Fisker e încă în urmă cu producția pentru SUV-ul Ocean, dar a prezentat noutăți la “Product Vision Day”. Multe.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

După ce a eșuat cu Fisker Automotive (2007-2014), Henrik Fisker își încearcă mâna din nou, de data asta cu o și mai largă anvergură. Fisker Inc., înființată în 2013, a livrat anul acesta primele SUV-uri din gama Ocean, însă producția nu crește încă în ritmul anunțat. Asta nu-l oprește pe Henrik să prezinte noi modele și planuri frumoase. Hai să vedem…

 

Henrik Fisker e un designer de origine daneză care a trecut pe la BMW, Aston Martin și Ford, lansând cu ani în urmă și propria marcă auto, cu focus pe automobile de lux electrice. Fisker Karma este mașina care a ținut capul de afiș o vreme, însă n-a fost să fie. Un management deficitar, promisiuni nerespectate și vise nerealiste au dus compania în insolvență, dar Henrik nu se lasă și a inițiat un nou proiect, care la rândul lui îi poartă numele. Abordarea pare mai aplicată și afacerea mai bine organizată acum, însă planurile rămân ambițioase.

Cu câteva zile în urmă, Fisker a prezentat o serie de prototipuri la primul său eveniment „Product Vision Day”, pentru a susține cu ceva concret planurile ambițioase pe care le are. Noutățile prezentate au inclus SUV-ul Pear de sub 30.000 $, mașina sport Ronin, camioneta Alaska și un nou pachet off-road pentru SUV-ul Ocean, pe care Fisker a început să-l producă și să-l livreze acum câteva luni (de la 37.000 $ în SUA).

Fisker Ocean – model produs în uzinele Magna Steyr din Austria – a fost premiat pentru cel mai bun vehicul electric 2023 în cadrul Red Dot Design Award, fiind evaluat pe baza a patru calități cheie de design: funcționalitate, estetică, ușurință în utilizare și responsabilitate/durabilitate. Niște exemplare au fost livrate, însă producția pentru primele două trimestre ale anului a rămas în urma cifrelor prevăzute, se pare din pricina unor probleme cu livrarea materiilor prime și a unor subansamble produse de alți parteneri (dealtfel probleme cu care se confruntă încă toată industria auto).

Trecând peste asta, Henrik Fisker a intenționat să pună în lumină planurile sale pentru viitorul apropiat, prezentând presei noutăți importante.

 

Fisker Ocean Force-E

Ocean primește un nou pachet off-road – Force-E – care este programat să fie disponibil în primul trimestru al anului viitor, la un preț care nu a fost încă anunțat. Pachetul va include o gardă la sol mai mare, anvelope mari de 33 de inch pe jante de 20 de inch, o placă solidă pentru protecția mașinii pe dedesubt, skid-plates sub spoilerele față și spate, un portbagaj pe plafon și alte accesorii estetice și utilitare în interior și exterior.

Fisker Alaska

Tot în segmentul off-road a fost prezentat un model nou – o camionetă cu cabină extinsă și cinci locuri, numită Alaska. Prețul de pornire vizat este amplasat în jurul cifrei de 45.000 $, iar anul primelor exemplare livrate ar trebui să fie 2025.

Alaska ar urma să fie produsă tot în Austria, alături de Ocean, Henrik Fisker declarând că ambiția mărcii este ca Alaska să fie cel mai ușor vehicul electric de acest tip, în condițiile în care autonomia ar rămâne una destul de ridicată… undeva între 400 și 550 km.

„Camioneta noastră este cea mai sportivă pe care o veți vedea”, declara Fisker, anunțând cumva poziționarea sa vizavi de produsele rivale ale celor de la Ford, Rivian sau Tesla (care la rândul lor au amânat succesiv lansarea în producție a controversatului Cybertruck).

Trebuie spus că Alaska va fi totuși mai mică în dimensiuni și capacitate de remorcare/încărcare decât rivalele, dar a fost prezentată cu o caracteristică interesantă: peretele dintre cabină și benă se poate retrage, astfel încât zona de încărcare se poate lungi până la 2,8 metri.

Fisker Pear

Pear – un acronim pentru „Personal Electric Automotive Revolution” – este un SUV de talie mică pe care Fisker l-a anunțat de anul trecut (și chiar a deschis lista de rezervări pentru acesta), dar abia acum a fost prezentat în formă concretă. 

Ar urma să fie cel mai accesibil vehicul din gamă, Fisker sperând să îl poată livra în 2025 începând cu suma de 29.000 $, chiar mai ieftin (până spre 22.000 $) dacă ținem cont de diversele subvenții/credite fiscale disponibile în SUA. Fisker speră să atingă acest preț relativ accesibil producând Pear în cantități mari și cu un proces de proiectare și producție simplificat, despre care spune că ar avea nevoie de mai puține componente decât alte modele comparabile (cu până la 35% mai puține).

Printre alte detalii interesante merită menționată „ușa” portbagajului care se retrage „în spoiler”, sertarul din partea din față, care se extinde odată cu grila frontală, dar și posibilitatea livrării cu banchetă în locul scaunelor față, astfel încât SUV-ul să poată acomoda șase persoane.

Mașina va fi asamblată de Foxconn, în Ohio, SUA, unde exsită deja o fabrică pe care Foxconn a achiziționat-o de la Lordstown Motors (un start-up auto-electric intrat în faliment cu două luni în urmă). Desigur, între timp trebuie rezolvate mai multe probleme legate de investițiile Foxconn în această fabrică (la origine o fabrică General Motors), dar și o serie de procese dintre Foxconn și Lordstown.

Fisker Ronin

În cele din urmă am ajuns și la Ronin, modelul de vârf al gamei Fisker. Acesta este o automobil sport cu patru sau cinci locuri, cu o alură undeva la intersecția dintre Corvette, Mazda RX8 și  Porsche Taycan.

Cu ce se laudă? Cu patru uși fluture și un hard-top escamotabil, dar și cu peste 1.000 CP și circa 1.000 de kilometri autonomie. Cifrele sunt teoretice deocamdată. La fel cum este și presupusul preț final de circa 385.000 $. 

La așa un preț, nu-i de mirare că Ronin va fi disponibilă în cantități limitate. Totuși oricine se poate înscrie chiar de acum, dacă plătește 2.000 $ – o sumă considerabil mai mare decât cea solicitată la înscrierea pentru Pear sau Alaska, de 250 $. Asta pentru cine crede în promisiunile lui Henrik Fisker, căruia, desigur, îi ținem și noi pumnii, că nu face mașini urâte deloc 😉 

Imagini: Fisker
Linkuri: https://www.fiskerinc.com/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici