Industria auto: o perspectivă din media, cu dragoste

timthumb (1)

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Trăiesc un sentiment de ușoară panică scriind acest articol. Mai e doar o zi până la ipoteticul sfârșit al lumii și încep să cred că, dacă n-am găsit încă prin media obișnuitele comunicate de sfârșit de an despre mese rotunde pe subiectul industria auto în 2013, prognoze, previziuni și pronosticuri, cineva știe cu siguranță că Apocalipsa chiar va veni și atunci a decis că nu mai are sens.

Cum însă orice jurnalist procrastinator care se respectă are, pe lângă defectul de a amâna la nesfârșit articole, și calitatea de a le termina negreșit pe ultima sută de metri, cedez tentației și scriu, ca un adevărat vizionar, un articol cu observații, trenduri și previziuni despre cum ar fi arătat industria auto în și dincolo de 2013, dacă Pâmântul n-ar fi fost atât de ghinionist încât să găzduiască, la un blestemat moment dat istoric, o populație maiașă.

1. Cresc vânzările în Asia / Pacific

Conform unor grafice plecate de la cifre reale din 2007 și apoi analizate de J.D. Powers & Associates, dacă lumea va mai supraviețui până atunci, în 2014 vânzările de mașini noi din regiunea Asia / Pacific vor fi aproape duble față de cele din America. Europa se va micșora și ea în continuare simțitor, iar America de Sud, Europa de Est și Japonia se vor chinui să ajungă la valorile de dinainte de criză.

2007-JD-Power-OK

2014-JD-Powers-OK

2. Piețele emergente sunt mișto, dar…

Aceiași analiști susțin însă că, în ciuda faptului că în următorii 15-20 de ani peste 80% din creșterea de pe piață va veni de la emerging markets, ele tot vor avea o capacitate totala (inclusiv valorică) mai mică decât piețele mature.

powerhouses-2

3. Producători din emerging markets vor deveni un fel de powerhouses of the future

În 2006, la conferința TopGear organizată la Mumbai, l-am auzit pe Anand Mahindra, VP la Mahindra & Mahindra, glumind pe seama faptului că Jeremy Clarkson catalogase Mahindra Scorpio drept cel mai prost SUV din toate timpurile. “Comparat cu SUV-uri ale producătorilor europeni sau americani, e posibil ca Scorpio să aibă câteva defecte, dar comparat cu mersul pe jos eu îi găsesc numai avantaje”, a concluzionat el în cea mai relaxat-amuzantă argumentație pe care am văzut-o vreodată de la un asemenea oficial din industrie. “După ce am studiat în America și Marea Britanie, fără gând de a mă întoarce vreodată în India, acum sunt fericit aici pentru că Guvernul a început să se preocupe de infrastructură, adică să construiască șosele pentru 80% din India, care încă este complet rurală”, spunea omul.

Șase ani mai târziu, mă gândesc că e și mai relaxat. Tata, Chery, Byd, Geely, sau Hyundai și Kia (care au reușit chiar performanța uluitoare să se înfigă adânc în piețele mature, ajungând pe locul 5 în topul producătorilor globali), toate numele astea sunt acum atât de puternice și au un potențial de creștere atât de mare încât fac revoluția industrială să pară o joacă de copii fără imaginație.

4. Presiunile de mediu vor dicta legislația, care va dicta brief-urile de producție

Pe scurt, preocuparea pentru mediu va afecta direct modul în care se produc și se comportă mașinile pe șosea. Începând de la soluții ecologice de producție și reciclare și până la direcții electrice, care micșorează consumul cu 0,2 litri la suta de kilometri, cam tot ce se întâmplă vine în mare parte de la problemele de mediu. Cold, hard facts.

5. Electric vs Ardere Internă – not exactly a fair fight

Dar, în ciuda exploziei electrice (sâc), motorul cu ardere internă va rămâne în anii următori principala sursă de inovație. Nu trebuie decât să ne uităm la motoarele de pe noua Mazda CX-5 ca să ne dăm seama că mai e mult de mers înainte, în teritorii unde părea imposibil până acum. Raportul de compresie de 14:1 la CX-5 este identic și pentru motoarul pe benzină și pentru cel pe motorină. Pentru diesel este nemaîntâlnit de jos, pentru benzină este remarcabil de sus.

 

[blockquote]Oricum, până ca mașinile electrice să rezolve probleme legate de preț, logistică, infrastructură, viața bateriilor, etc, motoarele noi cu ardere internă scad emisiile și consumul de parcă viața lor ar depinde de asta.[/blockquote]

6. Mașinile electrice, mai degrabă pentru flote…

Drept urmare, dacă nu va veni sfârșitul lumii mâine, cel mai probabil vânzările inițiale de vehicule electrice vor merge mai degrabă pe flote. În România, spre exemplu, Renault probabil că ar fi dispus să aducă pe piață Twizy sau Fluence Electric, la fel cum și Nissan ar aduce Leaf, dar asta numai dacă ar avea cui să le vândă. Persoanele fizice de la noi cumpără mașini SH (din Bulgaria sau de oriunde), iar companiile noastre sunt mai sărace decât ale lor (doh) și nu vor putea justifica prea curând costul unei mașini electrice.

8. Vom trăi și vom vedea: Odiseea Terestră 2013

self-driving-cars-circa-1958

Cu voia sau fără voia noastră, mașinile pe care le conducem vor avea din ce în ce mai multe sisteme de siguranță activă și pasivă: există zvonuri care spun că noul X5 va avea un sistem Traffic Jam Assist care va putea prelua total controlul mașinii (inclusiv direcția) în situații de aglomerație urbană extremă, în care înaintezi odată la 5 minute cu viteza melcului. Realitatea condusului fără șofer a început acum vreo nouă ani, când o grămadă de mașini electrice au fost adunate în deșertul Mojave. Imediat ce se va rezolva problema legislației, vom începe să vedem și mașini care merg singure pe șosele. #asaincepe.

9. Unul pentru toți, toți pentru fiecare

După toate aparențele, numărul rezultatelor venite din proiecte comune ale diverșilor producători va crește. Chiar dacă s-au văzut cazuri de catastrofe (Daimler – Chrysler, VW – Suzuki, etc), Daimler – Renault lucrează destul de intens împreună, GM se apropie din ce în ce mai tare de PSA, iar Mercedes va lăsa pe Infiniti să folosească una din platforme pentru o mașină nouă compactă. Chiar și BMW, care până acum a dovedit că se poate foarte bine și să trăiești singur pe lume, a început să schimbe know-how cu Toyota și cu GM.

10. Downsizing is the new black

Dacă până acum am văzut V12 transformate în V8 și ne-am speriat de downsizing, în 2012 am văzut Mondeo propulsat de motor de 1 litru. Madre de Dios, atunci să nu ne mai mirăm că Logan merge propulsat de 0.9 litri.

11. Petrecerea va continua cu supercaruri și mașini electrice SF

Porsche-918-Spyder-hybrid

 

La final, vestea cea bună. În directă legătură cu numărul bogaților de pe planetă, va crește și importanta producătorilor exclusiviști. McLaren e renăscut, Pagani e pe val, iar noi putem să fim fericiți că și copii noștri vor avea la ce să viseze. În plus, suntem contemporani și cu primele dovezi că a conduce mașini electrice nu înseamnă neapărat a-ți lua bătaie la semafor pe motiv că pleci prea încet. Există Porsche 918, există Infiniti Emerg-e, iar Tesla just went mainstream. This is the good life.