Volkswagen aduce Touareg R la Geneva, mizează pe propulsie hibridă

2020-vw-touareg-r-phev-69

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Volkswagen a prezentat astăzi noul Touareg R, un PHEV de aproape 500 cai putere, dar care ar fi meritat să fie numit GTE, dacă tot a ales VW nomenclatura aceasta pentru modelele sale sportive cu propulsie alternativă, iar Touareg V8 TDI are mai mult cuplu și este marginal mai rapid.

Touareg R poate fi recunoscut după body-kit-ul R-Style, grila și oglinzile laterale de culoare neagră, accentele negre și farurile LED cu tentă închisă. Totodată, nuanța Lapiz Blue Metallic este exclusivă pentru acest model. Jantele pot fi de 20″ (Braga), 21″ (Suzuka) sau de 22″ (Estoril). La interior tapițerie din piele Vienna cu litera R brodată și cusături contrastante, volanul multifuncțional de la Golf VIII, finisaje decorative din aluminiu, praguri iluminate din oțel inoxidabil și două tipuri de finisaje pentru consola centrală.

Fiind un model de top, Touareg R dispune în standard de tabloul de bord digital cu diagonală de 12″, sistemul de infotainment de 15″, faruri LED MATRIX, climatizare automată pe 4 zone sau trapă panoramică. Night Vision, Travel Assist ce funcționează până la viteze de 250 km/h și sistemul de sonorizare Dynaudio costă în plus.

La fel ca fratele său de platformă, Porsche Cayenne E-Hybrid, Touareg R se folosește de propulsorul de bază al gamei pe benzină, un V6 TSI de trei litri ce pune la bătaie 340 cai putere și 450 Nm, ajutat de același motor electric de 136 cai putere și 450 Nm. Puterea totală generată este de 462 cai putere și 700 Nm, cifre identice cu ale lui Cayenne E-Hybrid.

Nu avem cifre de performanță, dar dacă este să ne luăm după ce poate Cayenne cu același sistem de propulsie, trebuie să ne așteptăm la 0-100 km/h în undeva pe la cinci secunde. Viteza maximă este limitată electronic la 250 km/h, să nu cumva să atingă cei 253 km/h pe care îi poate realiza Cayenne E-Hybrid. Dacă vrei să mergi exclusiv electric, această viteză scade la 140 km/h.

Bateria de 14.1 kWh permite mastodontului german să parcurgă o distanță exclusiv electrică de aproximativ 43-48 km, iar aceasta se încarcă în 7.8 ore folosind o priză convențională. Timpul poate scădea până la 2.3 ore dacă se recurge la un charger opțional de 7.2 kW. Aceasta este garantată opt ani sau 160.000 km. Dacă vărul din Stuttgart promite un consum mediu undeva între 3.2 și 3.4 l/100 km pentru primii 100 km, nu vă așteptați ca Touareg R să fie cu mult mai economic.

Modurile de rulare sunt multe și cam greu de înțeles, dar hai să încercăm să explicăm. Pentru sistemul de propulsie avem E-Mode pentru electric și Hybrid pentru…modul hibrid. În acesta, șoferul poate seta gradul de încărcare al bateriei pe care îl dorește să îl aibă mereu, pentru ca atunci când ajunge în zone urbane mașina să ruleze pe E-Mode. Astfel, unitatea V6 TSI devine un fel de generator, iar frânarea regenerativă lucrează la capacitate maximă. Șasiul are și el diverse moduri de rulare: Eco, Comfort, Normal, Sport, Individual, Off-Road și Snow. Cine alege pachetul Off-Road, mai primește încă două moduri: Gravel și Sand. Tot la aspecte practice puntem și capacitatea de tractare de 3.5 tone cu funcția Trailer Assist.

Vom vedea noul VW Touareg R la Salonul Auto de la Geneva, începând cu data de 3 martie, iar prețul său va fi apropiat de cel al lui Touareg V8 TDI, ce costă 80.725 Euro cu TVA la noi în țară.