Fiat 500 & Panda Hybrid, doar mild-hybrid

2020-Fiat-500-Panda-Hybrid-01

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ca și pasionat auto de aproape două decenii, am putut să trec peste multe. Am putut să trec peste faptul că toate mașinile acum sunt coupe-uri cu patru uși, SUV-uri coupe, crossovere coupe sau struțocoupeuri. Am mai putut să trec și peste faptul că ușor, ușor mașina sport tradițională este pe cale de dispariție. Dar nu pot să trec peste oamenii care spun Climatronic la climatizarea automată deși nu au o mașină din grupul VAG, nu pot să trec peste cei care cred că BMW Twin Power Turbo înseamnă două turbine (înseamnă turbină twin scroll, poate să fie una, pot fi până la patru) și nu pot trece peste mica dezinformare pe care producătorii auto o fac mai mult involuntar cu privire la mașinile mild-hybrid. Fraților, mild-hybrid nu înseamnă hybrid. Sunt o grămadă de clienți care își cumpără modele mild-hybrid și se miră după de ce nu au impozitul mic. Pentru că un starter-generator ce înlocuiește alternatorul nu va putea niciodată să îți propulseze mașina de unul singur. Mașinile mild-hybrid sunt foarte bune, dar nu sunt full hybrid, iar producătorii marketează aceste produse ca fiind hibride sperând să mai fure ochii unui client neinformat.

Revenim la oile noastre. FIAT tocmai a prezentat două noi modele mild hybrid, ambele identice din punct de vedere tehnic. Este vorba despre Panda și 500 Hybrid (mild-hybrid). Avem un propulsor aspirat de generație nouă (Firefly) cu trei cilindri în line și o capacitate cilindrică de 999 cc (rotunjim la un litru). În esență, este o versiune aspirată a propulsorului 1.0 MultiAir de pe FIAT 500X sau Jeep Renegade care a primit un starter generator pe curea în locul alternatorului și o baterie de 11 Ah. Per total, mașina produce 70 cai putere și 92 Nm, adică este mai puternic, dar are cuplu mai mic cu 10 Nm decât vechiul, arhaicul și fiabilul 1.2 8V.

Câștigul față de 1.2 vrea să fie de 30% în ceea ce privește emisiile de CO2. Această performanță este posibilă prin scoaterea din viteză a motorului la viteze de 30 km/h sau mai mici și intrarea în modul coasting. Astfel, motorul este oprit, iar toți consumatorii sunt alimentați de la bateria menționată mai sus. Aceasta este alimentată de energia recuperată la frânare sau în timpul frânei de motor, iar o parte din energie este folosită să pornească motorul termic după perioada de coasting.

Vorbind de un mild-hybrid, mașina are o transmisie manuală, dar una nou-nouță cu șase rapoarte ce promite o economie de combustibil sporită în mediul urban. Aceasta stă mai jos cu 4.5 cm decât vechea cutie de viteze cu cinci trepte, îmbunătățind manevrabilitatea.

După cum puteți vedea în imagini, buburuzele italiene vor primi embleme Hybrid (deși nu sunt full hybrid), o nuanță exterioară specială numită Dewdrop Green (verde picătură de rouă), iar versiunile Launch Edition vor fi echipate cu scaune fabricate dintr-un material textil special confecționat la rândul lui din plastic reciclat.

FIAT 500 Hybrid (mild-hybrid) va fi disponibil începând cu luna februarie, în timp ce Panda Hybrid (mild-hybrid) va fi oferit la vânzare începând cu luna martie a acestui an. Această diferență este dată de faptul că 500 este fabricat în Polonia, iar Panda în Italia.