Noua marcă, Flexis, are în spate o companie independentă pe care Renault Group o lansează alături de Volvo Group și CMA CGM Group. Va produce vehicule comerciale electrice.
Nu că n-ar fi fost destule mărci noi pe piață, dar Renault, Volvo și, pe undeva neașteptat, CMA CGM (un colos francez al transporturilor maritime și al logisticii, cu circa 150.000 de angajați) au identificat o nevoie nouă pentru segmentul livrărilor pe „ultimul kilometru”. Marca se va concentra pe vehicule comerciale eficiente, economice și ecologice – în principiu electrice – care să răspundă nevoilor transportatorilor în contextul provocărilor puse de tranziția energetică și urbanizarea accelerată. Primele vehicule de serie ar trebui să ajungă pe piață în 2026.
Ca să avem o idee despre ce va urma, despre abordarea și filosofia noului brand, Renault a prezentat la IAA Hanovra un concept numit Estafette – un van electric, compact, creat pentru orașe.
Estafette nu e un nume proaspăt pentru Renault, el mai fiind folosit în trecut tot pentru un vehicul comercial compact, produs între 1959 și 1980, înainte de Renault Trafic. Renault ne spune că noul Estafette combină lungimea lui Kangoo L2, agilitatea lui Clio și capacitatea de încărcare a lui Trafic L1H2. Alchimie, nu altceva!
Estafette ar trebui să adreseze problemele actuale ale profesioniștilor din transporturi, care au realizat că nevoile generate de explozia comenzilor online, aglomerația urbană, normele antipoluare și restricțiile de trafic din centrul orașelor depășesc capacitatea actualului parc de vehicule comerciale.
În cazul de față, Renault a folosit noua platformă dezvoltată special pentru Flexis, numită FlexEVan. Vehiculul este complet conectat și ar putea fi caracterizat drept un SDV (Software-Defined Vehicle), obiectivul lui fiind eficientizarea transportului prin flexibilitate, volume mai mari pentru amprenta la sol și prin costuri mici de operare.
Presupune optimizarea constantă a traseelor și a exploatării de rutină prin actualizări real-time și întreținere predictivă. Promite costuri mai mici cu 30% pentru transportatori.
Philippe Divry (CEO al Flexis SAS, cu sediul în Franța) ne spune că viziunea, platforma și produsele Flexis aflate în dezvoltare au potențialul de a revoluționa transportul urban de mărfuri. Vizează operațiuni sustenabile, vehicule mai sigure și mai practice, dar și mai prietenoase cu mediul, cu șoferii și cu locuitorii orașelor. În viziunea sa, Estafette ne arată cum vor arăta autoutilitarele din generația următoare.
Estafette 4.0
Conceptul Estafette, așa cum îl vedem în imagini, preia de la mașina lansată în 1959 ceva din aspect și detaliile caracterisitice, dar și utilitatea. Ni se prezintă un spațiu mare pentru mărfuri, cu posibilități de personalizare și organizare, uși de acces culisante și un rulou în spate, care deschide spațiul pe toată înălțimea și permite acces facil către intrări, rampe etc, fără să fie nevoie de spațiu pentru deschiderea ușilor clasice.
Mașina arată bine, ca o jucărie, parcă desprinsă dintr-un kit modular de asamblare. Are o mulțime de detalii frumos lucrate, foarte multe aspecte practice. Ni se spune că va avea culori expresive, atipice, iar interacțiunea prietenoasă cu cei din jur va fi accentuată de ecranele exterioare capabile să afișeze mesaje și informații.
Dimensiunile sale ajung la 4,87 x 1,92 metri, fiind conceput să încapă ușor într-un loc de parcare standard, dar să fie mai agil – cu o întoarcere într-un cerc cu diametrul de circa 10 metri. Practic vorbim de lungimea și lățimea un Kangoo L2 (varianta mai lungă), de manevrabilitatea unui Clio, dar de înălțimea unui van mare, pentru că Estafette are 2,59 metri înălțime.
Are o siluetă verticală, cu proporții mai ciudate, dar gestionate dibaci de designeri pentru a rezulta vehicul haios. Totuși, dincolo de volumul mai mare de încărcare (care ajunge la 7,1 metri cubi), înălțimea mai are un beneficiu – faptul că operatorul poate trece rapid și ușor din cockpit în spațiul destinat mărfurilor.
Renault ne mai spune că parbrizul uriaș sporește vizibilitatea, că sistemele de pe mașină includ totul pentru siguranța traficului și că numeroase aspecte (cum ar fi scaunul și operarea ușilor) au fost special concepute pentru reducerea oboselii și stresului fizic care afectează șoferii transportatori.
Scaunul șoferului (singurul din mașină, pentru că cel rabatabil din dreapta se pare că e folosit doar pentru training sau urgențe) este așezat pe o platformă cu șapte sertare practice. Scaunul pivotează și facilitează coborârea fără efort. În plus, se pare că oricine cu maximum 1,9 metri înălțime se va putea ridica în picioare fără grijă în mașină.
Bordul are un aspect modular, cu două ecrane mari (12 inci și 7 inci) și o serie de widget-uri prin care șoferul poate accesa funcțiile preferate, personalizabile. Oglinzile sunt înlocuite de camere și ecrane verticale, iar sistemul multimedia poate rula aplicații variate, inclusiv cele specifice din domeniul transporturilor.
Vedem spații de depozitare și suporturi diverse, precum și o ușă culisantă între cockpit și zona de mărfuri, care se închide automat după ce șoferul iese din zona utilitară sau coboară din vehicul.
Și, foarte important, ni se spune că Estafette (și în general platforma FlexEVan) are o capacitate mare de procesare și permite aplicații puternice, conexiune rapidă la internet și posibilitate pentru update-uri masive sau personalizări pentru sistemul de operare și funcții – avantaje importante pentru transportatori. Totodată, această generație nouă de vehicule comerciale va include funcții capabile să facă traficul mai sigur și mai fluent, în condiții reduse de stres, zgomot și poluare.
Sunt departe de a fi expert în nevoile transportatorilor, dar conceptul acesta pare foarte bine gândit. Dacă ignor mici giumbușlucuri inutile, precum ecranele cu mesaje de „bun venit la bord” din exterior, pot spune că Estafette e atractiv, inovator și pare foarte practic.
N-avem detalii tehnice și sigur că multe elemente ale conceptului – în special cele mai frumușele și complexe – nu prea au șanse să intre în producția de serie cu țintă „costuri reduse”. Totuși, cu optimism, pe post de concluzie la prima vedere, aș zice: Hai, faceți-o mai repede!
Imagini: Renault
Linkuri:
https://www.renault.ro/
https://www.iaa-transportation.com/en
- Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
- MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
- Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
- Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.