Încă un SUV electric din Suedia. Volvo EX30.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Propoziția „Volvo EX30 pornește de la 36.000 euro” poate fi și o o capcană periculoasă… în raiul opțiunilor. Totuși, pentru un Volvo electric, nu sună rău deloc.

Volvo plusează pe electrice, acesta fiind al patrulea model integral electrificat.  Pariul mărcii este că estetica evident scandinavă și imaginea bună pe care o are Volvo la capitolul calitate se vor combina cu politica de prețuri agresivă pentru a aduce firmei un succes ieșit din comun. Așa, la prima vedere, aș zice că pariul are șanse mari de reușită.

Mașina arată bine, „cool & slick” așa, iar Volvo ține la calitate… absolut obligatorie în segmentul de preț în care se poziționează marca de obicei. Doar că „premium”-ul obișnuit vine acum cu un preț de pornire destul de jos.
36.000 de euro nu sunt deloc puțini, dar încep să sune mult mai bine în contextul prețurilor de azi, mai ales pentru un brand ca Volvo, pentru un SUV, pentru un vehicul electric. Adică la banii ăștia abia de prinzi un SUV-ușor cu motor clasic, și nu prea e din același segment de percepție.

EX30 • Interior

Totuși n-ai cum să nu te gândești că prețul de pornire ar putea masca și niște capcane pe undeva.

Una, poate nu așa de evidentă din imagini, este că EX30 este micuț. Nu foarte mic, dar cel mic din gama Volvo: lungime 4.233 mm (15 cm mai scurt ca XC40; mai scurt ca Volkswagen ID3), înălțime 1.549 mm; lățime 1.836 mm (2.032 mm cu oglinzi).

„O fi Volvo EX30 cel mai mic SUV al nostru, dar este o mare afacere pentru clienții noștri și o mare afacere pentru compania noastră”. Ne place să spunem că EX30 este mic, dar puternic, pentru că oferă tot ceea ce ți-ai dori de la un Volvo, doar că într-un pachet mai mic. Ca orice Volvo, este un produs remarcabil, sigur și conceput în jurul oamenilor și nevoilor acestora.” – Jim Rowan, CEO, Volvo Cars.

A doua ar fi faptul în care va trebui să alegi între trei grupuri motorpropulsoare și două baterii. Sigur că o vei face și în funcție de nevoi, dar la prețul de pornire mai sus menționat trebuie neapărat să ai în vedere un ciclu predominant urban și deplasări cu durate scurte între încărcări: un singur motor și baterie LFP (lithium iron phosphate), cu autonomie teoretică de 344 km.

Dacă vrei să maximizezi distanța, ai la dispoziție combinația cu un motor și baterie NMC (lithium, nickel, manganese, cobalt) – autonomie teoretică de 480 km.

Ultimativ, când performanța contează, poți opta pentru o versiune cu două motoare – deci și cu tracțiune integrală – și bateria NMC (lithium, nickel, manganese, cobalt) pentru o autonomie teoretică de 460 km și o putere totală de 428 CP.

Vei avea de plătit pentru Versiunea Twin-Motor All-Wheel-Drive, dar, ca un bonus, te vei putea lăuda cu cel mai rapid Volvo produs vreodată – accelerație 0-100 km/h în 3,6 secunde.

În configurația asta beneficiezi de o capacitate de încărcare de 153 kW (față de 134 kW în varianta standard), iar timpul de încărcare minim între 10 și 80 % ar putea coborî până la 25 de minute (depinde și de încărcător).

 

O fi Volvo EX30 sigur și prietenos?

Oficialii ne spun că acesta este cea mai prietenoasă mașină a lor față de mediul înconjurător, cu atenție maximă la materialele folosite și la metodele și procesele de fabricație. Sub 30 de tone de gaze cu efect de seră (inclusiv dioxid de carbon și metan) emise pentru 200.000 de kilometri conduși.

Ca repere din zona siguranței aș evidenția sistemul care te alertează când ești pe cale să deschizi ușa în calea unui ciclist/scuterist/motociclist. Și nu am dubii pentru restul sistemelor, pentru că Volvo are, dincolo de standardele impuse de norme, rigori interne ridicate.

Pe bani, dar posibil utilă pentru comozi (sau neîndemânatici), avem și Park Pilot Assist – care se descurcă cu toate tipurile parcare: paralelă, perpendiculară, diagonală, intercalată și chiar pe curbură, fiind testat și pe spații foarte înguste.

 

Alte chestii interesante?

Cred că designul e ca o gură de aer proaspăt… una răcoroasă, din Suedia. Este tipicul stil scandinav – utilitar și minimalist, dar cursiv, plăcut – pe care l-am apreciat mereu. E greu de tras o concluzie din imagini, pentru că perspectiva poate fi diferită când pui mașina în contextul străzii, scoasă din foto-simulări perfecte, dar mi se pare un model frumos.

Deocamdată sunt anunțate doar cinci culori pentru exterior, dar și cinci teme diferite de iluminare ambientală… „de inspirație scandinavă”.

EX30 Cross Country • Versiune disponibilă din 2024

Din 2024 va deveni disponibilă și o versiune Cross Country, înălțată și echipată cu o serie de elemente speciale drumuri proaste și aventuri. Se va putea comanda din toamna 2023.

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici