Talent, stil, loialitate ;) – Lewis Hamilton le mută pe toate în Italia, la Ferrari

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Șoc și groază în Formula 1 – Mr. Mercedes renunță la contractul nemțesc și trece la culoarea roșie din sezonul 2025.

Este oficial, Lewis Hamilton va concura pentru Ferrari din 2025, cu un contract multi-anual – probabil un 2+1, ca să prindă relaxat schimbările de regulament din 2026. Asta înseamnă că Lewis a activat vreo clauză de renunțare din contractul cu Mercedes-AMG Petronas – cel pe care l-a semnat în 2023, pentru doi ani.

A fost mare tensiune la vremea respectivă, pentru că negocierea s-a amânat/prelungit mult și fanii echipei erau îngrijorați că rămân fără pilotul care le-a adus atâtea reușite, fără precedent în istoria sportului. Dar Lewis i-a asigurat atunci de loialitatea sa pentru marca alături de care a fost încă de când concura în campionatele de juniori.
A câștigat primul său titlu cu McLaren Mercedes în 2008, apoi încă 6 cu Mercedes (echipa de uzină) și, cel puțin până acum, declara că va ieși la pensie de la această echipă.

Lucrurile se mai schimbă. Mercedes nu a mai reușit să facă o mașina de top în ultimii ani, iar Lewis nu a mai câștigat o cursă din 2021. Și, când vine Ferrari și te roagă să schimbi tabăra, cu legendă, spirit și mulți bani… cred că până la urmă nu-i chiar așa de greu să dai ploaia britanică și rigurozitatea nemțească pe soarele Italiei și febra Tifosi-lor. Ce să mai zic de mașina de serviciu…
Mai dă-le-n colo de confort și loialitate!

 

Toto Wolff și Lewis Hamilton, 2018 Japanese Grand Prix. Pe antebrațul lui Lewis, lângă ceasul IWC, se vede și celebrul tatuaj „Loyalty” • Foto: IWC/Mercedes/Wolfgang Wilhelm

 

Surpriză pentru Mercedes

Cred că vestea a picat greu în tabăra Mercedes și a fost o mare surpriză. Pe 1 februarie a fost convocată o ședință de urgență la Brackley pentru ca Toto Wolff  (Torger Christian Wolff – Team Principal și CEO la Mercedes-AMG Petronas F1 Team) să dea echipei vestea, prin teleconferință. Asta la câteva ore după ce zvonurile au aprins internetul și doar cu puțin timp înainte de anunțul oficial al celor implicați.
Și mai interesant este faptul că însuși Toto a aflat de transfer cu doar o zi înainte de anunțul oficial. Lewis i-a dat personal vestea, într-o întâlnire față în față, în casa familiei Wolff din Oxford, UK – întâlnire amicală, tradițională, pe care cei doi o au la fiecare început de sezon. Cel puțin așa relatează Jonathan Noble, de la Motorsport.

Cine s-ar fi așteptat ca Hamilton să renunțe la un contract proaspăt semnat, de circa 55 milioane anual?! Nimeni, nici la Mercedes, nici în altă parte, prin paddock sau prin presă. Și, dincolo de problemele de lucru și strategie pe termen mediu, dincolo de loialitatea zdruncinată, anunțul plecării este fără îndoială și o lovitură de imagine pentru Toto și Mercedes.

Dar, până la urmă, e doar încă o confirmare că orice lucru, indiferent cât de bun, se termină până la urmă. Iar sfârșitul acestei relații incredibil de reușită între Mercedes și Lewis Hamilton sfâșie niște milioane de inimi, dar deschide noi orizonturi pentru ambele părți. Povestea e mai palpitantă așa.

De ce din 2025?

Formula 1 va avea noi reguli în ceea ce privește mașinile și motoarele începând cu sezonul 2026, așa că mulți s-au întrebat de ce nu și-a dus Lewis Hamilton până la capăt contractul pe doi ani cu Mercedes. 

Se poate spune că erau deja fisuri în dragostea dintre cele două entități. Lewis a scăpat de multe ori în ultimii doi ani comentarii mai puțin diplomate la adresa echipei și modului în care s-a dezvoltat mașina. Au exista și niște plecări recente din echipa tehnică – posibil oameni care erau aproape de Hamilton, inclusiv la Ferrari. 
Și cred că Toto nu a vrut oricum să semneze pe mai mult de doi ani, stând cu un ochi pe performanța (și motivația) unui Lewis trecut de vârful carierei și cu un ochi pe tinerii talentați cu potențial de a duce Mercedes acolo unde era acum câțiva ani.

De partea cealaltă, admirația lui John Elkann (Chairman la Ferrari și Stellantis) pentru Lewis Hamilton nu era un secret, el declarând de mai multe ori că i-ar plăcea să îl poată convinge pe britanic să se mute în Italia. Iar Fred Vasseur (Team Principal la Scuderia Ferrari începând cu 2023) a fost mereu aproape de Lewis, de pe vremea când lucrau împreună, acum 20 de ani.
Hamilton a câștigat campionatele de Formula 3 și GP2 (acum Formula 2) cu echipa ART a lui Vasseur în 2005 și 2006, înainte de a-și face spectaculos debutul în Formula 1, anul următor, cu McLaren Mercedes.

În plus, Ferrari tocmai ce a semnat o prelungire multi-anuală cu Charles Leclerc, dar are un contract pe cale de expirare cu Carlos Sainz, la sfârșitul sezonului 2024. Spaniolul a spus în repetate rânduri că vrea o decizie în avans, că nu îi place să intre în ultimul an de contract fără perspective clare, dar iată că Ferrari avea alte gânduri care s-au precipitat într-un transfer șoc.

E foarte probabil ca Vasseur să fi fost cheia acestui transfer, reușind să îi expună prietenește lui Lewis toate avantajele unei astfel de schimbări. Mă gândesc că salariul e mai mult decât frumușel 🤪 – se zvonește că suma ar urca la 100 de milioane anual, cu tot cu sponsori și drepturi de imagine. Și, oricum, atracția legendei Ferrari nu era nicidecum mică pentru Hamilton.

Ca să nu mai zic că, indiferent dacă Ferrari reușește sau nu să-i facă o mașină de top în următorii ani, indiferent dacă Lewis va performa mai bine ca Charles sau nu, indiferent dacă are noroc sau nu, el și-a asigurat un final de carieră de poveste.

Pentru Lewis Hamilton (39 de ani) acum era momentul să semneze cu Ferrari, iar o astfel de chestie n-avea cum să rămână secretă multă vreme. Așa că, uite, nici n-a început campionatul 2024 și deja avem un start fenomenal pentru „Silly Season” – alintul tradițional pentru sezonul bârfelor legate de transferuri în Formula 1.

 

Lewis Hamilton cu câinele său Roscoe, 2020 Portuguese Grand Prix • Foto: IWC/Mercedes/Sebastian Kawka

Cine vine la Mercedes?

Ceva unic în Formula 1, sezonul 2024 a început exact așa cum s-a terminat 2023 – aceiași piloți la aceleași echipe. Dar uite că Hamilton a declanșat deja „Silly Season” pentru anul acesta, plecarea sa deschizând un post care părea ocupat „pe vecie”. George Russell tocmai a semnat o prelungire de contract cu Mercedes pentru minimum doi ani, dar cine să vină lângă el?

Verstappen – pare exclusă opțiunea asta, așa-i? Norris și Piastri – talentați, dar legați cu contracte încă ude la McLaren. Bottas ar fi o figură familiară în echipă, dar aș zice că a expirat, iar Ricciardo are experiență și talent, dar deocamdată nu mai strălucește ca odinioară. 

Fernado Alonso – veteranul bârfelor – ar putea fi țintit de Mercedes, dacă Toto Wolff ar resimți cumva nevoia unui pilot cu experiență pentru sezoanele următoare. Însă, deși e încă performant și motivat, spaniolul poate fi dificil, fiind totodată și o opțiune cu timp de expirare redus, dată fiind vârsta (42 de ani). Dar a fost văzut des în compania lui George Russel în ultima vreme, de unde și amplificarea bănuielilor.

Tot la capitolul experiență, sunt unii care l-ar înscrie printre candidați și pe Sebastien Vettel. E cam cu bătaie lungă asta, dar s-au mai văzut întoarceri, iar Vettel ar avea avantajul „german” pentru sponsori și comunicare.

Alex Albon ar trebui să fie pe lista „de avut în vedere”. Mă gândesc că lui Russell i-ar plăcea să facă echipă cu Albon, cu care este foarte bun prieten. Sigur, argumentul corect este forma excelentă de care a dat Albon dovadă în 2023, el declarând clar că e în căutarea unui loc la o echipă de top după ce îi expiră contractul cu Williams, la sfârșitul anului.
Ca un atu suplimentar ar fi faptul că Albon este profesionist, politicos și domol, prezentându-se ca un partner ideal pentru Russell într-un tandem care cred că ar lucra bine.

Carlos Sainz, proaspăt „eliberat” de Ferrari, e o opțiune solidă, deși cred că o mișcare la Sauber/Audi este mult mai probabilă. Seniorul Carlos Sainz doar ce a câștigat Dakar-ul cu Audi și e evident că legăturile de familie cu brandul sunt puternice. Mă gândesc că Sainz ar putea sări la Sauber (sau orice nume ar avea) în 2025, ca să înceapă pregătirile pentru sezonul 2026 – când echipa va lua numele, culorile și motorul Audi.

Esteban Ocon cred că speră să-l ia și pe el cineva în seamă. Este unul dintre „copiii” lui Toto, acesta fiind factorul principal de suport pentru intrarea și cariera sa în F1, inclusiv pentru transferul la Alpine. 
Are ca punct negativ o istorie presărată cu antagonisme interne și incidente pe pistă, motiv pentru care cred că Russell s-ar opune. Și aș zice că trebuie ținută seama și de părerea vedetei, ca să meargă bine treburile…

Nu trebuie uitat nici Mick Schumacher. Wolff l-a lăudat deseori pentru caracter, dedicație și performanță, exprimându-și chiar regretul că nu a fost tratat corect la Haas, de către Gunther Steiner.
Este campion în F3 și F2, are experiență și în F1. A fost pilot de rezervă și dezvoltare la Mercedes în 2023, poziție în care a rămas și în 2024, chiar dacă e „împrumutat” către Alpine pentru campionatul de anduranță. Hamilton și Russell l-au lăudat la rândul lor pentru îmbunătățirile pe care le-a adus mașinii în perioade dificile.
Și, nu în ultimul rând, e fiul unuia care a jucat un rol extrem de important în întărirea și creșterea echipei în perioada grea de început, ca să nu mai zic cât de bine ar da pentru sponsorizare și comunicare.

Și aceștia sunt doar „suspecții de serviciu” – numele de prim plan. Dar sunt destui alți tinerei, care au arătat talent și potențial, pe care un manager experimentat ca Toto Wolff îi va avea sigur în vedere.

Eu aș miza pe o mână tânără, fie una deja formată (Albon poate, care s-a julit deja pe la Toro Rosso, Red Bull și Williams), fie una mai puțin exersată într-o echipă de top, dar cu potențial (Schumacher, dacă datele interne ale Mercedes îl califică).
Cred că Russell se va dovedi anul acesta suficient de solid, cât să țină el capul echipei și să nu fie nevoie de alt pilot „de vârsta a doua”, în locul lui Hamilton :)). Iar pe un puști de prin formulele inferioare, oricât de bun ar fi, nu l-aș arunca direct într-o echipă precum Mercedes – cred că ar fi un deserviciu pentru ambele părți.

Oricum, oricât de iminentă ni se pare nouă alegerea pe care o va face Wolff (& Co.), e greșit să așteptăm un verdict rapid. 
Situația din prezent nu e deloc similară cu momentul în care Nico Rosberg a renunțat brusc la cariera în F1, la doar două zile după ce a devenit campion mondial în 27 noiembrie 2016, la Abu Dhabi. A doua zi au zburat la Kuala Lumpur, pentru a petrece ceva timp cu liderii Petronas și fanii echipei. Apoi au zburat împreună către Frankfurt și Nico a recunoscut că nu a avut putere să îi spună lui Wolff în față de decizia pe care o luase deja. I-a spus la telefon, după zbor, și sunt sigur că „abdicarea” campionului a fost un șoc mai mare pentru Wolff și pentru toată lumea decât transferul lui Hamilton la Ferrari.

Atunci a trebuit rezolvată problema pilotului din scurt și, după o lună și jumătate, pe 17 ianuarie 2017, Mercedes anunța deja semnarea lui Bottas – o alegere care s-a dovedit excelentă pentru Hamilton și echipă.

Revenind în 2024, i-o fi livrat Lewis surpriza lui Toto la micul dejun, dar i-a dat timp destul pentru găsirea unei soluții. Sunt absolut sigur că Wolff nu se va grăbi cu decizia.

 

Hamilton și Leclerc, pe podium în Austria, 2022, când britanicul a finalizat cursa al doilea, după monegasc • Foto: Mercedes/Steve Etherington

Ce va fi la Ferrari în 2025?

Eh, la Ferrari niciodată nu se știe ce va fi :)). Dar mă gândesc că vom vedea o competiție acerbă între Charles Leclerc și Lewis Hamilton, totuși una civilizată. Aș zice că Ferrari a produs mișcarea asta bruscă mizând tocmai pe potențialul ei exploziv, pe ambiționarea celor doi piloți – clar vârfuri în peisajul actual – și pe rezultatele care vor veni în consecință.

Culmea e că deja se văd niște rezultate, dar nu pe pistă, ci la bursă. După ce s-a aflat de transfer (și, evident, pe fondul unor rezultate financiare bune la Ferrari în 2023), valoarea acțiunilor a crescut brusc cu peste 10%, traduse în vreo 7 miliarde. Dacă rămâne așa, nici vorbă de cheltuială – Hamilton e deja un bun de preț pentru Ferrari, chiar înainte să atingă vreo mașină. 

Fără discuție, Lewis va trebui să-și întărească nervii, că pasiunea și performanța vin deseori la pachet cu harababura la Scuderia. Totodată, cred că experiența sa va avea efect pozitiv în funcționarea generală a echipei conduse acum de Vasseur. Practic francezul a trecut prin anul de adaptare la tumultul Ferrari, iar acum își pregătește sezoanele următoare asigurând lângă el doi piloți extraordinari, care-i sunt dragi și în care are încredere.
Cu sufletul mizez în continuare pe Leclerc, dar cuplul va fi, probabil, cel mai formidabil din F1.

Hai odată, că nu mai am răbdare!

Respingerea candidaturii Andretti ca new-entry în Formula 1 (cu tot scandalul și implicațiile), apoi anunțul transferului șocant al lui Hamilton la Ferrari au avut natura să ne țină în priză la acest început de februarie. Ambele vești țin totuși de viitor și oricât de multe alte comentarii sau bârfe or mai apărea, nimic nu se compară cu mașinile și competiția. Așa că abia aștept să văd toate lansările succesive ale bolizilor 2024 și, între 21 și 23 februarie, testele pre-sezon din Bahrain.

Vom vedea la teste primele semne ale progreselor din culisele ultimelor șase luni și vom avea o idee vagă asupra ierarhiei viitoare. Doar șase zile mai târziu avem și startul campionatului, tot în Bahrain: Practice 1 pe 29 februarie și Grand Prix pe 2 martie.

 

>>>


Un suvenir, ceva?

Notă suplimentară pentru fanii Hamilton–Mercedes.

E foarte posibil ca odată cu mutarea la Ferrari, Hamilton să se despartă și de sponsori și parteneri importanți, precum producătorul de ceasuri IWC. Așa că anul ăsta ar putea fi ultima șansă pentru seriile speciale pe care le-au lansat împreună.
Sunt sigur că va crește brusc cererea. Probabil și prețurile.

Lewis Hamilton purtând un IWC Pilot Chronograph 41 Mercedes-AMG Petronas Formula One™ Team • Foto: IWC

Vezi mai jos câteva modele IWC cu conexiune Hamilton-Mercedes. Le găsești pe iwc.com, dar reține că pe F1authentics.com găsești multe alte „jucării” care-i poartă amprenta – de la obiecte semnate și fotografii/artă la echipamente personale sau componente auto folosite în curse. Iar pe F1store.Formula1.com găsești tricouri, șepci, machete și alte suveniruri mai accesibile.
Desigur, sunt o mulțime și pe site-ul echipei: shop-int.mercedesamgf1.com

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici