Cum (te) înveți (cu) noul BMW Seria 7

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Bine ai venit în noul Seria 7! Înainte să intri, descalță-te și reține: ai cinci moduri în care poți să deschizi portierele. Și asta este poate cea mai puțin interesantă informație despre mașină. Ești pregătit? Scoate caiețelul și notează!

„Ce vremuri interesante trăim”, îmi zic în gând, în timp ce în fața mea Alex Șeremet, omul de comunicare de la BMW România, își dă toată silința să-mi explice într-un mod simplu care sunt avantajele complicatului sistem eDrive, ajuns acum la generația a cincea.

Alex m-a chemat la un workshop despre i7, actualul vârf de gamă de la BMW și probabil cea mai sofisticată mașină pe care au lansat-o ei în ultimii mulți ani. Nu că celelalte nu ar fi deja burdușite cu tehnologie, dar i7 (mă rog, Seria 7 indiferent de versiunea de motorizare) este de-a dreptul disruptive. Mă duce cu gândul la Porsche 930 Turbo, un model atât de periculos de puternic încât cei de la Porsche au creat un program de pilotaj ca să se asigure că viitorii posesori și noile lor mașini o să aibă o viață lungă, fără ruperi de ritm sau de oase.

Doar că aici, în cazul lui i7, nu se pune problema de a te propti în obstacole — sincer, cred că este imposibil să faci asta, la câte sisteme de siguranță are mașina — ci despre a înțelege ce poate face limuzina asta pentru tine.

Condus autonom: alt nivel

Dacă tot am menționat sistemele de asistență, am să încep cu ele. Seria 7 vine cu tot ce-i trebuie unei mașini ca să posede abilități de conducere autonomă de nivel 3. Adică e capabilă nu doar să-și țină banda și distanța față de mașina din față, ci poate să interpreteze ce se întâmplă pe lângă ea și să urmeze calea fără ca tu să te „deranjezi” să o conduci. De exemplu, poate să se înscrie singurică pe banda corespunzătoare astfel încât să lege un segment de autostradă cu altul. Citind cuvintele subliniate, probabil că ai înțeles deja că sistemul nu e funcțional la noi în țară.

DAR asta nu înseamnă că nu-ți face condusul mai ușor chiar și pe drumurile noastre cioturoase. i7 are radare, senzori cu ultrasunete și camere pe toate laturile mașinii; radarul din față este încălzit (ca să nu se pună zăpadă pe el), iar camera din față are propriul ei spălător, ca să fie tot timpul curată. La fel și cea din spate; mai mult, mașina știe să depisteze murdăria de pe cameră, așa că îți va propune să mai dai și tu cu apă peste ea.

M-am lăsat purtat de mașină pe DN1 până când am aflat că i7 îți oferă sunete diferite la rulare în funcție de ce mood selectezi — pentru că mașina asta nu are doar moduri de rulare, ci și mooduri. De acolo până la destinație am ținut-o într-o orchestră continuă à la Hans Zimmer. Apropo de asta: când selectezi unul dintre mooduri, mașina îți răspunde diferit nu doar prin accelerație sau suspensii, ci și prin sunete, iluminare interioară sau masaj. Numai cafea nu face. Sau poate că nu am găsit eu butonul potrivit. A fost și timpul scurt, ce-i drept.

Așa, revenind la senzorii și la camerele alea șmechere: mulțumită lor, și parcarea e mai simplă. Mașina depistează locurile de parcare și după marcaje și are grijă să-și încadreze frumos, fix între linii, cei 5,4×2,2 metri de caroserie. De fapt, chestia mișto aici este că îți alegi tu locul de parcare dorit (dacă ai de unde alege), și mașina face restul. Iar sistemul autonom de dat cu spatele funcționează acum până la 200 de metri și, mai mult de atât, poate depista schimbări de peisaj (cum ar fi un fund de mașină parcată aiurea) și să ocolească obstacolele. Probabil că sună plictisitor de simplu să conduci mașina asta; este. Cel puțin până când faci primul launch start cu ea.

eDrive trepidant

Generația a cincea de eDrive (așa se cheamă sistemul de propulsie electrică de la BMW) se laudă cu o soluție tehnică foarte ingenioasă, pe care am să mă chinui să o explic fără să te adorm cu termeni tehnici: îmbină caracteristicile motorului sincron (care e foarte rapid în livrarea de putere, dar nu foarte eficient la consum) cu cele ale motorului asincron (care este eficient și mai ieftin de produs, dar e și mai lent). Asta înseamnă că o să te bucuri de beneficiile ambelor sisteme. Ca și cum ai combina consumul de diesel cu elasticitatea și resursele unui motor pe benzină.

Dar momentul când o să te bucuri cel mai tare de ingineriile lui i7 o să fie la plecarea de pe loc. Pune-l în Sport și apasă frâna și accelerația în același timp. O să simți cum trepidează toată mașina — o chestie posibilă mulțumită rotoarelor motorului sincron, care oscilează între două bobine. În fine, este prima mașină în care simți ceva (altceva decât răiu de mișcare) atunci când pleci de pe loc.

Și da, BMW i7 accelerează îngrijorător de repede pentru o mașină atât de mare: 0-100 km/h în 4,7 secunde. Are 544 CP și 745 Nm.

Neclintit în confort

Acum, că Seria 7 vine cu suspensie pneumatică, tracțiune integrală, direcție integrală, amortizare adaptivă și bare stabilizatoare active — toate la un loc, în aceeași mașină — poate că nu mai e așa surprinzător; cu asta se lăuda și generația anterioară.

Însă faptul că inginerii le-au bibilit pe toate cele de mai sus într-atât că mașina își coordonează trenul de rulare astfel încât să contracareze până și „presiunea aerului creată de un camion care trece în direcția opusă” (!!!) este de-a dreptul fascinant. E de la sine înțeles că abordarea denivelărilor nu mai este o problemă reală. Nimic nu-ți poate strica vizionarea filmului pe ecranul ăla mare, de 31 de inchi.

Inevitabil trebuie să vorbim despre asta, pentru că experiența este de-a dreptul fantastică. Apeși un un buton, sau faci un gest cu mâna către ecranul de infotainment, sau pur și simplu îi spui mașinii că vrei Theather Screen și dintr-o dată ecranul începe să gliseze în poziție verticală. În același timp se trag obloanele peste lunetă, geamuri spate și plafon, pentru crearea ambientului propice vizionării.

Ca pasager în dreapta spate, poți sta ca în lounge: scaunul din dreapta față glisează către în față și îți vine în întâmpinare cu o poliță pe care să-ți pui picioarele, în timp ce scaunul tău scoate de sub el suport pentru genunchi. Este absolut minunat. Pe partea de spațiu n-ar trebui să-ți faci griji, că Seria 7 vine acum doar în versiune cu ampatament lung.

(Sfat pentru cei care îți cumpără Seria 7 pentru a fi conduși: dacă te pui la film, ia-ți și niște căști la tine, că dacă-ți pui să te uiți la ceva de acțiune s-ar putea ca șoferul să-ți păteze tapițeria din cașmir atunci când începe muzica aia dinamică. Fie asta, fie face infarct, pentru că sistemul Bowers & Wilkins sună bine, dar și tare.)

A, încă un lucru fascinant despre confortul din Șapte: sistemul de climatizare al mașinii este atât de sofisticat încât ia în calcul până și intensitatea și unghiul radiației solare, prieteni! Apoi se folosește de tot ce are la îndemână — încălzirea sau ventilația din scaune, încălzirea din cotiere, panourile de încălzire montate în uși și sub bord și, evident, ventilația — pentru a asigura temperatura dorită de tine. Tu nu trebuie să faci nimic decât să te bucuri că ai dat bani pe o mașină atât de grijulie.

Spectaculos. Foarte spectaculos. Poate un pic prea spectaculos…?

Pe cât de mult m-am bucurat de unele dotări ale mașinii, pe atât de mult m-au enervat altele. Cum ar fi portierele. Există cinci — cinci! — moduri de a deschide portierele. Poți să apeși un buton pe cheie și să se deschidă. Poți să apeși un buton pe clanță (sau pe bord, dacă ești la interior) și să deschidă. Poți să le deschizi apăsând o comandă pe ecranul de infotainment. Sau poți chiar să le dai comandă vocală — mașina recunoaște locul de unde vine comanda, deci poți doar să spui „Open my door”. Și apoi există modul basic de a deschide portierele: așa cum ai făcut-o toată viața. Trăgând de ele.

Problema este că o să te simți ca ultimul necioplit dacă o să faci asta. Ai încercat vreodată să deschizi un hayon electric la o mașină trăgând de el pur și simplu? După ce ai înțeles că e electric, ai mai tras vreodată de el? Nu, pentru că nu vrei să fii neandertalian.

Iar portierele lui i7 au senzori cu ultrasunete, ca să nu deschidă ușa ca poarta de la curte atunci când o umflă vântul. Asta înseamnă că dacă întâmpină un obstacol, se oprește. Iar asta înseamnă că tu trebuie să ai grijă să te ferești din calea ei, ca să nu fii obstacol. Așa că deschiderea ușii se transformă într-un adevărat protocol, în care timingul și poziționarea sunt factori cheie. Asta doar ca să deschizi o ușă la o mașină.

Din fericire, nu ești obligat să ți-l configurezi cu portierele automate (1.500 €). Dar, pe de altă parte, dacă tot ai dat 60.000 € pe opționale, parcă ar fi păcat să nu o bifezi și pe asta, nu? Prețurile pentru BMW Seria 7 încep de la 107.500 €. Versiunea electrică e ceva mai scumpă: 132.500 €.

Cursul de învățare al mașinii este gratuit. Trebuie doar să ai răbdare, că de învățat, chiar ai ce să înveți despre mașina asta.

  • Multe alte teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ să îți cumperi, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că poți vedea emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici