Kinder Surprise: primele teste cu A5 și S5 Coupe

130AudiA5

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Mai știți ce se întâmpla când eram copii și primeam un ou Kinder? Eu unul, o luam razna. În primul rând, vroiam să îl deschid mai repede pentru a vedea dacă „am ceva nou”. Apoi, de frică să nu „fie o dublură”, mă gândeam într-o oroare psihică greu de descris că nu l-aș deschide așa repede. Da, se poate să fi avut ceva probleme la cap când eram mic și ele s-au transmis mai departe până în ziua de azi. Acum vreo nouă ani am participat la evenimentul de lansare internațională al lui Audi A5 și pentru că zborurile românilor au avut întârzieri, a trebuit să testez ce mai rămăsese neatins de experții străini ai presei auto internaționale: un 3.2 FSI, V6. Era alb, interior negru, mașină echipată complet. De ce am rămas doar cu mașina aia de testat? Pentru că toți erau disperați să conducă atunci diesel-urile de doi litri, motoarele economice în patru cilindri ce făceau dintr-o mașină extrem de frumoasă și spectaculoasă, un automobil oarecum accesibil și ieftin de exploatat zilnic…

În nouă ani, cât a stat pe piață prima generație de A5 (enorm pentru un model de mașină din vremurile noastre), industria auto s-a schimbat atât de mult încât eu am resimțit frica „Kinder Surprise” când am aflat că voi merge să conduc a doua generație a coupe-ului de clasă medie premium Audi. În primul rând pentru că îmi doream enorm să conduc ceva nou, ceva ce nu am mai experimentat până acum… și apoi pentru că îmi era frică să nu conduc „o dublură”, adică același A5 de acum nouă ani… totuși, asta nu ar fi fost neapărat ceva greșit pentru că de la evenimentul de lansare de atunci și până anul trecut cred că în fiecare an am mai condus mașina, cu diverse motorizări și de la an la an, nu aveai ce să îi reproșezi. Faceliftul major de la mijlocul perioadei de viață nu a schimbat-o nici în rău dar nici în bine pentru că nu aveai ce să îi faci:

A5 a fost mereu o mașină impecabilă în spiritul conceptului în care a fost proiectată.

Iar oamenii au apreciat A5 și stilul său impecabil de a funcționa încât au cumpărat la nivel global mult peste 330.000 de mașini în toată cariera primei generații! Este enorm, absolut enorm pentru un model premium de nișă. Desigur, motoarele mici de pe A5 au avut mare succes pentru că oamenii și-au dorit cel mai mult și cel mai mult forma acestei mașini, desenată inițial de Walter Da Silva care la ora lansării ne-a spus senin: „este cea mai frumoasă mașină pe care am desenat-o eu”, o afirmație care și în ziua de azi mi se pare fantastică atât pentru designer cât și pentru mașina în sine și brand. Cu toate că mulți au comandat 1.8 TFSI sau 2.0 TDI, unul din patru modele A5 vândute în prima generație a fost un S5 sau un RS5. Asta e și mai impresionant, nu?

Probabil din această cauză, multe din mașinile prezente la evenimentul de test internațional pentru noua generație a Coupe-ului erau S5-uri. Până să vă spun cum se conduce el, permiteți-mi să fac câteva mențiuni generale legate de mașină. În primul rând, ea arată mult mai bine în realitate decât în fotografii sau orice imagini video. Da, este adevărat, seamănă mult cu fostul model. Dar este o mașină complet nouă construită pe o platformă complet nouă – MLB Evo, folosită și testată de noi pe noul A4 acum câteva luni. Cei de la Audi ne explică faptul că nu au vrut să „strice” forma inițială care a avut atât de mult succes, au vrut să păstreze ADN-ul și doar să o facă mai modernă. Le-a ieșit, credeți-mă, farurile sunt desenate agresiv, grila este mare și are finisaje care te fac să o privești minute în șir, linia laterală superbă a primei generații a fost păstrată dar este acum completată de aripi evazate serios (mă înnebunește gândul că la RS5 aceste evazări vor fi și mai mari!!!) iar linia geamurilor montantului spate și a portbagajului sunt integrate perfect în toate aceste modificări. Puteți să spuneți absolut orice, oricând, oricum dar credeți-mă: mașina asta este în continuare SUPERBĂ. Nu frumoasă, SUPERBĂ. Vă invit în showroom-uri în România și în Europa din septembrie să vă convingeți. „Cum este față de C sau Seria 4?” Răspunsul meu este „unică”, la fel cum sunt și aceste două modele unul față de celelalte. Nu cred că mai există segment de nișă în care cele trei mașini germane ale brandurilor la care visează toată lumea să fie atât de diferite ca personalitate și forme. Și mai este un model aici dar pentru că pe importator nu-l interesează subiectul, noi suntem privați de a ne bucura de forma lui: Lexus RC Coupe. Deci, avem un segment mediu premium cu patru modele fantastice, ai de unde alege…

Interiorul noului A5 Coupe.

Din punct de vedere materiale, finisaje, îmbinări, construcție, design, el este perfect. Pot începe multe comparații cu Seria 4 și Clasa C dar aș răpi mult spațiu de aici. Un lucru este sigur: nimic nu se simte la atingere atât de bine ca în Coupe-ul Audi, totul este impresionant. Absolut totul. Desigur, eu nu am atins versiuni standard ci doar modele echipate complet și vorbind despre acestea, A5 este perfect. Da, designul este aproape identic cu cel din noul A4 dar nu ai de ce să îți faci griji: arată fantastic. O singură mențiune am și nu pot decât să o fac comparativ: dintre Seria 4, Clasa C și A5, în Audi șoferul stă cel mai sus, poziția de conducere este cea mai înaltă. Este ciudat, pare că stai chiar mai sus ca în generația precedentă, lucrul este valabil atât pentru A5 cât și pentru scaunele sport ale lui S5. Datorită poziției înalte ai vizibilitate bună peste tot dar te simți „dezgolit” pentru că, de exemplu, linia inferioară a geamului lateral (la înălțimea mea de 1.82) îmi vine sub umăr… doar în X5 și X6 m-am mai simțit așa, de exemplu, în Q7 nu am „problema” asta.

Pentru că pregătim un episod special de „Mașini, Teste și Verdicte” cu mașini sport de la Audi, BMW și Mercedes-Benz, pentru a avea ce să punem lângă M2 Coupe și C 63 AMG Cabriolet, am testat și filmat S5 iar apoi am condus puțin un diesel de 286 CP (motor pe care l-am testat și pe noul A4). Să le luăm pe rând, scurt și la obiect.

Audi S5 Coupe

– are un motor nou V6 TFSI de trei litri, turbo. Are 354 CP, 500 Nm, este echipat standard cu quattro și cutia automată cu opt rapoarte numită la Audi – tiptronic. Opțional, poți comanda un diferențial spate sport de la quattro, mută cuplul între roțile spate.

– mașina pe care am condus-o eu era echipată complet, inclusiv cu amortizoarele controlate electronic și diferențialul sport de care am scris mai sus. Nu se știu prețuri pentru nicio piață, abia în două luni le aflăm pentru România. Din septembrie, în Germania, prețul orientativ de bază este de 63.000 euro.

– S5 Coupe arată senzațional datorită elementelor sport de caroserie. Mașina de test avea jantele cele mai mari de 19 inch diametru. Dacă vă gândiți să vă comandați una, exteriorul roșu cu interior gri este o combinație bestială. Mai puteți încerca gri închis cu interior roșu. Dacă vă place să vă jucați cu Love în mașină.

– comportamentul dinamic al lui S5 este surpriza anului. Este surpriza aia Kinder pe care ai așteptat-o toată copilăria. Atenție, S5 Coupe nu este o mașină super-sport, aia va fi RS5, el este doar un concurent foarte rapid pentru C 43 sau 440i. Face 0-100 în 4.7 secunde, merge maxim cu 250 km/h iar reprizele sunt foarte rapide. Nu spectaculoase, nu înspăimântătoare ci extrem de rapide. Motorul are foarte multă forță, se turează cu ușurință și mașina pare capabilă să „înghită kilometri” cu o ușurință fantastică. Nu te va trăda în nicio situație în care ai nevoie de putere, cutia funcționează și ea foarte rapid și răspunde aproape instant la kickdown, de exemplu.

Despre sunet: motorul sună excepțional, evacuarea lasă de dorit.

– e ca la BMW, Seria 4 cu motorul mare în șase cilindri sună foarte bine ca motor, evacuarea este doar acceptabilă din punct de vedere sport. Comparativ, Mercedes-AMG are evacuări superbe pe toate modelele 43. Poate ar fi cazul ca și Audi și BMW să se implice mai serios în evacuările modelelor comparabile. Păi ce facem, măi nene?! Eeeee!

– surpriza surprizelor: comportamentul suspensiilor. Pe modul de rulare Comfort, chiar și cu roțile de 19 inch, mașina asta este incredibilă. Nu mai știu de când nu am condus un Audi care să fie atât de silențios și plăcut pe amortizare. Desigur și antifonarea este remarcabilă dar suspensiile în sine sunt extrem de silențioase pe amortizare. Lucrul este valabil și pe modul de rulare Dynamic unde da, se întărește situația dar chiar și așa mașina rămâne foarte plăcută. Pentru că este echilibrată foarte bine, poți merge tare în siguranță și pe Comfort dar și pe Dynamic. În al doilea caz, mașina stă mai bine dar tot se înclină puțin. Și totuși, eu nu am mai condus mașină integrală, coupe de clasă medie, atât de puternic și atât de bine echilibrat între sportivitate și confort: parcă l-au făcut să se încline strict cât e nevoie să nu vomiți și totuși se înclină atât de puțin încât… să nu fie nevoie să vomiți!

– ce ne facem cu: direcția! După testele cu A5 și S5 nu pot decât să întăresc zicala: „direcție ca BMW nu face nimeni”, din păcate pentru S5 Coupe care altfel este o mașină fantastică. Pentru mersul lejer, confortabil, direcția „dinamică”, sport, disponibilă opțional este corectă. Se presupune însă că în modul Dynamic ar trebuie să fie mai sportivă, mai precisă. Indiferent de modul pe care îl alegi, imediat ce începi să virezi într-o parte sau alta, simți asistarea electrică, prea mare, prea multă asistare… sentimentul de „volan de PS4” există puțin, trăiește și e păcat. Probabil că cei care vor să „stea mai sus” la volan vor să dea și mai ușor de ăsta iar Audi le-a ascultat doleanțele. În același timp, în timpul virajelor lungi simți că la un moment dat nu mai știi exact unde sunt roțile și vei aplica învoluntar mișcări în volan pentru a-ți da seama ce se mai întâmplă prin partea din față a mașinii…

– din punct de vedere dinamic, S5 Coupe este o mașină foarte neutră. Nu am reușit să o fac să plece de spate, te scoate cu forță din orice situație, diferențialul spate sport face minuni când mașina are tendința să subvireze fiind totuși destul de grea (peste 1,6 tone masă proprie la gol) cu multă greutate pe față din cauza motorului mare. Altfel, poți merge liniștit destul de tare cu ea cu condiția să negociezi virajele cât se poate de corect.

– consumul: 14 în afara orașului la un stil de condus normal, românesc pentru un S5 Coupe. Probabil că poți coborî mai jos la fel cum probabil că îți va lua lejer 20 în oraș.

– superbă, cu un interior fantastic, rapidă, neutră și excepțională din punct de vedere al trenului de rulare, indiferent de situație, asta este o mașină genială de la Audi. S5 Coupe ar trebui exemplificat drept definiție la ce înseamnă de fapt un Gran Turismo.

Audi A5 Coupe 3.0 TDI quattro tiptronic

– motorul de trei litri este disponibil și ca versiune mai slabă de 218 CP poziționată peste diesel-ul de doi litri cu 190 CP. Altfel, ai grijă că dacă te duci la showroom și ceri „cel mai putenic A5” s-ar putea să nu primești S5 pentru că puternic înseamnă forță iar forța înseamnă cuplu iar motorul 3.0 TDI de top are 620 Nm cuplu motor maxim! Pe lângă el, S5 are doar 500. Groaznic.

– nu s-au făcut publice datele de performanță pentru monstrul TDI dar la cum se simte mașina asta cum accelerează și având în vedere că S5 face 4.7 până la sută aș spune că versiunea de 286 CP va face accelerația asta în foarte puțin peste cinci secunde.

– motorul de 286 CP este oferit ca și S5 doar cu tiptronic cu opt trepte și quattro în standard. Celelalte motoare pot fi luate cu S tronic dublu ambreiaj cu șapte trepte (toate versiunile au acum șapte trepte nu mai există diferență între diesel și benzină) și cu tracțiune față sau integrală. Mașina pe care am testat-o eu era echipată și cu amortizoarele controlate electronic și cu diferențialul sport spate.

– accelerațiile sunt fantastice cu motorul ăsta diesel și puterea cu care te împinge (da, simți că mașina te împinge, nu că te trage după ea) este impresionantă cu mențiunea că este mult mai multă forță în regimul jos de turație, la S5 trebuie să tragi mai mult de mașină pentru a avea power. Practic, accelerația este devastatoare între 2.000 și 3.500 rpm în 3.0 TDI de 286 CP. Mai nou nici nu mai scrie indicativul de cilindree pe mașini, poți avea doar inscripție TDI. Deci dacă te gândești vreodată să alergi un A5 nou pe care scrie TDI gândește-te că s-ar putea să fii dezamăgit de mașina ta de peste 200 CP…

Poziția de conducere este la fel de înaltă și în scaunele lui A5 Coupe ca în S5.

– la fel și direcția, este la fel de „moale” ca în S5; supensiile sunt însă la fel de geniale, confortul îmbinat perfect cu o sportivitate remarcabilă fac și din trenul de rulare al lui A5 Coupe un subiect pe care cred că multe mărci ar trebui să-l aprofundeze…

– consumul: am scos puțin peste 9 în afara orașului. Cred că dacă mă străduiesc scot 7. În oraș probabil că va lua între 12 și 15 în trafic dar în mod sigur dintre toate motoarele noii generații de A5/ S5 Coupe, versiunea asta are cel mai mic raport de consum/ accelerații/ rup fâșul/ blană, etc.

– la fel ca S5: aspect, interior, confort, rafinament (motorul nu se aude DELOC până la 3000 rpm în interior), ținută de drum și forță, dacă mă întreabă cineva care este cel mai bun Gran Turismo diesel pe care l-am condus, acum am un nou răspuns pentru el: A5 Coupe 3.0 TDI 286.

– diferit față de S5: la limită, pe viraje, când accelerezi puternic, 3.0 TDI pleacă de spate… ușor, controlabil, spectaculos. Mă așteptam să facă asta S5 dar o face diesel-ul mare. E clar că se întămplă pentru că suspensiile nu sunt setate totuși așa sportiv ca la S5 dar cumva, într-un mod dubios pentru o comparație cu un S, e mai distractiv să pilotezi tare diesel-ul decât S5-ul.

Noile Audi A5 și S5 Coupe sunt pentru mine, surpriza anului.

După cum spuneam la începutul acestui articol, industria auto s-a schimbat mult cât timp am avut prima generație de A5 pe piață. De la multe motoare economice pe mașina asta, acum poți să ți-o cumperi cu niște propulsoare fantastice care o fac ultra-rapidă. Există și versiuni economice cum ar fi de exemplu un ultra diesel de 190 CP, tracțiune față și cutie automată care vor face deliciul clienților români. Dar, asta e mai puțin important, A5 rămâne surprinzător de frumos și bine construit la interior, este o surpriză Kinder reinventată dar reinventată perfect. Aș fi putut foarte bine să numesc articolul ăsta „Bossul a plecat, s-a întors Bossul” dar tocmai am mâncat un Kinder și mi-a căzut o surpriză nouă pe care nu o am. Și da, m-am panicat puțin că îmi pică o dublură…