericire practica o confirmă pentru că Duster cu EDC se bucură de schimbări line de viteză, aproape imperceptibile atunci când rulezi în regim normal de condus. Schimbările devin rapide și chiar sportive dacă adopți un stil de condus rapid, nu ai întrerupere în fluxul de putere, nu trebuie să tragi de schimbătorul înalt de jumptate de metru și nu ai grija ambreiajului. La Duster, mai ales, este bine pentru că poți ține mereu mâinile pe volan și astfel ai grijă de direcția imprecisă care necesită atenție în regim de rulare alert.

În rest, padele pentru schimbare manuală de la volan nu există și nici nu cred că vor exista pe generația asta. Poți schimba manual de pe schimbător, prin impuls, în poarta de „Manual” din partea stângă a „Drive”, cu minus pe față și plus spre spate.

Consumul?

Păi noi am avut o experiență minunată: 5.5, 5.8, 5.9 maxim ne-a arătat computerul de bord în 150 de km pe care i-am făcut astăzi, trei persoane, bagaje, regim de rulare pe șosele de munte, asfaltate.

Deci, Duster cu tracțiune față și automat cu dublu-ambreiaj este excelent dacă nu te mai gândești la alte lucruri pe care le-ai schimba la mașina asta și care probabil vor fi schimbate la generația nouă de Duster. Este mai plăcut de condus; mai confortabil de condus; consumă excelent și la fel ca întotdeauna, pentru câți bani dai pe el pare greu de ucis. Iar acum, poți să încerci să vezi cât duce, cu pedala dreaptă în podea și ambele mâini pe volan. Din februarie, de fapt, da? Mai aveți puțină răbdare.