Lancia Ypsilon Hybrid EcoChic este doar mild-hybrid

2020-lancia-ypsilon-hybrid-4

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

În ciuda lipsei de atenție, Lancia încă mai face mașini. Mașini e mult spus, având în gamă un singur model, Ypsilon pe care îl produc în Polonia de peste 9 ani de zile. Și mașina nu se vinde rău, chit că se vinde doar pe piața italiană. Cifrele sale le depășesc pe cele ale întregii game Alfa Romeo în Europa.

Dar ce mai este produs în Polonia? FIAT 500, model ce a primit de curând o versiune mild-hybrid, opțiune de motorizare ce a ajuns și la Ypsilon. Avem un propulsor aspirat de generație nouă (Firefly) cu trei cilindri în line și o capacitate cilindrică de 999 cc (rotunjim la un litru). În esență, este o versiune aspirată a propulsorului 1.0 MultiAir de pe FIAT 500X sau Jeep Renegade care a primit un starter generator pe curea în locul alternatorului și o baterie de 11 Ah. Per total, mașina produce 70 cai putere și 92 Nm, adică este mai puternic, dar are cuplu mai mic cu 10 Nm decât vechiul, arhaicul și fiabilul 1.2 8V.

Câștigul față de 1.2 vrea să fie de 30% în ceea ce privește emisiile de CO2. Această performanță este posibilă prin scoaterea din viteză a motorului la viteze de 30 km/h sau mai mici și intrarea în modul coasting. Astfel, motorul este oprit, iar toți consumatorii sunt alimentați de la bateria menționată mai sus. Aceasta este alimentată de energia recuperată la frânare sau în timpul frânei de motor, iar o parte din energie este folosită să pornească motorul termic după perioada de coasting.

Vorbind de un mild-hybrid, mașina are o transmisie manuală, dar una nou-nouță cu șase rapoarte ce promite o economie de combustibil sporită în mediul urban. Aceasta stă mai jos cu 4.5 cm decât vechea cutie de viteze cu cinci trepte, îmbunătățind manevrabilitatea.

Ypsilon Hybrid EcoChic poate atinge 100 km/h în 14.2 secunde și se plafonează la 163 km/h. Pentru o mașină de oraș, nici că ți-ar trebui mai mult. De câștigat a avut consumul mediu, care acum este de 4.0-4.1 l/100 km.

Pe piața locală, Lancia Ypsilon Hybrid (mild-hybrid) EcoChic are un preț de pornire de 14.450 Euro cu TVA.