Ford Raptor diesel a rămas aici ca să te convingă să-ți cumperi Raptor pe benzină

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Raptorul diesel rămâne în continuare la fel de cool, însă trebuie să ții mult la banii de impozit anual ca să nu dai 4.300 € în plus pe Raptor cu V6 benzină.

Nu am fost vreodată cel mai responsabil financiar tip pe care-l cunosc, însă de fiecare dată când a trebuit să dau altora sugestii de achiziție, am încercat să activez latura mea contabilă și să-mi imaginez cum ar fi viața dacă ai fi cumpătat. Probabil că satisfăcătoare, n-am de unde să știu.

Acum că am stabilit premisele acestei postări, o să-ți spun așa: cea mai bună decizie de achiziție (pentru tine) este cea pe care o faci tu asumat, deci în principiu și teoretic nu există decizii greșite, nici atunci când vine vorba de mașini, cele mai scumpe bunuri de consum pe care le cumperi în viața asta.

În ideea asta, noi am creat platforma Ce Mașină Să Îmi Cumpăr, unde îți prezentăm mașinile disponibile la noi pe piață așa cum sunt ele, ca să te ajutăm să-ți găsești mașina cea mai bună pentru bugetul, nevoile și gusturile tale.

În principiu, nu prea mai există mașini proaste pe lumea asta — o să te anunțăm noi dacă dăm de vreuna. Închei momentul de shameless self promotion și trec la subiectul acestui articol: Ford Ranger Raptor diesel.

The Good

Bucuria veștii că vom avea un Raptor cu V6 benzină a fost întrecută doar de experiențele test drive-urilor cu el — un pickup de performanță (a se citi „distracție”) care nu dezamăgește, chiar dacă Europa i-a șuntit multe zeci de cai-putere din motorul de 3 litri. 292 de cai-putere sunt mai buni decât niciun cal-putere, câți am fi primit dacă Ford decidea să nu aducă și la noi pe continent Raptor V6.

În același timp, Ford a hotărât să păstreze în gamă și dieselul de 2 litri bi-turbo — singura motorizare disponibilă în cazul generației anterioare de Raptor — căruia i-a mai dat un ghiont ingineresc: acum are 500 de Newtoni-metru. Și 210 cai-putere.

Partea bună — așa cum am zis și mai sus — este că în zilele noastre ai de unde alege, deci cei care vor un Raptor care să aibă stinturi mai lungi între benzinării și taxe anuale mai mici pot în continuare să-și cumpere dieselul.

Încă o parte bună este că, la nivel estetic, Raptorul diesel nu se diferențiază de cel pe benzină — singura diferență evidentă ar fi evacuarea. Iar atunci când îl configurezi nu prea există chestii pe care să le poți bifa pentru Raptorul cu V6 și cel diesel.

Însă, ÎNSĂ…

The Bad

… asta înseamnă și că nu-ți poți configura Raptorul diesel cu amortizoarele cele mai șmechere, Fox Live Valve, aici primești un set de amortizoare Fox Position Sensitive, aceleași pe care le aveai și pe generația anterioară. Mă rog, pe scurt asta înseamnă că nu te poți bucura de șasiul minunat al lui Raptor la adevărata sa performanță.

Până la urmă, poți considera asta o chestie de finețe; la fel cum s-ar putea să n-ai nevoie de diferențialul blocant de pe puntea față — versiunea V6 primește blocante pe ambele punți. Sau de funcția de Launch Control, sau de sistemul anti-lag, sau de evacuarea activă — prezente pe V6.

În concluzie

Să-ți cumperi un Raptor nu este un proces de filtrare prin analiză SWOT — există multe pickupuri cu preț de pornire mai mic de 66.000 €, cât costă un Raptor diesel cu tot cu TVA. Dacă vrei un Ranger muncitoresc, există o gamă largă de motorizări și cabine puse pe șasiul cu arcuri de foi pe puntea spate.

Dar dacă tot dai 66.000 € pe un Raptor, nu mai bine mai completezi până la 70.300 € și îți cumperi versiunea V6, care nu este doar mai puternică, dar sună mai bine și este și mai performantă? (Și aici nu mă refer la cele 2,5 secunde în minus la sprintul 0-100 km/h, ci la minunățiile alea de amortizoare Fox Live Valve).

Noi așa am face.

Imagini:
Linkuri: Configurator Ford
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici