Ferrari a câștigat cursa de 24 de ore de la Le Mans 2023 – ediția centenară

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ferrari a câștigat cursa de 24 de ore de la Le Mans din 2023, la 50 de ani de la ultima participare oficială în clasa de top. Vorbim de un „hypercar” Ferrari 499P (număr de concurs 51) pus la treabă de Ferrari – AF Corse și condus alternativ de Alessandro Pier Guidi, James Calado și Antonio Giovinazzi.

 

„24 Heures du Mans” face parte din calendarul FIA World Endurance Championship, anul acesta atrăgând atenția printr-un influx de mașini „de uzină” la clasa Hypercar. Cursa a fost disputată, cu multe schimbări de poziții, inclusiv la vârf, între echipajele Ferrari și Toyota – echipa victorioasă în ultimii cinci ani. Tensiunea a rămas ridicată până spre final, și grație performanțelor oferite de piloți, dar și pentru că e știut că „la Le Mans se poate întâmpla orice”.

După niște emoții teribile la ultimul schimb, când motorul Ferrari a refuzat să pornească timp de 30 de secunde, Alessandro Pier Guidi a beneficiat totuși de un avans decent, mașina Toyota urmăritoare fiind la o distanță liniștitoare după o eroare de pilotaj venită cu două ore în urmă: atacând pentru recuperare, Ryo Hirakawa a blocat puntea spate în virajul Arnage, răsucindu-se și atingând parapetul, distanța față de Ferrari lungindu-se atunci de la 16 secunde la peste 3 minute. Într-un final mașina Toyota cu numărul 8 (condusă de Sebastien Buemi, Brandon Hartley și Ryo Hirakawa) a venit pe doi, la 1 min. și 21 sec. în spatele leaderului care a parcurs 342 de tururi. Podiumul a fost completat de o mașină Cadillac (Bamber/Lynn/Westbrook).

„Este nevoie de timp pentru a înțelege ce am reușit. Probabil că acum facem parte din istoria Ferrari, cel mai mare brand din lume. Ca italian, am visat încă din copilărie să conduc pentru această marcă. Acum este real. Am câștigat Le Mans cu o mașină roșie.” – Alessandro Pier Guidi

Provocarea unei curse de 24 de ore este extraordinară pentru mașini, pentru echipa tehnică și pentru piloți. Am asistat la o implicare maximă din partea Ferrari cu ocazia aceasta specială. Chiar și Frederic Vasseur era pe acolo, Charles Leclerc fiind la rândul lui în boxele Ferrari, de data asta doar pentru susținere morală. 
A urmat și o bucurie pe măsura efortului: după o calificare pe primele două poziții, Ferrari a dobândit până la urmă o nu chiar foarte probabilă victorie – prima din sezon (după patru curse) și a zecea victorie generală la Le Mans (precedenta datând din 1965!).

Câștigătoarea categoriei LM P2 a fost o mașină înscrisă de Inter Europol Competition (șasiu Oreca/motor Gibson) – locul 9 la general / 328 tururi. La clasa GT (LM GTE Am) pe prima poziția a venit o mașină de la Corvette Racing – locul 26 la general / 313 tururi.

„A fost o zi de neuitat pe care aș dori să o dedic tuturor celor de la Ferrari. După 50 de ani, ne-am întors pentru a concura în cea mai înaltă categorie de curse de anduranță, una care are un loc în centrul poveștii noastre și a tuturor sporturilor cu motor. Suntem într-adevăr mândri că am dus Italia încă o dată pe treapta de sus a podiumului de la Le Mans…” – John Elkann, Chairman Ferrari

Cursa de 24 de ore de la Le Mans, cea mai veche și mai emblematică cursă de anduranță din lume, a sărbătorit centenarul în 2023, momentul fiind marcat și cu un trofeu special. Este unic și, evident, foarte râvnit, dar echipa câștigătoare menține tradițional posesia trofelului doar un an… dacă nu câștigă de trei ori consecutiv, ca să îl poată păstra pe vecie. Deci Ferrari trebuie să mai muncească…

Un derivat al motorului Ferrari 296 GT3 (un twin-turbo de 3,0 litri, V6 cu unghi de 120°) a propulsat mașina Ferrari 499P. Incluzând și componenta electrică, puterea se ridică la circa 580 CP.

 

Imagini: Ferrari, 24h Le Mans
Linkuri:
Ferrari: https://www.ferrari.com/
24h Le Mans: https://www.24h-lemans.com/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici