Ford Puma facelift: interior de clasă superioară, ecrane mari și mai multe dotări standard

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Ford Puma primește un facelift subtil la exterior, dar compensează cu un interior foarte puternic dezvoltat la capitolul tehnologie, materiale și chiar design.

Încă de la debutul din 2019, Ford Puma a reprezentat nu doar un jucător de luat în seamă în segmentul crossoverelor subcompacte, dar și un motiv de mândrie românească, fiind construit la Craiova.

La Craiova am mers și noi recent, ca să facem cunoștință cu noul Puma, căci best-sellerul european de la Ford ajuns la criza vârstei de mijloc și primește un upgrade considerabil, în special la capitolele tehnologie și interior. Să vedem, deci, despre ce e vorba.

EXTERIOR

O să trecem repede peste exterior, pentru că aici s-a lucrat subtil la Ford Puma. Lookul este aproape identic cu versiunea pre-facelift, noutățile aici fiind logoul Ford acum integrat în grila față — care a fost și ea redesenată — și farurile care primesc o nouă semnătură LED. Și tehnologie LED Matrix!  

MOTORIZĂRI

Motorizarea EcoBoost acaparează tot, propulsorul de un litru devenind singura opțiune — ce-i drept, cu mai multe variante de putere, și lucrând cot la cot cu tehnologie Mild Hybrid pe toate variantele de echipare.

Pe scurt, asta înseamnă că pentru Ford Puma ai de ales acum motorizări cu 125 sau cu 155 CP. Totuși, dacă acei 155 CP sună prea monden și vrei și niște performanță oltenească veritabilă sub capotă, există în continuare varianta ST, care a renunțat la propulsorul de 1,5 litri și 200 CP de până acum în favoarea a — ai ghicit! — motorului de 1 litru. Chiar dacă pare un downgrade, noi zicem că cei 170 CP sunt suficienți pentru gabaritul lui Puma, în special când sunt valorificați de cutia de viteze automată cu 7 rapoarte și dublu-ambreiaj.

INTERIOR & TEHNOLOGIE

Mutându-ne la interior, descoperim, din nou, schimbări semnificative la noul Puma. Primul lucru care îți fură privirea sunt cele două ecrane: instrumentarul de bord, care măsoară 12,8 inchi și cel central, cu o diagonală de 12 inchi. Că veni vorba de ecrane, acestea au în spate noul sistem SYNC 4, care, printr-un algoritm complex, învață obiceiurile șoferului și facilitează accesul la funcțiile cele mai utilizate de șoferi.

Recunoașterea vocală a fost și ea îmbunătățită, iar telefoanele mobile vor reprezenta o bătaie de cap în minus pentru șoferii noului Puma, Android Auto și Apple CarPlay putând fi accesate wireless, în timp ce telefonul tău stă liniștit la încărcat tot prin tehnologie „fără fir”. De asemnea, o să fie pus la bătaie și un modem cu conexiune 5G pentru actualizări în timp real despre trafic, actualizări de sistem sau utilizarea aplicației de smartphone Ford Pass.

Atât de multă tehnologie nouă trebuie să vină și cu un ambalaj nou și la fel de modern, iar noul Puma nu dezamăgește deloc în acest sens, interiorul venind cu schimbări semnificative. Deja am menționat anterior ecranele noi și instrumentarul de bord care este, atenție!, personalizabil. Avem un volan nou, cu două spițe și partea de jos plată. Mă rog, și partea de sus este plată, deci putem să-i zicem chiar „hexagonal”. În continuarea volanului, planșa de bord vine și ea cu schimbări, anume mai puține butoane, mare parte din funcții, inclusiv cele pentru climatizare, fiind integrate în ecranul tactil. Tot la subiectul bord, observăm un soundbar B&O care face parte sistemul audio nou cu 10 difuzoare.

SIGURANȚĂ

Noua Puma vine și cu multă tehnologie pe care nu poți să o vezi, dar de care să te bucuri că există atunci când e nevoie de ea. Siguranța este un subiect deosebit de important pentru toate mașinile noi, iar Puma nu dezamăgește deloc la acest capitol, oferind tehnologie pe care te-ai aștepta poate să o vezi la mașini mai scumpe.

Spre exemplu, Puma vine, pe lângă sistemul de control adaptiv al vitezei, cu Asistență Predictivă a Vitezei, care reglează viteza în funcție de viraje, sens giratoriu sau chiar intrarea și ieșirea de pe autostrăzi. Asistența la Intersecții monitorizează drumul pentru trafic din sensul opus, dar și pentru pietoni sau bicicliști și poate aplica singur frânele pentru a evita eventuale coliziuni.

Tehnologie nouă pentru Puma este și Asistența la Frânare în Marșarier, pentru a te asigura că stresul parcării când ajungi la parcările minuscule din mall sau când ai coloană de oameni grăbiți în spatele tău este redus pe cât posibil.

DEPOZITARE & MEGABOX

Ford Puma nu este, nici pe departe, o mașină mare, deci așteptările de la spațiile de depozitare ar trebui să fie mici, nu? Ei bine, nu chiar, mulțumită acestui „MegaBox” de 80 de litri care se regăsește sub podeaua portbagajului. Astfel, spațiul total al portbagajului este de 456 de litri, o cifră cel puțin impresionantă pentru clasa pe care Puma o ocupă.

Ca bonus, Ford ne-a stârnit curiozitatea și cu o veste interesantă — anul acesta se va lansa și versiunea electrică pentru Puma, însă singurul lucru pe care l-au dezvăluit deocamdată este numele: Gen-E.

Imagini: Ford
Linkuri: Comunicat Oficial
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici