Mai luxos, mai spațios și cu funcție Carwash, noul Mercedes-Benz GLS

7645bee0-2020-mercedes-benz-gls-44

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Mereu am știut că BMW X7 a fost creat să concureze cu Mercedes-Benz GLS sau Land Rover Range Rover, însă modelul din Stuttgart îmbătrânise și avea nevoie de un refresh.

Nemții l-au pregătit mult timp și la două zile de la prezentarea lui Concept GLB au dezvăluit noul GLS în toată splendoarea sa. Acesta este cel mai mare și luxos SUV din istoria Mercedes-Benz.

În ceea ce privește dimensiunile exterioare, GLS este cu 77 mm mai lung decât modelul pe care îl înlocuiește, cu 22 mm mai lat și are un ampatament uriaș, de 3.137 mm. Toate cele șapte scaune sunt ajustabile electric și oferă mai mult spațiu ca înainte. Mai mult, oficialii brandului german spun că pe rândul al treilea pot sta chiar și persoane de 1.94 metri înălțime. Cu cele două rânduri de scaune din spate rabatate, volumul portbagajului ajunge la un volum impresionant de 2.400 litri. Iar dacă nu aveți nevoie de șapte locuri, există o opțiune cu șase scaune, dintre care două fotolii de lux pe rândul al doilea.

În ceea ce privește motorizările, avem o premieră. V8-ul biturbo de patru litri M176 a primit sistemul electric pe 48V EQ Boost cu ISG (un starter generator integrat). Acesta produce 489 cai putere și 700 Nm, în timp ce ISG mai adaugă 22 cai putere și 250 Nm via EQ Boost. Acest starter generator mai furnizează curent electric către accesoriile mașini, înlocuind clasicul alternator. Vom vedea acest sistem de propulsie pe noul GLS 580 4MATIC și ar trebui să ne așteptăm la un consum mediu de 10.0-9.8 l/100 km.

Urmează GLS 450 4MATIC ce utilizează un șase în linie turbo (M256) ce produce 367 cai putere și 500 Nm și care se folosește, și el, de același sistem electric EQ Boost. Acesta nu va ajunge pe piața europeană.

Vor ajunge, în schimb, două turbodieseluri de 2.9 cu șase cilindri în linie (OM656). GLS 350 d 4MATIC produce 286 CP și 600 Nm, iar GLS 400 d 4MATIC se laudă cu 330 cai putere și 700 Nm. Consumul este identic în cazul ambelor variante, 7.9-7.6 l/100 km în funcție de modelul de jante.

Indiferent de alegere, vei primi transmisia automată cu hirdoconvertizor de cuplu 9G-Tronic, iar eficiența a crescut și datorită coeficientului aerodinamic de 0.32 (0.35 la modelul precedent).

SIstemul de tracțiune integrală 4MATIC+ oferit în standard dispune de o cutie de transfer cu un ambreiaj multi-disc controlat electric ce poate transmite între 0 și 100% din cuplu între punți. O cutie de transfer cu reductor se află pe lista de opționale se regăsește pe lista de opționale și se adresează clienților cu o pasiune pentru off-road.

Suspensia pneumatică AIRMATIC cu Adaptive Damping System Plus este echipament standard, dar opțional o poți avea pe cea E-Active Body Control pe 48V preluată de la GLE și care promite atât confort sporit, cât și capabilități crescute în off-road.

Interiorul este aproape identic cu cel al lui GLE și este plin de tehnologie. Regăsim sistemul de infotainment MBUX cu două ecrane de 12.3″, Head‑up Display cu rezoluția de 720 x 240 pixeli, MBUX Rear Seat Entertainment System cu două ecrane de 11.6″ sau pachetul Rear Comfort package Plus cu o tabletă Android de 7″ prin care se pot controla toate funcțiile MBUX de pe locurile din spate.

Pe partea de sisteme de asistență ale șoferului, GLS nu va duce lipsă de nimic, de la Active Distance Assist DISTRONIC la Trailer Manoeuvring Assist, dar probabil cea mai tare funcție este Carwash. Când este activată, suspensia pneumatică ridică garda la sol la maximum, pliază oglinzile exterioare, închide geamurile laterale și acoperișul panoramic glisant, oprește senzorii de ploaie, pornește climatizarea pe recirculare și, după opt secunde, activează camera din față pentru ca șoferul să poată intra ușor în spălătorie. Când șoferul iese din spălătorie și atinge viteza de 20 km/h, Carwash se dezactivează automat.