Dieselul este pe ducă: electricele au depășit în vânzări motoarele diesel

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

În cazul în care ți se pare că vezi din ce în ce mai multe electrice pe stradă: nu ți se pare. Iată câteva cifre explicative.

2015 e departe de noi, însă efectele Dieselgate încă se fac resimțite, acum cu atât mai mult cu cât cumpărătorii se orientează către the new kid on the block, electrice! Cel mai recent bilanț ACEA (Asociația Producătorilor de Automobile din Europa, pentru noi) arată că în luna Iunie 2023, cota de piață pentru mașinile electrice a depășit-o pe cea pentru mașini diesel.

Din totalul de 1.045.000 de mașini vândute în Uniunea Europeană în Iunie 2023, 158.000 (15,1%) au fost electrice și 140.000 (13,4%) au fost diesel.

Benzina rămâne bestseller

În topul preferințelor clienților se situează în continuare motorizarea pe benzină, cu o cotă de piață de 36,3% (echivalentă cu 379.000 de unități vândute). Cu toate că vânzările year-to-year sunt în creștere pentru benzină, cota de piață este de fapt un pic mai mică decât anul trecut — context explicat cel mai bine de vânzările din ce în ce mai mari de electrice. Hibridele self-charging (alea full adică) ocupă locul al doilea în clasamentul vânzărilor, cu o cotă de piață de 24,3%. Hibridele plug-in au (încă) o cotă de nișă, de 7,9%.

Situația la noi în țară

Cu toate că vânzările mașinilor cu motorizări diesel sunt în trend descendent (-9,4%), în România creșterea în vânzări a fost cea mai mare din Europa în Iunie 2023: 22,4% procente! A doua cea mai mare creștere a fost înregistrată în Germania: 10,3 procente. Sigur, chiar și cu așa vânzări sporite, la noi în țară dieselul (cu 1.556 de unități vândute) a ocupat locul al treilea în vânzări în Iunie 2023, după mașinile cu motoare pe benzină (4.402 unități) și cele full hybrid (4.098 unități). Numărul de electrice vândute în România luna trecută a fost de 1.575 — o creștere de aproape 90% față de Iunie 2022.

Imagini: producători
Linkuri: ACEA
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici