Vrei și mai mult Buzz? Iată: Volkswagen ID Buzz, versiunea mai lungă și mai potentă.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ce avem aici, în imaginea principală? Viață boemă cu „campare” solitară pe plajă și hipsterul rebel / the surfer dude, flori și flower power și ecologie și viitor electric și spirit electrizant, Bus/Bulli – o legendă printre oamenii practici și cei visători deopotrivă, dar aici într-o formulă extinsă, mai șmecheră. Și, desigur, Volkswagen – mașina populară, accesibilă și polivalentă.
Este atât de mult ideal în imaginea asta, că mă gândesc că cineva, acolo la comunicare, trebuie să fi primit premiu vreo vacanță.

Doar soarele s-a încăpățânat să nu se arate prea mult în ziua shooting-ului, reușind să pună un dram de lumină mai posacă pe jovialitatea ideologică. Adică legendă și polivalență și electricitate avem din plin în mașina asta, doar că nu e chiar accesibilă, spirit de vacanță visăm cu toții, dar stăm prost cu timpul și cu placa pe valuri, iar de campat solitar pe plajă… unde nu e interzis, e claie peste grămadă.

Totuși mă bucur de mașină. E tot la fel de retro-șic simpatică, dar semnificativ mai practică acum că au făcut loc în interior pentru încă un rând de locuri și încap șapte persoane în loc de cinci. Posibilitățile de încărcare au crescut și ele odată cu lungimea, volumul maxim disponibil ridicându-se până la 2.469 litri, dacă scoți scaunele din rândurile 2 și 3. Dacă folosești doar cinci locuri, ai 1.340 litri, iar dacă folosești toate cele șapte locuri, rămâi cu 306 litri. Ultima cifră e foarte mică pentru o excursie cu valize, dar oricând te poți gândi la un portbagaj de plafon unde, până la urmă, poți pune orice (inclusiv o placă de surf).

Dacă tot am ajuns la plafon, trebuie să menționez și cea mai mare suprafață vitrată disponbilă pe plafon în grupul Volkswagen. Și încă un plus: opacitatea este reglabilă.

 

Ce altceva mai e nou la Volkswagen ID Buzz LWB?

Este disponibilă o baterie mai mare, de 91 kWh (85 kWh net) față de cea standard de 82 kWh (77 kWh net).
Avem și un motor mai puternic, livrând 282 cai-putere și 560 Newton-metri pe puntea spate. În această formulă, viteza maximă se ridică la 160 km/h, accelerația de la 0 la 100 km/h făcându-se în 7,9 secunde.
Va fi opțională și o altă configurație, cu două motoare, tracțiune pe ambele punți și putere crescută la circa 335 CP (accelerație 0-100 km/h în circa 6,4 secunde).

ID Buzz LWB se prezintă și cu o capacitate de încărcare mai rapidă, de până la 200 kW, permițând bateriei mari să se încarce de la 10 la 80% în 25 de minute. Există și un nou sistem de management termic care permite precondiționarea bateriei, iar o nouă pompă de căldură va crește eficiența pe vreme rece. Dar nu avem încă cifre oficiale pentru autonomia acestei versiuni cu ampatament lung.

ID Buzz LWB introduce și noi elemente în interior. Se remarcă un afișaj head-up și un sistem infotainment îmbunătățit cu o interfață grafică nouă și meniu regândit.
 
Un nou ecran de 12,9 inchi promite o operare mai simplă, mai intuitivă și mai personalizabilă, în tandem cu ecranul de deasupra volanului (de 5,3 inchi), controlat de pe volanul multifuncțional.
 
Glisoarele tactile ale afișajului principal (cele pentru setările de temperatură și volum) vor fi de acum încolo iluminate. Iar cabina dispune de iluminare ambientală în 30 de culori în America, dar, se pare, doar 10 culori în Europa.
Scaunele față vor putea avea 12 opțiuni de reglare electrică, memorie, încălzire și masaj, dar și sistem de ventilație. Cele exterioare de pe bancheta spate vor putea fi la rândul lor încălzite. Bancheta cu trei locuri (culisabilă 200 mm, cu spătar reglabil 16°, rabatabil fracționat 60/40) poate fi înlocuită cu două scaune individuale (pentru un maxim de 6 locuri în mașină).
 
Mai sunt alte câteva mici îmbunătățiri care țin de confort și accesibilitate, importante fiind, cred eu, geamurile laterale glisante – acestea lipseau complet pe ID Buzz-ul de până acum. Ușile sunt în continuare glisante electric, iar noile geamuri sunt la rândul lor glisante electric.
 
La capitolul manevrabilitate nu te aștepta la o reducere semnificativă. Sigur că ID. Buzz LWB este mai lungă cu 250 mm decât ID. Buzz, ajungând acum la 4,962 metri (ampatament de 3,238 m) și nu e chiar ușor de parcat în spații mici, dar nu e mai lungă decât un BMW Seria 5 actual, ca să-ți faci o idee.
 
Iar la capitolul aspect… cum ziceam, la fel de simpatică, cu accente retro și câteva posibilități de personalizare interesante, inclusiv vopsea în două tonuri și câteva culori noi prezentate acum.
 

Când se vinde? Cât costă?

Mașina a fost prezentată în premieră în America – ușor de înțeles de ce. În SUA se va vinde chiar de anul acesta, ca model 2024. Dar Volkswagen a spus că se va vinde și în Europa începând cu anul viitor. 
Prețuri nu avem încă și nici măcar nivelurile de echipare de bază nu au fost detaliate, dar abia aștept să dau o tură cu ea. Nu-s nici surfer, nici hipster, nici vreun nostalgic iremediabil. Însă mașina are farmec, iar spațiul și locurile suplimentare, precum și anunțatele mici îmbunătățiri, promit o mașină și mai dezirabilă… cel puțin pentru unul ca mine, cu familie extinsă și excursii frecvente.

Imagini: Volkswagen
Linkuri: 
ID. BUZZ (USA): https://www.vw.com/en/models/id-buzz.html
Volkswagen în România: https://www.volkswagen.ro/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici