Logan facelift: datele esențiale, prețuri, impresii

dacia-logan-brossard-yannick-5

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Suntem în Croația unde tocmai am condus în premieră Logan cu facelift. Mașina devine disponibilă în România în perioada imediat următoare, avem și prețurile complete pe care le-am publicat pe facebook pe pagina noastră. În cele ce urmează vă prezint care sunt lucrurile pe care trebuie să le știți despre această modificare a gamei dar și despre marcă și situația ei generală din momentul de față.

  • lansarea internațională a avut loc în Croația pentru că această țară a fost a doua unde a fost lansat Logan în 2004, după România; asta și pentru că aici este superb, desigur. Și drumurile sunt perfecte. Și pentru că nu sunt minus cinci sute de grade deja. Și pentru că probabil e mai ieftin ca în România. Dacă vă gândiți să spuneți că am zis asta că nu sunt patriot, amintiți-vă că am Drapelul tatuat. De mai multe ori.
  • la finele lunii octombrie, vânzările Dacia au crescut în 44 de țări și din acestea, 27 au cifre record de vânzări fie că vorbim despre cotă de piață fie de volume propriu-zise.
  • Dacia produce momentan la Pitești, la Casablanca și la Tanger (unde se va produce și Logan MCV în premieră), Maroc și la Oran în Algeria.
  • din 2004 până acum s-au vândut peste patru milioane de mașini; vânzările totale de anul acesta au crescut cu șase procente față de anul trecut, atingând 448.000 unități; Europa este șefă la vânzări cu o creștere de 11 procente la 346.000 unități.
  • în România, Dacia înregistrează până acum o creștere a vânzărilor cu 3,5%, până la 31.316 unități. Dacia este lider absolut în România și Bulgaria la vânzări mașini noi.
  • Sandero este locul trei în segmentul clasei mici în Europa; în Franța este cel mai vândut model al clasei sale.
  • Duster este poziționat de oficiali în clasa compactă (!) pentru că 75% din vânzări sunt modele cu tracțiune față. În Europa, în Clasa Compactă, Duster este pe locul doi la vânzări.
  • Dacia se tot laudă cu performanțele din social media. Asta e cam penibil pentru că au doar peste trei milioane de fani pe facebook. Nu are rost să spunem câți au alte mărci. Dar, Dacia a lansat un fel de platformă specială pentru clienți și viitori clienți în Franța și în curând va fi oferită și în alte țări: „Systeme Dacia”. Pe lângă diverse beneficii, teoretic poți folosi platforma pentru a discuta cu cei care dețin un model care te interesează pe tine și poate îi convingi să-ți dea mașina lor la un test. Pare ciudat dar eu am un prieten care caută de luni de zile un Duster benzină 4×4 la test și nu e disponibil la niciun dealer. Un client ar putea să-l ajute prin Systeme Dacia. Să vedem dacă o lansează și în România.
  • facelift-ul gamei este oferit pe toate modelele mai puțin pe Duster care a primit cutie automată EDC. Dar despre asta vom vorbi în alt articol; Logan, MCV, Sandero, Stepway au primit: spoilere față noi, faruri noi, grilă nouă, un montant central negru, un spoiler spate nou și blocuri optice spate noi. ATENȚIE – Logan MCV nu are stopuri noi, păcat. Pentru toate modelele sunt disponibile noi modele de jante iar Sandero și Logan MCV au o culoare nouă disponibilă pentru exterior.
  • La interior avem: volan cu patru spițe, comenzi pentru cruise control (unde e cazul), claxon integrat; semnalizatoare cu impuls, cotieră escamotabilă integrată în scaunul șoferului, toate butoanele de geamuri amplasate pe portiere; spații de depozitare noi: pe marginea tunelului median la picioarele pasagerului din dreapta, tip plasă, în marginea scaunului pasagerului pentru telefon mobil, gen, o priză și suport pahare între scaunele față în fața banchetei spate unde înainte erau comenzi de geamuri. Peste astea, diverse elemente au primit stilizare nouă: plasticele numite inserții, cele de la mânerele de deschidere a ușilor, cel de pe schimbător, câte ceva la gurile de ventilație, iar tapițeriile sunt noi; din păcate scaunele sunt aceleași, șezutul rămâne scurt. Ah și acum torpedoul este luminat. WOW.
  • cheia de contact este nouă. O vedeți și pe ea pe pagina noastră de facebook.
  • camera video pentru marșarier și asistentul la plecarea în pantă sunt dotări noi disponibile de acum pe Logan și frații săi. Hill Start Assist este standard.
  • un motor nou aspirat de 75 de litri și cilindree de un litru cu trei cilindri este acum intrarea în gamă; motoarele 0.9 TCe și diesel-urile de 75 și 90 CP rămân neschimbate. Easy-R este disponibilă în continuare pe motoarele de 90 CP,
  • motorul nou SCe are 75 CP, 97 Nm și consum mediu anunțat la 5.2 l/100 km. Exact ce vroiam: un Logan cu motor ȘI MAI MIC. Hai odată cu un motor mai mare!
  • MENȚIUNE: Dokker, Dokker Van, Lodgy au primit și ele grila nouă, volanul, tablou bord modificat la nivel de detalii, jantele noi, tapițeriile noi și elemente cromate pe portbagaj pentru Lodgy. Oui.
  • echipări disponibile: ACCES, AMBIANCE, LAUREATE, PRESTIGE și STEPWAY pentru Sandero. Ambiance costă 900 euro peste Acces, Laureate 1.050 euro peste Ambiance. Iar peste Laureate, Prestige costă mai mult cu 600 euro și Stepway cu 1.000.
  • farurile noi includ lumini de rulare pe timp de zi cu LED, o nouă „semnătură luminoasă cu patru dreptunghiuri”. Tot patru dreptunghiuri sunt folosite și pentru designul stopurilor doar că aici nu sunt folosite LED-uri. Cele din față, pentru rularea pe timp de zi luminează mai estompat când pozițiile sunt selectate și rămân aprinse și la faza de drum sau cea lungă. Luminile de rulare pe timp de zi cu LED sunt standard.
  • Logan 1.0 SCe costă în Acces 6.950 euro cu TVA; celelalte echipări le calculați adăugând sumele de mai sus conform cu echiparea pe care o doriți; Logan 0.9 TCe pleacă de la Ambiance și 8.900 euro; cu Easy-R de la Laureate și 10.450 euro; cu GPL de la Ambiance și 9.500 euro; diesel de 75 de la Ambiance și el și 9.900 euro cu TVA iar 90 CP de la Laureate manual de la 11.550 euro cu TVA iar Easy-R de la 12.050 euro cu TVA.
  • jantele noi cu nume care mi-a marcat copilăria – Chamade (Renault 19 Chamade) costă 250 euro extra; aer condiționat manual pentru Ambiance – 760 euro, vopsea metalizată 300 euro, proiectoare ceață 100 euro; cotiera nouă este disponibilă doar de la Laureate în sus și costă 100 euro; Media Nav rămâne la 300 euro plus hărțile la 100 euro; camera video pentru marșarier apare în prețuri disponibilă doar pentru Prestige deși noi am condus un Laureate care o avea… costă 100 euro și logic trebuie să ai Media Nav pe mașină pentru a o putea comanda.

Noi am testat un Logan cu facelift și 1.5 diesel 90 CP, manual, Laureate.

Adică o mașină care fără orice fel de opționale ar costa 11.550 euro. Hai să spunem că pui tot pe ea și te duci la 13.000 euro. Păi, ce să mai spunem? La banii ăștia, nu există mașină nouă cu raport preț/ calitate mai bun. Vorbim de mașini noi, fără discount-uri la vânzare, desigur. Volanul nou este frumos și se simte bine în mâini. Păcat că nu i-au pus și comenzile radio pe el, ele rămân pe „satelitul de comandă de pe coloana volanului”. Celelalte schimbări de la interior sunt binevenite și e minunat că semnalizezi acum doar dând impuls manetei. Poate așa se va semnaliza mai des din Logan, nu? Nimic nu s-a schimbat la tehnică deci acest 1.5 dCi rămâne foarte bun la consum (îți ia 5-6 dace mergi normal, maxim 8 prin oraș sau când chinui mașina) și trage bine pentru masa mașinii; faceliftul schimbă mult mașina, dacă și jante pe ea arată chiar bine, repet, pentru o mașină de 13.000 euro.

Fața este mai expresivă ca niciodată și e frumos că nu îți cer bani pe luminile de zi cu LED.

În afară de faptul că noi am vrea niște scaune mai confortabile mai ales în zona șezutului, consider că Dacia a îmbunătățit bine un produs deja foarte bun și nu pot decât să vă mai repet că ar fi bine să luați un diesel Easy-R dacă vreți o mașină mare, care consumă puțin și care cât de cât confortabilă de condus prin trafic; pentru că rețeta actuală de suspensii, confort la rulare și dinamică pare cea mai rezistentă pentru componente în timp, Dacia nu a umblat la aceste capitole și de ce ar fi făcut-o? Impresia chiar și după facelift este că acest Logan va funcționa sute de mii de km fără probleme chiar și în patru roți… în condițiile în care ai cheltuit puțin la achiziție și nu ai băgat în mașină decât lichide și ceva consumabile în astea câteva sute de mii de km. Dacă vroiai un Logan pentru ceea ce este el în general și mai puțin pentru aspect acum lucrurile se schimbă puțin după facelift și s-ar putea să îți placă și mai mult mașina asta.