EXCLUSIV: prima tură cu noul BMW X2

BMW_X2-017

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

X2 este un X1 mai… mic. Stai așa, cum adică? N-ar trebui să fie X1 cel mai mic? Well, aparent, nu. Așa cum X4 e mai mic decât X3 și X6 e mai „mic” decât X5, X2 ar trebui să fie un X1 în variantă de design Sport Activity Vehicle Coupe cu patru uși. Încă nu sunteți convinși? Nici eu. Înțeleg raționamentul, doar că mie X2 nu mi se pare un coupe cu patru uși. Nici din față, nici din spate și nici din profil. Mie mi se pare că arată ca un hot hatchback / shooting break mișto. Dar asta e un lucru bun, pentru că în topul preferințelor mele, ordinea este următoarea: roadsters, shooting breaks, breaks (sau estates, tourings, cum vrei să le zici), coupe-uri (adevărate, cu două uși) și apoi limuzine și restul la grămadă.

X2 are același ampatament ca X1, ceea ce înseamnă loc suficient pentru toți pasagerii, dar are consola spate mai mică, ceea ce înseamnă două lucruri: e cu vreo 6 cm mai scurt decât un X1 și are un portbagaj mai modest. Mă rog, când spun mai modest mă refer tot la comparația cu X1, pentru că dacă m-aș raporta la GLA, spațiul disponibil pentru bagaje este mare: 470 la BMW versus 420 la Mercedes. Mă rog, ideea e că în timp ce unii dau X1 competitor pentru GLA și Q3 și (mai noul) E-Pace, în timp ce pe X2 îl pun pe același palier cu Range Rover Evoque, mie mi se pare că în hemoragia asta de modele începe să fie destul de greu să găsești competitor direct pe toate direcțiile. În aceleași dimensiuni exterioare poți să ai mașini cu valori total diferite la portbagaj sau locurile din spate, în aceeași timp în care poți avea valori foarte diferite pentru garda la sol sau forma montantului C, al cărui unghi de înclinare poate arunca mașina fie la „design de hipsteri”, fie la „family crossover”. Whatever that means.

Mă rog. Ideea e că BMW a zis ceva de genul „băi frate, gata, avem X1, e suficient de boring și funcțional pentru clienții plictisitori care vor spațiu și funcționalitate, hai să facem o mașină cam de aceleași dimensiuni, dar pe care s-o cumpere oamenii activi, extrovertiți, curajoși.” Și a făcut X2, după care a îmbrăcat mașina într-o poveste de marketing plină de cuvinte din astea grele: atletic, puternic, curajos, urban, încrezător, atrActiv, i-a ars niște culori noi (sunset orange, misano blue și GALVANIC GOLD) și, în final, i-a lipit și un ditamai logo-ul pe montantul spate. Unii spun că era nevoie de ceva acolo, în locul în care în mod normal la crossovere / SUV-uri mici ar fi fost un al treilea geam, mie mi-a spus un designer că soluția asta este pur și simplu rezultatul unei lupte interne între un curent progresist, al celor care au desenat mașina și un board mai conservator, care ar fi vrut ca acel logo să nu existe acolo. În final, ce să zic, vox populi = vox dei, iar rezultatul de pe poll-ul meu Instastory zice că 74% dintre români consideră soluția cool. So be it.

Ok, am înțeles, dar toate astea ne interesează mai puțin decât… CUM MERGE!

Păi înainte să vă spun cum merge să vă spun cam ce variante sunt disponibile. În primul val vom avea următoarele: sDrive20i (benzină, 192 CP, tracțiune față), xDrive20d (diesel, 190 CP, tracțiune integrală) și xDrive25d (diesel, 231 CP, tracțiune integrală). Ambele motoare diesel vin cu transmisia automată cu 8 trepte, benzina vine cu Steptronic 7 trepte. Ulterior vor ieși pe piață sDrive18i (benzină, 3 cilindri), xDrive20i (adică benzina cu integrală) și două variante de 18d (tracțiune față și integrală).

Am mers cu xDrive20d și am de raportat că motorul trage exemplar pentru 190 de cai, frânele sunt bine dimensionate și prezente, dar senzația memorabilă după experiența cu mașina asta vine de la siguranța care transpare din suspensie și direcție. Practic, mașina folosește bine cursa amortizoarelor și plantează roțile ferm pe asfalt indiferent de viteza cu care ataci virajele. Nu e rigidă-deranjant, e rigidă-sportiv, ceea ce merge bine cu direcția fermă. Vor fi unii care să spună că e prea tare pentru oraș, dar pentru mers sportiv, activ, curajos, așa cum sunt clienții mașinii ăsteia, e perfectă. Hai, că iar m-am încins. Scaunele sunt excelent profilate, poziția poate fi ajustată perfect relativ la volan și / sau pedale, practic la interior doar bordul de X1 (cu un spațiu uriaș în spatele selectorul cutiei de viteze) te distanțează un pic de senzația de cockpit sportiv.

Hai, că ai ajuns și la interior. În sfârșit. Când zici că de cockpit vrei cumva să zici că e înghesuit?

Nu, n-ai senzație de claustrofobie nicio secundă aici. Iar eu ar trebui să știu, că fug de un RMN la spate de câțiva ani. Materialele sunt primo quality peste tot, iar dacă oamenii activi, curajoși, hipsteri care sunt în target pentru mașina asta merg pe echipare M Sport sau M Sport X, atunci se vor bucura și de culori mai vii, practic unice, pentru ornamente sau tapițerie. Sistemul de infotainment este fix ce trebuie într-o mașină despre care echipa de marketing zice că e FULLY CONNECTED (aparent, Apple CarPlay merge și over bluetooth), display-ul central este touch și controllerul iDrive rămâne șef în domeniu.

Aha, bine atunci măcar pe locurile din spate trebuie să stai înghesuit, nu?

NU! Cum ziceam, ampatamentul e de X1, ceea ce elimină din start glumele proaste cu „în spate stau doar copii sau prietenii lui Alex Zanardi”. Incredibil pentru o mașină din segmentul ăsta, dar practic nimeni nu suferă la interior. Mă rog, asta dacă nu vrei să-l pui pe Ghiță Mureșan la mijloc, pe banchetă.

Ha, ha, ha. Very funny. Mai bine vezi dacă mai e ceva ce trebuie să știm.

Ha, ha, ha. Uite, că mai sunt câteva chestii:

  • Eșapamentele duble (standard pe motoarele cu patru cilindri) au diametrul de 90 de mm, adică fix cât la X6!
  • Pe X2 poți comanda jante pe 17, 18, 19 ȘI 20 inch!
  • X2 e primul model BMW de generație nouă care are grila față întoarsă! E mai lată în partea de jos și mai îngustă în partea de sus.
  • Cele trei versiuni în care poți lua mașina sunt Basic (jante 17-19 inch, bandouri laterale negre), M SPORT (elemente design Dark Shadow pe bară și bandouri laterale, jante de 19 inch standard sau 20 inch opțional) și M SPORT X (care e o combinație între liniile X și Sport cunoscute pe alte modele și care se remarcă pe X2 cu elemente de design în Frozen Grey).

Până la materialul video din emisiune, concluzia după prima tură e aproape la fel de simplă ca o declarație a REGELUI (pe care îl iubim, oricum): X2 e mașina aia cu care BMW a intrat în sfârșit pe nișa aia de crossovere urbane în care atitudinea contează mai mult decât funcționalitatea, dar aici există și niște funcționalitate câteodată un pic mai bună decât la concurență, dar pentru unii s-ar putea să fie cam prea îndrăzneață, dar BMW nu se supără, pentru că dacă sunt oameni care n-o vor pe asta au altele în gamă mai cuminți.