În sfârșit, un SUV adevărat de la Skoda: Kodiaq. Prima tură, în Mallorca

1121_021

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Moaaamă, a scos Skoda SUV?
Exact. Bratu a făcut una din prezetările lui foarte coerente aici, dar pentru cei care ați deschis mai târziu micile displayuri de mobil / laptop, așa e. Skoda a scos al doilea SUV din istoria mărcii, după Yeti, sau primul, după cei care nu consideră Yeti ca fiind SUV. De fapt, Kodiaq poate fi interpretat în mai multe moduri. În primul rând, poate fi SUV absolut corect pentru cei care îl vor cumpăra cu tracțiune integrală, pentru că în combinație cu garda la sol generoasă, asta îi oferă abilități absolut decente în afara asfaltului. Țineți cont că mașina poate remorca până la 2.5 tone și oferă și Trailer Assist. În al doilea rând, poate fi considerat pur și simplu un break mai înalt de cei care îl vor cumpăra cu tracțiune față și, în fine, poate fi considerat pur și simplu un MPV de cei care vor aprecia interiorul extrem de versatil și cele două scaune de pe rândul 3. Adică alea din portbagaj.

Cum, are 7 locuri?
Da, Kodiaq poate fi comandat cu 7 locuri, dar trebuie să țineți cont de două lucruri: locurile alea două din spate nu sunt tocmai confortabile și în ele se vor simți în largul lor copii sau, cel mult, adolescenți. Pentru cazuri de extremă urgență și călătorii mici, desigur că pot merge acolo și adulți, dar asta va tăia puțin din confortul pasagerilor de pe banchetă, pentru că ea va trebui culisată spre față, ca să facă lor genunchilor celor de pe rândul trei. Faptul că bancheta culisează (cu totul sau parțial, 60%-40%) este, după cum vă puteți imagina, un mare plus, pentru că asta ajută nu doar în cazul în care ai de transportat oameni, ci și în cazul în care vrei să mărești volumul portbagajului când nu ai pe nimeni pe locurile din spate. În plus, spătarul banchetei este bine profilat, oferă susținere laterală și este ajustabil.

Chiar, cât de mare e portbagajul?
Răspunsul cel mai potrivit este „foarte mare”. În configurația cu toate banchetele spate pliate, capacitatea de încărcare depășește 2000 de litri, ceea ce, după cum spunea Bratu, este mai mult chiar decât în Volvo XC90! În configurația de 5 locuri, portbagajul poate adăposti lejer peste 700 de litri de bagaje, iar în configurația de 7 locuri tot mai rămân vreo 270 de litri disponibili, ceea ce e cam cât poți să bagi într-o mașină de clasă mică. Două-trei genți sau un coș de picnic.

Ok, destul despre pasageri, la volan care-i treba?
Păi, s-o luăm pe rând: poziție la condus foarte bună, suport bun pe scaun și la șezut și la spate. Comenzi amplasate la îndemână pe această planșă de bord complet nouă, meniuri cu care posesorii de Skoda (sau mașini din VW Group) sunt obișnuiți sau pe care noii veniți le vor găsi intuitive, plus o notă foarte bună pentru display-ul de mari dimensiuni din centru, care nu are decât atâtea comenzi touch încât să nu mă enerveze: câte patru de fiecare parte a ecranului. Calitatea rezoluției este impecabilă și conexiunile cu telefonul mobil se fac instantaneu (bluetooth, CarPlay sau Android Auto). Oglinzile sunt mari, ceea ce ajută mult în trafic, iar vizibilitatea foarte bună, pentru că suprafețele vitrate sunt uriașe. Există USB, plăcuță de încărcat telefonul prin inducție (care suportă), umbrele în ușile din față și suport de smartphone / tabletă pe spătarul scaunelor din față, pentru pasagerii din spate.

Bine, ne mai plictisești mult? CUM MERGE?
Cum dracu să meargă. Ca o Skoda. De fapt, ca orice mașină bazată pe platforma MQB de la VW Group. Cu un ampatament de Passat, dar ușor mai înălțată, Kodiaq are un comportament previzibil și neutru, ca să nu zic tot plictisitor (sîc). Practic, direcția e moale, setată spre confort, suspensiile absorb foarte bine și fără zgomot denivelări din asfalt, iar dimensiunile o fac să se aștearnă frumos la drumuri lungi. Amortizoare controlate electronic există ca opțiune. De fapt, la 4.7 metri lungime, nu este decât cu 4 cm mai lungă decât o Octavia, dar cumva din linii de design deștept îmbinate, Kodiaq chiar pare uriaș. Ruliu există în viraje, dar nu e pronunțat, ci mai degrabă previzibil. Probabil dacă ar fi fost mai grea, ar fi fost mai deranjant, dar un Kodiaq cu tracțiune față și motor 1.4 TSI cântărește doar 1.427 kg la gol.

Hai că în sfârșit ai ajuns și tu să vorbești despre motoare.
Da, hai să vorbim și despre motoare. Există cinci variante disponibile, două diesel și trei benzină. 2.0 TDI vine în 2 versiuni de putere, 150 și 190 de cai, iar la categoria benzină clienții au de ales între 1.4 de 125 sau 150 de cai și un 2.0 nou de 180 de cai și 320 de Nm. Motorul mic benzină este echipat cu ACT – Active Cilinder Technology – ceea ce înseamnă că oprește funcționarea a doi cilindri când nu e nevoie de ei, iar motorul de 2 litri benzină vine și el cu „un proces de combustie internă care îmbunătățește eficiența”. Nu l-am condus, dar imediat ce vine mașina în țară sărim pe el, că murim de curiozitate. În schimb, despre 2.0 TDI de 190 de cai pot să spun așa: mișcă atât de fără efort mașina când e în cuplu, încât estimez că cei mai mulți clienți ar fi super satisfăcuți și de varianta de 150 de cai. Transmisia automată DSG schimbă, după cum ne-am obișnuit, fără reproș.

Bine, am înțeles, hai că avem și altă treabă, zi dacă ai, totuși, vreun reproș.
În afară de chestiile subiective de tip „nu-mi place cum arată” sau „nu pot să-mi iau Skoda” sau „e plictisitoare”, practic e greu să poți reproșa ceva în mod obiectiv mașinii. În afară de faptul că are un sistem de protecție a ușilor (scoate o chestie mică din plastic și protejează marginea ușii să nu fie lovită / julită de alte mașini în parcare) care mă enervează pentru că eu am fost foarte aproape să-l rup de câteva ori când închideam ușa, și în afară de scaunele de pe rândul trei în care nu poți sta ca adult fără să te faci un pic de râs la urcare, coborâre, nu prea am ce să comentez. Așteptăm prețurile (care ar trebui să apară în decembrie), ca să putem analiza cum stă în piață și dacă merită sau nu. În principiu, Kodiaq se va bate cu Hyundai Santa Fe, KIA Sorento, Nissan X-Trail sau Ford Edge.