Golf R pe tocuri, VW prezintă T-Roc R

4bf58cf8-2019-vw-t-roc-r-10

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

La Salonul Auto de la Geneva vom vedea noul Volkswagen T-Roc R, al doilea SUV ce poartă numele de R după Touareg R50.

Rețeta a fost simplă, deoarece T-Roc și Golf împart aceeași platformă, T-Roc R nu este altceva decât un Golf R cu garda la sol ceva mai ridicată.

Să detaliem. Motorul este același 2.0 TSI cu 300 cai putere și 400 Nm de pe Golf R facelift. Înainte să îmi săriți în cap cu „Golf R 7.5 are 310 CP și 380 Nm!”, țineți minte că motorul a trebuit omologat WLTP și astfel a pierdut 10 CP, dar a câștigat 20 Nm, la fel cum și Leon Cupra facelift a pierdut 10 CP, de la 300 la 290 cai putere.

Transmisia este un DSG cu șapte rapoarte, știți de unde e luată, iar tracțiunea integrală 4MOTION este aceeași, nicio surpriză, de la Golf R. T-Roc atinge 100 km/h în 4.9 secunde, iar viteza maximă este limitată la 250 km/h. Suspensia a fost coborâtă, direcția standard este una variabilă și progresivă pentru performanțe bune pe viraje, iar frânele cu discuri de 17″ pe puntea față sunt luate de la Golf R Performance. Șoferii entuziaști vor avea la dispoziție modul de rulare Race, precum și posibilitatea de a dezactiva controlul electronic al stabilității.

Bodykit-ul are influențe de la Touareg R-Line și se mulează bine pe forma SUV-ului destul de compact. Jantele standard sunt unele de 18″ cu design Spielberg, însă unele Pretoria de 19″ cu anvelope 235/40 se regăsesc pe lista de opționale.

Alte detalii subtile care diferențiază un T-Roc R față de cel obișnuit sunt carcasele oglinzilor laterale cromate, eleronul situat pe plafon, etrierii de frână negri, aripile evazate, precum și opțiunea de a comanda un plafon negru.

Interiorul seamănă cu cel al unui T-Roc normal, dar are câteva diferențe notabile. Volanul R este primul care sare în ochi, apoi plafonul negru și pedalele din oțel inoxidabil. Lumina ambientală a fost schimbată pentru una R, finisajele poartă numele de Shadow Steel “R”, scaunele dispun de microfibră ArtVelours, dar pe lista de opționale se vor găsi tapițeria din piele Nappa și inserții din carbon.

Motivul pentru care ți-ai lua un Volkswagen T-Roc R în locul unui Golf R este același pentru care ți-ai lua un T-Roc în locul unui Golf, o gardă la sol ceva mai mare și un portbagaj mai încăpător.