Șoc și groază! Porsche 911 a luat-o pe arătură 😱 Deci avem 911 Dakar.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ce să mai facă și Porsche? Să ia o mașină fină și s-o arunce într-un mediu brutal. Un fel de joacă, dar luată cât se poate de în serios, ca să-ți ridice pulsul la maximum.

Momentul acela în care unul se plimbă liniștit în 911-le lui, cea mai cunoscută și cea mai prietenoasă mașină sport din toate timpurile, …chiar și printre cele mai frumoase. E mulțumit de el și se simte bine urcând relaxat niște serpentine montane, într-un asfințit molcom.
Bam! Îl depășește alt 911 – unul cu o alură ciudată, marcaje de curse și chestii prinse pe un portbagaj de plafon. Dă s-o ia după el, dar virează brusc peste un șanț de pe marginea șoselei și o ia „vânt” pe un drumușor forestier, în urma lui doar nori de praf și dâre de pietricele.
I-a plecat sângele din obraji. Joaca tocmai s-a ridicat la un nou nivel. Au și bogații problemele lor.

Acum, lăsând gluma (și scenariile) la o parte, noul 911 Dakar chiar ridică joaca la un nou nivel. Adică, vezi tu, sunt unii oameni obișnuiți cu mașinile sport și la fel de obișnuiți cu SUV-urile performante. Dar 911 Dakar le-a amestecat pe astea două, plus o doză solidă de legendar, într-o formulă pe care chiar și un alchimist ar decreta-o drept magică.

Senzația pe care o ai știindu-te într-un 911 beton pe șosea, dar cu care poți rupe o dreapta „peste arătură” este greu de descris. Sigur că rațional ai putea spune… „meh, nu era nevoie”, dar ce treabă are raționalul aici.

911 Dakar e o ghidușie ca nicio alta, o năstrușnicie care-și încearcă limitele fix așa cum ne place nouă, nebunilor după mașini.

Eu n-am avut parte nici de arătură în mașina asta, nici de drum forestier, ci de deșert cu pietriș și dune de nisip – adică exact de locul în care te poți juca cu ea fără grijă. Sigur că o gropă luată cu prea mult entuziasm poate rupe suspensia și aici. Dar totuși nisipul e mai tolerant cu avântul, neștiința și neghiobiile deopotrivă – de unde și locul ideal pentru a prezenta lumii capacitățile unei mașini extraordinare prin intermediul unor jurnaliști-șoferi ordinari, ca mine.

Tabăra Porsche, Sahara, Maroc – ianuarie 2023. Temperaturile urcau ziua la peste 20°. Noaptea coborau până la 0°. Mașina cu numărul 176 a terminat pe locul 1 Paris-Dakar în 1984.

Oi fi avut eu șansa unor experiențe cu mașini speciale, chiar și ocazia de a învăța câte ceva de la piloți cu blazon, dar pus în fața unei mașini ca aceasta, într-un mediu ca acesta (mai exact Sahara, Maroc) mă găsesc automat în postura copilului care a primit cea mai extraordinară mașinuță de la Moș Crăciun. Și cred că așa se va simți orice cumpărător de Porsche 911 Dakar, oricât de blazat ar părea el înainte să se urce la volan.

Cum merge?

Vibrează și pârâie și duduie cum îi stă bine oricărui Porsche cu năbădăi. Stă lipit de șosea exact ca un Carrera GTS din care se trage, poate prea lipit ca să-ți mai dea cine știe ce senzații fără să treci mult dincolo de limitele de viteză legale. Pe „Sport” îi urcă turele până sus, accelerațiile îți lipesc ceafa de scaunele din carbon, iar eșapamentele urlă ca nebunele.

Dacă alegi Dakar-ul ăsta și cu un look „rally”, arată ca desprins dintr-un triumf istoric și chiar simți că-ți trebuie niște „lunecuș” ca să duci tracțiunea integrală acolo unde adrenalina atinge zona roșie – și-o iei prin praf și pietriș, către niciunde. Apoi rotești un comutator de pe volan până la modul „Rallye” (așa preferă nemții să scrie) care, venind de la glumeții de la Porsche, împinge mai multă putere către puntea spate, lăsându-te să treci de fapt în modul „dans”. Și chiar dacă treci prin stresul „chiar n-aș vrea să lovesc mașina asta de un sfert de milion”, tot ajungi la o joacă cu volanul și cu anvelopele, tot ajungi cu zâmbetul pe buze.

Te întorci la comutator și îl comuți pe „Offroad”. Suspensia se mai ridică 30 de mm, garda la sol crescând de la 161 mm la 191 mm, și poți merge pe unde niciun 911 cu bun simț n-ar trebui să meargă.

Uhuuuu!
Și iar uhuuuu!!!

Mașina are 16,1° unghi de atac, 18,3° unghi de degajare și 19° unghi rampă, așa că poți aborda chiar și niște ravene, treceri prin vad sau cine știe ce urcușuri mai dificile, dar secretul ei nu stă în urcușuri lente prin locuri dure prin care abia de mergi în picioare (pentru asta mai repede cauți un Landcruiser, un Defender sau un Wrangler). Secretul lui 911 Dakar e viteza cu care poate merge pe drumuri proaste, prin terenuri cu dificultate medie sau, cazul nostru, deșert și dune.

Plat, agil și teribil de puternic, 911 Dakar dansează la propriu prin nisip, urcând și coborând și alunecând și scuipând jeturi aurii din anvelope până la câțiva metri deasupra plafonului.

Să spun că i-am găsit limitele ar fi o nerușinare din partea mea. Mi-am găsit propriile limite la un moment dat, pentru că mi-a fost frică să iau prea tare o dună înaltă dintr-o înșiruire lungă virajată, și-am rămas înfipt nițeluș chiar în vârf. Pauză de peisaj 🤭
Am pus în folosință cârligul roșu din bară și m-au pus rapid în mișcare cu o șufă, apoi i-am dat drumul mai departe.

O mulțime de urcușuri, viraje înclinate, coborâri pe-o rână și derapaje cât cuprinde, că asta e ideea. „Stay on the power”, venea din când în când prin stație o încurajare de la team-leader-ul Porsche. Și, ca să fiu sincer, „stay on the power” e chestia pe care ai vrea să o faci mereu când ești într-un 911.

Există o culoare specială, un gris-vert numit Shade Green în catalog, dar și alte culori din paleta Porsche, și chiar posibilitatea unei culori unice.

Prin dune rămâi înfipt imediat dacă nu ții mașina în mișcare, ocupată tot timpul – curaj să ai ca să apeși pedala chiar și atunci când nu vezi nimic peste o culme. Dacă însă sunt rafale de vânt și ridică praf sau nisip ușor, e chiar greu să mergi tare în formație. Sunt momente în care nu vezi mai nimic și numai gândul că poți scoate din uz o mașină atât de scumpă angajată într-un eveniment important parcă te trage de genunchi înapoi. E n-am mai blocat-o, dar au mai fost cazuri, toate din motive de reținere sau nepricepere. Mașina, cel puțin în deșert, rupe!

Poți opta și pentru decoruri multi-tonale desprinse din istoria de curse a mărcii, pentru circa 5.000-10.000 de euro, în funcție de design. Numărul de pe ușă e la alegere, de la 1 la 999. Aici „953” amintește de codul intern al versiunii care a câștigat Paris-Dakar în 1984.

Te poți cățăra cu ea oriunde?

Sigur că nu, mai ales că bara din față râmâne destul de plonjată și trebuie să-ți ții entuziasmul în frâu. Te poți distra cu ea pe drumuri foarte proaste și prin off-road? Fără discuție!
Merge de tururi pe circuit? Perfect. Există și anvelope opționale pentru asfalt, dar chiar și cu anvelopele off-road spune Porsche că se descurcă foarte bine. (Pirelli a reproiectat anvelopele Scorpion special pentru 911 Dakar și echipa de dezvoltare a fost atât de mulțumită de rezultate pe toate suprafețele, încât a decis să le livreze standard, nu opțional cum era planificat inițial.)

De câte ori ieșeam în dune, presiunea anvelopelor era coborâtă semnificativ, pentru aderență. Mod „Offroad”, pentru gardă la sol și distribuția puterii între roți. Porsche Stability Management „off”, ca să nu încerce să anticipeze și să contracareze manevrele aberante pe care le poți face în acest 911. Pirelli a venit la eveniment cu un service mobil.

Care să fie concluzia?

Cârcotașii ar putea spune că Dakar e doar un 911 trecut printr-un tratament de tip „Audi Allroad”, dar e mult mai mult.

E un proiect închegat deopotrivă cu măiestrie tehnică și cu extaz. Capota din fibră de carbon vine de la GT3, ca și suporții motorului, tracțiunea și transmisia automată (Porsche Doppelkupplung) cu 8 trepte vin de la GTS, dar suspensia e nouă și managementul motorului și al stabilității au fost rescrise pentru Dakar. Geamurile sunt mai ușoare, scaunele sunt speciale, există un roll-bar în locul banchetei spate, un eleron fix din fibră de carbon, jante forjate, anvelope dedicate și o mulțime de alte detalii și accesorii, și de fond, și de formă.

Acoperișul de plafon transportă până la 40 de kilograme de echipamente. Bine de avut dacă plănuiești un raid tupeist prin tări exotice.

E o mașină făcută să celebreze un triumf surprinzător – succesul Porsche cu 911 în raliul Paris-Dakar din 1984. Și se poate comanda cu designul folosit atunci (sponsorul fiind totuși înlocuit cu „Roughroads”) sau cu alte combinații celebre din istoria de curse Porsche.

E o serie limitată cu posibilități unice de personalizare – o mașină sport ieșită din comun, rară dar, culmea, mai versatilă ca oricând.

E o sursă de distracție bestială – au fost destule momente în care, dacă aș fi avut două guri, aș fi râs cu ambele.

Am și ceva negativ de zis?

Greu aici, pe cuvânt. Dacă urăști zgomotul de motoare turate, 911 Dakar e nițel mai zgomotos decât rudele lui mai civilizate. Scaunele sunt rigide și nu există posibilitatea renunțării la roll-bar-ul care elimină locurile din spate – deci fără excursii cu copiii. Și suspensiile sunt ceva mai dure – cel puțin așa mi s-a părut mie pe drumurile marocane, care seamănă cu ale noastre. Dar toate astea sunt negativități doar dacă nu înțelegi în ce te bagi.
Altceva? E scump și nu-i ușor de accesat nici dacă ai banii. Dacă ai de gând să cumperi unul și să nu-l umpli niciodată de noroi, o să te faci de râs. Dacă o să ieși cu el off-road (exact ceea ce ar trebui să faci), să te pregătești și de nota de plată… că n-are rost să-ți imaginezi că erorile o să coste puțin. Și obligatoriu mai trebuie să pui niște zeci de mii deoparte și pentru câteva raiduri trans-continentale…. ca un fel de viciu costisitor.

Un 911 cu suspensii cocoțate și un cort pe plafon e o arătare care te ia prin surprindere. Dacă vrei și covor oriental, găsești la magazinul Obor.

Deci e de cumpărat?

Phoaaa! …O jucărie-nebunie tentantă cât se poate. Ar trebui să-mi vând casa pentru una, dar poate ne descurcăm cu cortul opțional care se poate pune pe plafon.

Dincolo de glumă, cam trebuie să fii client Porsche cu vechime și cu „trecere”, ca să te califici. Porsche a decis să facă 2.500 de exemplare și o să fie bătaie pe ele, chiar dacă prețul se învârte în jurul a 250.000 euro. Dacă n-or fi deja date, o merge să iau una în 250 de rate? 😬

  • Multe alte teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ să îți cumperi, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că poți vedea emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici