Uau, ce de M-uri a vândut BMW anul trecut!

BMW M GmbH

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

M îl are pe vino-ncoa’! BMW M GmbH a vândut peste 200.000 de mașini în 2023 – un record. Care să fie oare bestseller-ul global? Dar în România?

 

Categoria sport-lux a performat în ultimii ani, iar 2023 s-a transformat într-o bornă pentru cei de la BMW M – a fost primul an în care au vândut peste 200.000 de mașini – mai exact 202.530 de exemplare.

Nu-i puțin deloc, dacă te gândești că cel mai ieftin model purtător al faimoasei litere pornește de la 52.500 euro, fără opționale (preț în România) – doar un „amărât” de BMW M135i xDrive.
Pentru M-urile mai cu hype – M2 Coupe, M3/M4/M5, „xM”-urile sau „iM”-urile disponibile – înmulțești suma de mai sus cu 1,5 sau 2 sau peste. Iar șeful cel mare este uriașul XM, la care ajungi doar dacă ai de dat de la 170.000 euro în sus… hai 200.000 cu tot cu „fițe”, ca să avem o cifră la fel de rotundă ca recordul de vânzări.

Creșterea de la an la an a fost și ea importantă – 14,3%, iar cele mai bune piețe au rămas, ca în 2022, SUA, Germania și Marea Britanie.

Ca prim model de performanță complet electric al mărcii, BMW i4 M50 și-a continuat evoluția pozitivă pe piață. Este deja în al doilea an complet de vânzări în care se prezintă ca bestseller al BMW M GmbH, venind ca o confirmare (chiar dacă una în fază timpurie) a strategiei pe termen lung a mărcii.

Bestseller-ul gamei M la nivel global… BMW i4 M50, aici într-o demonstrație de aptitudini electro-xDrive, pe zăpadă

Iar ofensiva electrică a continuat cu modele noi în 2023, fiind lansate BMW i5 M60 xDrive Sedan (cu 442 kW / 601 CP, acum cel mai puternic model din gama Seria 5) și BMW i7 M70 xDrive (cu 485 kW / 659 CP, cel mai puternic BMW M alimentat pur electric).

 

Franciscus van Meel – CEO, BMW M GmbH

„Anul financiar 2023 a fost caracterizat atât de apreciatul nostru portofoliu de vehicule emoționante cu motoare cu combustie, cât și de ofensiva noastră de electrificare cu alte două modele de performanță complet electrice și prima noastră mașină de înaltă performanță electrificată, BMW XM.
Nu în ultimul rând, succesul continuu al lui BMW i4 M50 confirmă că suntem pe drumul cel bun pentru a avansa în continuare electrificarea portofoliului nostru de produse, prin combinarea experienței puternic emoționale la volan cu tehnologiile sustenabile.”

Declarația lui Franciscus van Meel, CEO și Președinte al Consiliului de Administrație al BMW M GmbH, ne spune clar că direcția diviziei sportive rămâne cea orientată către electrificare. 
Nu trebuie însă să ștergem cu buretele modelele termice încă, și pentru că au avut contribuții semnificative în vânzări, dar și pentru că la nivel global se face resimțită o oarecare rezistență – adoptarea electrică încetinind un pic după explozia din anii precedenți.

M-uri „la duzină”

BMW ne spune că „cea mai vândută mașină sport de înaltă performanță din lume în 2023 a fost BMW M3 Sedan, urmată de BMW M4 Coupe”, ambele cu motoare termice – celebrele pachete de nervi cu șase cilindri în linie și transmisii manuale sau M Steptronic.

Așa că vom mai vedea revizii pentru M-urile cu combustie internă, iminente fiind cele care vizează BMW M3, BMW M4 și BMW M2, precum și noul BMW M5 care vine în variantă Sedan și Touring. Pentru cei care vizează cele mai fine optimizări de tip „racing” va fi introdus un nou model special M4 CS, a cărui lansare a fost accelerată de primirea foarte bună de care s-a bucurat M3 CS.

Vom vedea curând un nou M5, chiar și în versiunea Touring

E clar, nu ducem lipsă de diversificare, ba chiar cochetăm cu confuzia, având în vedere că acum sunt listate peste 25 de modele în gama M… și mai urmează adiții noi.  

Însă extinderea gamei nu are cum să încetinească, pentru că BMW mizează pe aura diviziei M pentru a face față ofensivei de noi modele electrice propuse ca „premium” dinspre SUA și China. 
Motiv pentru care pare că și implicarea brand-ului în motorsport a căpătat un suflu nou, cu participare reușită în IMSA (campionatul nord-american de anduranță), dar și cu înscrierea pentru 2024 în WEC – FIA World Endurance Championship.
Chiar vom vedea două BMW M Hybrid V8 „de uzină” și la cursa de 24 de ore de la Le Mans.
Mmmm!!!

BMW M Hybrid V8 – Daytona, USA

 


UPDATE

Cum stă România?

În țara noastră s-au vândut 494 de M-uri în 2023, dintre care 231 modele M de înaltă performanță și 263 de modele M de performanță.
Lider este noul XM (model exclusiv M), cu 55 de unități, dintre care 4 au fost versiuni de Label, cu echipare și putere de top – 748 CP. În urma lui a venit BMW M4 Coupe Competition, care a ajuns în 2023 la 47 livrări. Iar BMW i4 M50, liderul vânzărilor M la nivel global, a terminat anul cu 44 de livrări în România.
S-au remarcat și două modele nou lansate, BMW M2 și BMW M3 Touring, cu 16, respectiv 11 clienți fericiți la activ.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici