Le Mans contează pentru Alpine. Performanța vinde, povestea vinde, așa că francezii ne propun acum un Alpine A110 R Le Mans.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Alpine A110 R Le Mans e un model Limited Edition – doar 100 de exemplare vor fi disponibile, celebrând cursa de 24 de ore de la Le Mans, care tocmai a marcat centenarul. Eu aș fi făcut 101, acel +1 ar fi fost într-o culoare specială, cu niște marcaje unice care să amintească de singura victorie Alpine „la general”, în 1978. Dar nu m-a întrebat nimeni.

 

Alpine a câștigat atunci, în 1978, la a treia încercare, cu o echipă franceză 100%: Alpine și Renault pentru mașină, Didier Pironi și Jean-Pierre Jaussaud pentru volan. Apoi au abandonat cursele de anduranță susținute oficial pentru a se concentra pe Formula 1 – cu destule rezultate mari.

Alpine A442B a câștigat cursa 24 de ore de la Le Mans din 1978, la volan cu perechea Pironi-Jaussaud

Mai recent, în 2013, Alpine (cu suportul Signatech) a revenit în competițiile de anduranță, chiar cu succese semnificative: a câștigat campionatul la piloți și echipe  în European Le Mans Series (ELMS) în 2013 și în 2014. Apoi a luat două titluri mondiale în 2016 și 2019 la cel mai înalt nivel – în campionatul FIA World Endurance Championship (WEC) – și trebuie menționate desigur și cele trei victorii la cele 24 de ore de la Le Mans în foarte contestata categorie LM P2 (2016, 2018 și 2019), plus un podium în categoria Hypercar la Le Mans 2022.

„Programul Alpine Endurance subliniază dăruirea și ambiția mărcii în sportul cu motor. Concurând atât în Formula 1, cât și în anduranță, Alpine va fi una dintre rarele mărci prezente în cele două discipline cheie ale sportului cu motor.”, spunea CEO-ul Alpine, Laurent Rossi, în 2021.

În 2023 nu a participat la categoria Hypercar, ci tot la clasa LM P2, unde a venit pe locul al patrulea în cursa centenară. Totuși, cu ocazia cursei Alpine a confirmat înscrierea în cursa din 2024 la clasa LMDh Hypercar, cu o mașină nou-nouță, care beneficiază si de expertiza Signatech (partenerul deja tradițional), dar și de expertiza echipei Alpine F1 cu baza la Enstone. Cu mașina aceasta (concept hibrid), francezii vizează și WEC, dar și competiții din America.

Alpine A242_ß • LMDh Hypercar „preview” pentru 2024 • Are un motor turbo V6 de 3,4 litri și componentă electrică produsă de Bosch • Puterea totală se ridică la circa 670 CP

Care-i treaba cu Alpine A110 R Le Mans?

Trebuie să încep prin a spune că Alpine A110 era deja o mașină mișto – ușoară, agilă, rapidă, plăcută. A110 R e și mai ușoară, mai agilă, mai rapidă – construită cu circuitul în gând și omologată pentru stradă. Iar A 110 R Le Mans adaugă o serie de elemente decorative unice și o mulțime de piese din carbon, rezultând o estetică și o aerodinamică sofisticate, dar și, conform declarațiilor oficiale, un raport putere-greutate extraordinar (nu avem încă cifra pentru masa versiunii Le Mans).

Sub capotă se află motorul de 1,8 litri turbo, de 300 CP și 340 Nm. Cu acest motor, ediția Le Mans atinge 100 de km/h în 3,9 secunde și o viteză maximă de 285 de km/h.

Alpine A110 R Le Mans

Costă circa 140.000 euro și sunt doar 100 de exemplare, așa că mașina asta cu marcaje albastre va fi foarte rară. Fiecare va avea o plăcuță cu numărul unic și mici însemne cu 24 Le Mans, precum și harta circuitului care să amintească de importanța pe care Alpine o dă celebrei curse și, până la urmă, tuturor competițiilor de anduranță. 

Alpine pune suflet și bani în competiții în ultima vreme, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Până la urmă, dincolo de un vehicul care ne mișcă dintr-un loc în altul, mulți dintre noi caută spiritul, povestea. Cumpărătorii de Alpine caută doar spirit și poveste, așa că până și mașinile astea pe care n-o să punem mâinile NICIODATĂ sunt cât se poate de bine-venite.

Imagini: Alpine
Linkuri: 
Alpine FR: https://www.alpinecars.fr/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici