Uniunea Europeană se pregătește să impună noi taxe de până la 38,1% pentru mașinile electrice produse în China

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Creșterea taxelor variază în funcție de producător și ar putea intra în vigoare pe 4 iulie 2024.

Comisia Europeană a anunțat prima decizie provizorie ca urmare a anchetei sale privind subvențiile de care beneficiază vehiculele electrice (BEV) asamblate în China. Acestea sunt vândute pe piețele Uniunii Europene la prețuri mici, făcând concurență neloială vehiculelor produse local.

Vehiculele electrice importate din China ar putea fi taxate suplimentar cu procente de până la 38,1%, în funcție de producător, astfel:

• Vehicule produse de BYD: 17,7%;
• Vehicule produse de Geely: 20%;
• Vehicule produse de SAIC: 38,1%
• Alte vehicule fabricate în China de către producători care au cooperat în cadrul investigației: 21 %;
• Alte vehicule fabricate în China de către producători care nu au cooperat în cadrul investigației: 38,1%.

 

Foarte important… Tarifele menționate, de până la 38,1%, s-ar adăuga peste cele actuale, de 10%.

Creșterile de taxe vor afecta o multitudine de mărci chineze (nume noi, recent intrate pe piețele europene, precum BYD sau Geely), dar și vehiculele produse de grupurile chineze sub mărci de origine europeană, precum Volvo sau MG. Totodată, tarifele vor afecta și mașinile asamblate în China și importate în UE de către mărcile occidentale care au fabrici în cooperare cu grupurile chineze – Tesla, BMW, Volkswagen, General Motors etc.

 

Tarifele suplimentare s-ar impune deoarece investigația Comisiei Europene a identificat subvenții masive de care beneficiază producătorii chinezi de-a lungul întregului proces de fabricație, de la extragerea/obținerea de materii prime, până la livrarea pe mare în porturile europene.

Tarifele ar urma să fie ajustate în funcție de documentația depusă de fiecare producător în parte, cu accent pe identificarea corectă a subvențiilor care ajută mărcile respective să vândă produse la prețuri neconcurențiale.

„Acest lucru se bazează pe dovezi clare ale anchetei noastre extinse și cu respectarea deplină a regulilor impuse de OMC (Organizația Mondială a Comerțului). Acum vom conlucra cu autoritățile chineze și cu toate părțile în vederea finalizării acestei investigații”, a spus într-un comunicat Valdis Dombrovskis, oficial al Comisiei Europene.
„Scopul nostru este de a restabili condițiile de concurență echitabile și de a ne asigura că piața europeană rămâne deschisă producătorilor de vehicule electrice din China, cu condiția ca aceștia să respecte regulile comerciale convenite la nivel global”, a adăugat el.

Vânzările de vehicule electrice importate din China au crescut spectaculos în țările Uniunii Europene, grație ofertelor foarte atractive din perspectiva prețului. 
Noile tarife for crește prețul final al vehiculelor importate din China, însă repercusiunile la nivel de industrie se vor vedea în timp pe multiple planuri. 

Creșterea de taxe menționată până acum de Comisia Europeană este semnificativă, dar mult mai mică decât cea impusă recent în Statele Unite, unde urcă până la 100%. Cu toate astea, nu este văzută cu ochi buni de guvernul chinez și este de așteptat ca China să reacționeze cu măsuri similare pentru mașinile produse în Europa și vândute acolo. 
Totodată, grupurile chineze iau deja măsuri, construind sau anunțând planuri de lansare ale unor facilități noi de producție în țările Uniunii Europene.

Cu siguranță vorbim de o situație complexă, care va genera dezbateri la toate nivelurile. Deciziile finale urmează să fie comunicate după discuții la nivel înalt (UE-China), dar și cu producătorii chinezi implicați și cu alte părți interesate – mărcile europene și statele membre, fiecare cu variate interese. 

 
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici