Școala de dans și bune maniere, varianta auto

timthumb

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Primul meu contact cu presa auto s-a întâmplat înainte să ajung la TopGear, pe vremea când încă mai activam sub culorile FHM. Era toamnă cred, iar zecile de ziariști adunați să testeze noul (pe-atunci) Fiat Stilo aveau în program traseul București – Brașov și retur a doua zi. Singurul detaliu despre eveniment care mi-a rămas în memorie a fost că unul dintre ziariștii auto prezenți mi-a întârziat plecarea de la pit-stop-ul Petrom Ploiești. Mă blocase în parcare și a oprit mașina de vreo 12 ori la plecare, înainte să decreteze că e stricată. De fapt, încerca să plece de pe loc cu a treia.

Acum, 11 ani mai târziu, pot să spun că i-am văzut pe toți. The goods, the bads, theuglies. Am participat, mai mult obligat decât curios, la un juriu “cel mai 4X4″ doar ca să îmi dau seama că jocurile erau făcute dinainte, am înțeles că defectul de a fi recunoscut de la o poștă după propriul miros nu exclude calitatea unică de a fi un jurnalist auto excelent, după cum am înțeles foarte rapid și că toți cei care spun că un Ford Fiesta e de căcat după ce au coborât din Seria 7 nu sunt doar incompetenți în presa auto, ci ar fi incompetenți oriunde.

Unii oameni din ăștia nu se pot schimba. Sunt fie prea bătrâni, fie prea proști. Pentru toți ceilalți însă, am o serie de sfaturi de sfârșit de an, care țin de interacțiunea cu departamentele de PR ale importatorilor / producătorilor de mașini. De fapt, dincolo de a fi o listă de sfaturi, e mai degrabă o înșiruire de resolutions pentru 2013. Un foarte scurt cod de bune maniere. Un fel de ce-mi doresc eu mie, scumpă iluzie, #casăfiebinesănufierău.

Desigur, piariștii sunt, de cele mai multe ori, spălați pe creier de companiile la care lucrează și au tendința de a lua personal orice critică, fie ea și constructivă. La dracu’, unii ar putea să interpreteze de-andoaselea chiar și postul ăsta. Uneori, lucrând cu unii din ei ai senzația că mama, tatăl, bunicii și chiar străbunicii lor au asamblat cu mâna lor mașinile respective. Discuția asta însă este prea savuroasă pentru a nu face subiectul unui post separat, așa că mă întorc la oile noastre negre, ca să încercăm să le albim.

Prin urmare, dacă ești ziarist auto sau pur și simplu blogger care testează mașini, încearcă să aplici punctele următoare, în relațiile tale cu piariștii auto. O să ne fie mai bine tuturor.

1. Fii politicos

1.-DontBePolite

 

Nu e cazul să faci un curs de PR ca să te porți frumos cu un piarist, dar măcar o idee două despre arta conversației ar trebui să ai. Dacă ți-e lene să citești o carte despre asta, atunci vezi măcar Boardwalk Empire. Nucky Thompson și Arnold Rothstein te pot învăța amândoi un lucru sau două despre cum să legi două cuvinte ca să-ți iasă o frază frumoasă, indiferent de mesajul pe care vrei să-l transmiți.

2. Documentează-te. Învață. Fii expert.

 2.-Large-Image

 

Citește mapele de presă și specificațiile mașinilor de test. De cele mai multe ori, astea sunt o lectură la fel de plictisitoare ca o revistă nemțească tradusă prost, însă lectura asta te va ajuta nu doar să nu pui întrebări inutile în momente complet nepotrivite, ci și să ai răspunsul corect când te vor întreba copii de la bloc ce motor are mașina din care tocmai te-ai dat jos.

3. Fii prietenos

 3.-friends-again-copy

Cele mai bune informații sunt livrate informal. Prietenii știu de ce.

4. Fii creativ

 4.-creativity-copy

De când a apărut emisiunea TopGear, testele cu mașini nu mai sunt ce-au fost odată. Vino cu idei noi și oamenii o să te iubească. Nu doar piariștii. Toți oamenii o să te iubească.

5. Nu fi arogant, nu face pe deșteptul

 5.-arogant-copy

Chiar dacă, printr-o minune, ai fost primul om din România care a avut abonament la Dialog sau primul om din România care a primit un laptop Sony Vaio, amice, ești penibil dac-o spui în gura mare. La fel și dacă spui vicepreședintelui GM, în interviu, că îl poți ajuta cu negocierile de la fabrica din Craiova.

6. Fii onest

Fiind un termen un pic mai relativ decât teoria relativității, fiecare va avea propria interpretare asupra onestității. Ca să nu existe confuzii, dacă te surprinzi spunând “sincer, nu prea-mi place mașina, dar mai lasă-mi-o o săptămână și o să iasă un material frumos”, nu ești cinstit. La fel și dacă iei bani ca să dai premii.

7. Câștigă-le încrederea

7.-trust-copy

 

Ăsta e un proces mai complicat. Câștigarea încrederii cere timp, răbdare, tact și foarte mult efort. Poartă-te frumos cu mașinile, returnează-le fără să miroasă a pătlăgele și încearcă să eviți coliziunile în trafic. În plus, poți să le dai un semn piariștilor înainte să publici povești negative. Sigur, dacă ai bifat punctul 6 o să înțeleagă din textul tău ce nu ți-a plăcut la mașină, dar dacă află direct de la tine că vor avea un test negativ înainte să-l publici, asta înseamnă că nu vor afla de la șeful lor că a apărut un test negativ, după ce a fost publicat. La urma urmei, nici ție nu ți-ar plăcea să-ți începi dimineața cu vești care te fac să verși cafea pe pantaloni.

Cam atât, pentru început.

P.S. Nu te uita strâmb la textul ăsta. La început, și englezilor care au debarcat în China li se părea ciudat să se șteargă la fund. Cu hârtie.