Țin pumnii pentru Buick. Nu că ar conta la noi vreun pic, ci doar așa… de dragul celui mai vechi brand american în activitate.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Mulți ani părea că Buick nu mai are scăpare, dar tot se încăpățâna să reziste. De ceva vreme se pare că se drege: are un plan bun, un logo redesenat bine și o imagine în curs de îmbunătățire, mașini decente și idei promițătoare, cumpărători mai tineri, feedback bun și creșteri remarcabile ici-colo. Zero importanță pentru români și europeni, dar, de dragul tradiției, sper să le iasă.

 

Am văzut azi două imagini „preview” cu noul Buick Envision – model 2024. „N-arată rău deloc”, zic, și, uitându-mă un pic prin presa americană, văd că e primit bine… așa la prima vedere de departe.

Buick Envision - 2024
Buick Envision – 2024

Mașina e al treilea model nou – din cinci, se pare – pe care Buick le va propune în gama 2024 în SUA și America de Nord. Mașinile, asta și nu numai, vor propune în continuare motoare cu ardere internă, cu capacități de la 1,2 la niște V6 de 3,6 litri, mai supărate. V8-urile au plecat de mult din listele lor, dar se pare că vom vedea pentru 2024 și primul Buick integral electric pe piața americană. Platforma va fi desigur una recentă de la GM… numită Ultium.

Buick Electra E4 – 100% electric

N-o să intru în detalii vizavi de platforma electrică, însă planul e ca marca să fie integral electrificată până în 2030. Deja am văzut ceva pentru China, inclusiv un nou Buick Electra E4.

Important mi se pare faptul că Buick dă semne de întinerire în ochii clienților, a căror vârstă media a scăzut din motive de percepție. Nu vinde mult în SUA comparativ cu alte mărci, dar are luni cu creșteri formidabile și e brandul cu cea mai bună evoluție recentă.

Cumpărătorii nu numai că sunt dispuși să plătească mai mult pe un brand „premium” – așa cum se poziționează Buick, dar se pare că sunt și foarte mulțumiți. J.D. Power, renumita companie care în mod tradițional realizează studii privind satisfacția clienților, a plasat-o în top în 2022 pentru „Cea mai înaltă calitate inițială”. Chiar stă bine și la alte capitole investigate de J.D Power.

 

Or fi Buick-urile cele mai bune mașini?

Probabil că nu, dar sunt suficient de bune ca să mulțumească presa americană cât de cât și, mai important, să bată așteptările clienților. Vinde mult în China (peste 80% din total), dar cheia pentru supraviețuirea mărcii e în SUA, totuși. Iar acolo vânzările trec recent prin creșteri uimitoare de la lună la lună, chiar dacă numărul de vehicule vândute rămâne mic în ansamblu: 38.138 în Q1 2023. În China, unde gama de modele propuse este (și va fi) mult mai mare, a vândut 462.200 în Q1 2023 – în scădere, dar cumva abia acum țara iese din situația aparte în care a fost în timpul pandemiei prelungite.

 

Cum se vede viitorul?

E încă încețoșat, dar parcă se vede ceva soare. Are planuri electrice solide și, se pare, designeri mai inspirați, care au reușit să captiveze clienți din segmente care le cam erau străine de multe decenii.
Are și o politică de control al calității care dă rezultate, pentru că Buick are cele foarte-foarte puține rechemări.
Ce n-are este o gamă variată (cel puțin în SUA), dar se lucrează la asta pe măsură ce se ating segmente noi de clienți interesați.

Marca are acum și un logo redesenat, care a început să apară pe mașinile de serie. Cred că e redesenat bine, mai modern, dar totuși aproape de cel pe care l-a folosit în ultimele decenii și e în continuare inspirat din ceva apărut pentru prima dată prin anii 1930.

Iar dacă tot a venit vorba de ani, să amintesc că Buick e cea mai veche marcă americană încă activă, lansată în 1899 și parte a grupului GM din 1908.

Când eram puști, mă încânta câte un Roadmaster sau un Riviera „de școală veche”, dar nu pot spune că marca are mașini de legendă – și cred că nici americanii nu pot numi prea multe. Și știu bine că nimănui nu-i pasă de Buick pe aici și e normal. Dar totuși, de dragul tradiției și cumva în ciuda tuturor brandurilor noi zămislite de colosul economic asiatic, aș vrea ca bătrânul Buick să reziste și să prospere. 

Imagini: Buick
Linkuri: 
Buick SUA: https://www.buick.com/
Buick China: https://www.buick.com.cn/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici