[VIDEO] Probabil cea mai importantă întrebare atunci când îți configurezi un Mercedes-AMG SL

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Noul SL a fost dezvoltat de către departamentul AMG, responsabil pentru cele mai performante modele Mercedes. Este de așteptat să fie rapid. Dar cât de mult și-a păstrat noua generație din specificul de grand tourer care l-a consacrat? Am pornit într-o plimbare pe la poalele Carpaților, până la Conacul Maria Theresa din Orlat, pentru a ne răspunde la întrebare.

„Oare m-aș putea sătura eu de mașina asta vreodată?” Nu se întâmplă în fiecare test să te trezești că te-ai atașat de o mașină și că te chinui cu astfel de întrebări. Și nu e obligatoriu ca mașina aia să coste 220.000 € (cât e în cazul acestui SL 63 4MATIC+) sau mai mult ca să nu mai vrei să cobori din ea. Sau să te uiți la ea.

Ce-i drept, la mine s-au cerut pauzele, pe de o parte pentru că SL 63 4MATIC+ nu este chiar unul dintre cele mai confortabile GT-uri. Pe de alta, a fost traseul pe care l-am ales pentru al doilea episod din seria SL Roads (pe primul îl găsești aici): Brașov-Sibiu via Poiana Mărului – Cârțișoara. O rută care te îmbie la mers liniștit, cu plafonul dat jos, în modul de rulare Comfort, lăsând V8-ul să duduie liniștit.

V8 la pas

Până la urmă, așa vei conduce SL-ul în majoritatea timpului, bănuiesc. Sigur, decapotabila asta construită de AMG poate să te stârnească și stând pe loc, doar uitându-te la ea, dar la un moment dat te vei fi săturat de răcnet de V8. Probabil.

Pentru că am venit dinspre București, am cotit la stânga în Predeal, către Pârâul Rece, apoi din Râșnov ne-am îndreptat către Poiana Mărului și apoi către Șinca Nouă. În prima parte a acestei rute, până în Șinca Veche, te vei bucura de peisajul înverzit al pădurilor montane suficient de mult încât să treci peste angoasa porțiunilor de drum în lucru — o parte din mine speră că această informație nu va mai fi valabilă în curând.

Apoi, de la Șinca Nouă către Șercăița, Sebeș, Gura Văii, vei avea în stânga Carpații Meridionali, care îți vor ține companie de-a lungul unor zeci bune de kilometri. Singurele momente când vei uita de ei vor fi cele în care traversezi salba de sate transilvănene care-ți ies în cale. Cum ar fi Sâmbăta de Sus, unde vei găsi ornamente de flori în fața fiecărei curți. Singurul motiv pentru care nu am oprit să felicit fiecare locuitor în parte a fost graba ca să profităm de lumina de apus pentru a filma.

Dar am salutat, în schimb, mulți copii care nu și-au reprimat deloc bucuria de a vedea mașina asta focoasă trecând pe lângă ei. Și nu doar de a o vedea, ci și de o auzi: m-am achitat de datoria morală de a-i saluta cu salve de V8.

SL 43 AMG, cel mai grand tourer dintre toate

Așa, că ziceam mai sus de preț — noul SL are preț de pornire mult mai mic decât exemplarul testat de noi. Sigur, nu atât de mic încât să oscilezi între asta și un SUV de familie: SL 43 AMG pornește de la 132.750 €. Este singurul SL cu punte spate motrică și singurul cu motorizare cu patru cilindri în linie. Ai face păcate să spui că e lent în vreun fel: 0-100 km/h în 4,9 secunde, mulțumită celor 381 de cai-putere (sau 395 CP dacă iei în calcul și funcția overboost).

Sigur, comparativ cu V8, un patru-în-linie pare sub statutul lui SL, însă din punct de vedere istoric are mult sens: primul SL decapotabil (190SL) a avut motorizare cu patru cilindri. Și din punct de vedere tehnic are sens: SL 43 este primul automobil de serie din lume care să aibă turbosuflanta operată electric. No turbo lag.

Orice versiune a lui SL — sunt trei în total: 43, 55, 63 — poartă semnătura AMG, adică pune accentul pe sportivitate, adică are suspensii sport, dar dacă vrei ca experiența ta să fie cât mai apropiată de cea a unui grand tourer relaxant, probabil că SL 43 este alegerea cea mai bună. Vine și cu jante de 19”. Având în vedere că pachetul de dotări standard este generos, ce-ți mai rămâne de făcut este să bifezi cu atenție opționalele. Dacă răbdarea nu e punctul tău forte, atunci bifează unul dintre pachetele Premium (7.000 €) sau Premium Plus (11.000 €) și primești sistem audio Burmeister, volan încălzit, ștergătoare cu duze încorporate, iluminare ambientală, integrare smartphone și scaune cu încălzire, ventilație și masaj.

Probabil că cel mai greu proces este cel de personalizare, pentru că începi configurarea mașinii gândindu-te că „arată foarte bine și-așa” — culoarea entry-level este un galben absolut minunat —, apoi cu fiecare nouă selecție de opțională îți resetezi baremul interior.

E foarte greu să refuzi orice are Mercedes-Benz de oferit pe SL.

Una dintre puținele chestii care nu poate fi negociată este nivelul de digitalizare din interiorul lui SL, nu că asta ar fi deranjat vreodată pe oricine: primești un instrumentar de bord digital cu mai multe selecții de interfață și pe mijlocul bordului ai un ecran de infotainment de 11,9”. Pentru cei care au fobii haptice în privința ecranelor, există o veste bună: poți da multe comenzi vocale asistentului virtual, de la „take me home” la „set temperature to [număr sau cifră] degrees”, „start seat massage” etc.

E greu să nu găsești o configurație pentru mașina asta de care să nu te îndrăgostești iremediabil, iar faptul că cea mai vândută versiune este cea mai puternică (și cea mai scumpă), adică SL 63, nu e deloc surprinzător: m-am obișnuit foarte repede cu viața în această supersportivă cu design elegant și cu spirit de grand tourer.

Conacul Maria Theresa

Prima surpriză în cazul Conacului Maria Theresa din Orlat — destinația noastră din această călătorie — este că e… nou. Construcția a fost finalizată în 2017, după ani grei de muncă, și se bucură de toate dotările de confort pe care le cauți la o cazare. Și aici nu mă refer (doar) la paturi confortabile, ci la camere de ședințe, la foișoare cu grătar, la piscine, la saune, la săli de jocuri (cu biliard și ping-pong, nu păcănele) și teren de sport. Există până și un loc de joacă pentru copii chiar.

Dacă-ți plac chestiile vintage, probabil că vei pierde ore bune întrebând ghidul conacului „dar asta ce e?”. Proprietarii au adunat aici foarte multe obiecte de epocă și sunt foarte bucuroși să împărtășească istoria fiecăruia. Există chiar și două căsuțe tradiționale pe post de muzeu aici.

Apropo de istorie: există un fundament istoric al Conacului Maria Theresa, care a fost construit pe pivnițele Regimentului I de Grăniceri Orlat. Dacă ai citit „pivniță” și te-ai gândit la temnițe și la tortură, cred că 1) e timpul să schimbi pentru o perioadă genul de filme la care te uiți și 2) nu este cazul, pentru că printre aporturile împărătesei Maria Terezia pentru o lume mai bună se numără interzicerea torturii și desființarea iobăgiei.

În timpul comunismului, pivnițele au fost folosite pentru prelucrarea lactatelor — maturarea cașcavalului, în principal — după care au fost lăsate în paragină. Din fericire, au fost ulterior preluate și recondiționate și pot fi vizitate chiar.

Proiectarea Conacului a fost făcută intenționat pentru a reflecta caracterul rustic, cu pereți din lemn și grinzi expuse, iar decorarea camerelor a fost făcută în aceeași tematică. Conacul dispune de 15 camere duble, un apartament cu trei camere și unul cu cinci camere, numărul total de locuri de cazare fiind de 52 de persoane.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici