Limuzina franceză revine, DS 9 îți taie respirația

DS9-Official-12

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Renault Vel Satis, Peugeot 607 și Citroen C6 nu au reușit să se impună pe piața berlinelor de clasă mare, dar francezii nu se lasă și mai încearcă o dată cu noul DS 9.

Situat în gamă deasupra lui DS 3 Crossback și DS 7 Crossback, DS 9 este construit pe platforma PSA EMP2, cea apărută în 2013 odată cu Peugeot 308 și Citroen C4 Picasso. Deși este împărțită și cu Peugeot 508, DS 9 este versiunea europeană a lui 508 L, adică limuzina oferită pe piața chineză.

Pe DS 9 îl vom vedea pe viu la Salonul Auto de la Geneva, dar după cum ne-a obișnuit producătorul premium, designul este specialitatea brandului. Partea frontală are o identitate apare, cu grila înconjurată de detalii cromate și cu farurile full LED cu tentă închisă. Capota dispune de o dungă cromată de-a lungul ei, iar stopurile cu semnătură luminoasă în formă de diamant sunt unite și ele printr-o dungă la fel de cromată. Deși vorbim despre o limuzină de clasă mare, profilul a fost arcuit puțin, amintind de 508. O diferență notabilă este faptul că DS 9 dispune de rame la geamuri, spre deosebire de vărul său din Sochaux.

În ceea ce privește dimensiunile, avem de-a face cu 4.933 mm lungime, 1.855 mm lățime, 1.468 mm înălțime și un ampatament de 2.895 mm, chiar mai lung decât al lui 508 L.

Interiorul este locul unde designerii chiar și-au făcut de cap. Mașina preia tabloul de bord digital, sistemul de infotainment și volanul de la DS 7 Crossback, schimbătorul de viteze de la Peugeot, dar în rest totul este desenat atât de frumos, iar cromatica aleasă este atât de inspirată, încât ar fi alegerea mea pentru cabina anului.

DS 9 dorește să fie apogeul confortului francez, așa cum a fost și Citroen C6 la vremea lui. Astfel, avem Active Scan Suspension, fotolii îmbrăcate în piele, încălzite, răcite și cu porturi USB incluse, Driver Assist cu tehnologie semi-autonomă Level 2 până la viteze de 180 km/h. Park Pilot, DS Smart Access și pachetul de sisteme de asistență ale șoferului DS Safety, ce include Night Vision, Driver Attention Monitoring, Active LED Vision, Blind Spot Monitoring, Automatic Emergency Braking și Extended Traffic Sign Recognition).

DS Smart Access este un sistem deștept ce îți permite să programezi telefonul mobil pe post de cheie, iar când te apropii de mașină mânerele ți se dezvăluie, similar modelelor Jaguar Land Rover. Totodată, DS 9 te va încânta cu sistemul de sonorizare Focal Electra, dar și cu temele de personalizare ale interiorului „DS Inspirations” cu nume de cartiere pariziene.

Prima opțiune de motorizare disponibilă pe limuzina franceză va fi cea PHEV de pe 508: E-TENSE 1.6 PureTech 180 CP + motor electric 109 CP, putere combinată de 225 CP, transmisie e-EAT8 (convertizor de cuplu), baterie de 11.8-kWh, autonomie electrică de 40 km – 50 km. Urmează o versiune mai puternică, de 250 cai putere, tot cu tracțiune față și cu autonomie mai mare, dar și o versiune AWD cu 360 cai putere.