O mașină veche… nou nouță, direct din fabrică. Bentley Speed Six Continuation. Bineînțeles, făcută doar pentru cine nu întreabă cât costă.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Doar 12 bucăți. Noi nouțe, dar făcute după planurile originale și notițele mecanicilor din anii 1920. Vândute toate, desigur.

Bentley Speed Six e o mașină de legendă. A devenit cel mai de succes Bentley de curse din istorie câștigând, în versiunea de înaltă performanță cu motor de 6½ litri, cursa de la Le Mans în 1929 și 1930. Era condusă de Woolf Barnato, Sir Henry „Tim” Birkin și Glen Kidston, iar câteva recorduri stabilite atunci au stat în picioare vreo 30 de ani.

Acum revine într-o formulă aparent cunoscută, dar totuși diferită. Am putea spune că e o replică, dar de fapt e o „continuare”. Hai să vedem…

 

Ce zice Bentley?

Primul Speed Six nou din ultimii 93 de ani își va face debutul la Festivalul de viteză de la Goodwood din acest an. Cea mai de succes mașină de curse Bentley, Speed Six este considerată unul dintre cele mai importante Bentley-uri din istorie. Cel mai nou Speed Six – așa numitul Car Zero – va fi folosit într-un program de dezvoltare constând în teste reale de durabilitate pe străzi și pe pistă, înainte de a fi reținut de Bentley ca piesă de colecție. Ulterior vor fi construite 12 mașini pentru clienți – toate fiind deja vândute.
 
Mai mult decât o replică, o mașină de continuare este construită după aceleași desene și proiecte, folosind aceleași procese ca și în cazul mașinii originale care inspiră seria.
 
Speed Six este cea de-a doua mașină din „Continuation Series”, serie inițiată de Mulliner (divizia Bentley pentru mașini la comandă, bespoke) cu Bentley Blower, în 2020.
 
 
Au fost întreprinse cercetări ample pentru a se asigura că Speed Six este corect și autentic, cu un accent deosebit pe specificațiile și configurarea mașinilor originale pentru Cursa de 24 de ore de la Le Mans, din 1930. Au fost folosite cât mai multe desene originale; cu 80% dintre originale găsite prin WO Bentley Memorial Foundation. Desenele au fost completate de notele originale ale mecanicilor care detaliază, de exemplu, modificările făcute între cursele din 1929 și 1930. Au fost preluate date și de la o mașină din Bentley Heritage Collection, dar și de la un exemplar original care a alergat la Le Mans în 1930, cunoscut sub numele de Old Number 3.
 
Au fost necesare peste 600 de piese noi individuale pentru crearea noului motor de curse cu șase cilindri și 6½ litri. Testele dyno inițiale au arătat că motorul dezvoltă 205 CP, într-o marjă de 5 CP față de puterea documentată pentru motoarele originale reglate pentru curse în 1930.
 
Multe dintre materialele autentice utilizate pe seria Blower Continuation au fost, de asemenea, utilizate pentru Speed Six-ul de odinioară. Membrii echipei Mulliner au analizat arhivele de la National Motor Museum din Beaulieu, Hampshire, pentru a oferi și cinci vopsele de exterior corecte perioadei, de la Parsons. Speed Six Car Zero este finisat în Parsons Napier Green, cu un interior din piele maro.
 
 
Speed Six Car Zero a fost construit în ultimele zece luni de o echipă excepțional de calificată de artizani și specialiști Mulliner. Ca și în cazul seriei Blower Continuation, un factor important al programului Speed Six este dezvoltarea și păstrarea abilităților moderne și tradiționale de construcție, iar proiectul a pus meșteșugari cu zeci de ani de experiență alături de generația mai tânără, astfel încât abilitățile să fie transmise mai departe. Mașina este o operă de artă, fiind construită și rafinată în întregime în atelierul Mulliner de la Bentley’s Dream Factory din Crewe.
 
În următoarele șase luni, clienții vor avea șansa de a discuta specificațiile lor mai detaliat, în sesiuni personale. Clienților li se va oferi un serviciu de personalizare – Speed Six Factory Works – care se va asigura că fiecare mașină va ține cont de nevoile individuale de confort ale fiecărui client.
 
Prima mașină pentru clienți va intra în construcție în octombrie 2023. Seria de 12 mașini pentru clienți urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului 2025, fiecare mașină având nevoie de 10 luni.
 
Totuși, înainte de asta exemplarul Car Zero trebuie să termine programul de validare, comparabil cu cel realizat cu Blower Car Zero. Include mulți kilometri pe șosele, în condiții reale de trafic, dar și două simulări de curse (circa 35.000 de kilometri de condus în trafic și 8.000 de kilometri de condus pe pistă).
 
 

Ce spunem noi?

Unii nu-ntreabă cât costă pentru că nu contează. Noi nu-ntrebăm pentru că sigur nu ne permitem. Oricum, e foarte tare! 
Mașinile astea iconice, atâtea câte au mai rămas, n-o să reziste la infinit, oricât de bibilite ar fi… de Bentley, de Țiriac sau de cine le-o mai colecționa. Tot mai adună câțiva kilometri, tot mai sunt afectate de climă și de neprevăzut.

Așa că e minunat că se apucă exact cine trebuie – fabricantul original – să le readucă la viață cum trebuie. E minunat că artizanii pricepuți care încă mai știu să le facă… primesc de lucru. Și la fel de minunat e că se găsește și cine să plătească o astfel de aventură.
De la 1,8 milioane în sus o să coste un exemplar. Na, că v-am zis.

 
 
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici