Manevre cum n-ai mai văzut – Hyundai e-Corner se testează în trafic

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Hyundai Mobis a prezentat la începutul anului sistemul e-Corner, un sistem radical de control și manevră pentru roțile mașinii. Acum îl testează pe străzi. Și e impresionant, fără îndoială!

e-Corner e un fel de pachet „toate-într-unul” care include frânare controlată electronic (break by wire), virare controlată electronic (steer by wire), amortizare și motor în roată, dar le combină cu posibilitatea direcționării tuturor celor patru roți, unghiul de bracaj al acestora urcând până aproape de 90 de grade, perpendicular pe direcția normală de mers. Adică face maneve ca un crab 🦀🤪

 

Ce înseamnă asta?

1. Mașina poate face niște manevre complet ieșite din comun (vezi clipul, mai jos):

  • Poate parca lateral cu distanță minimă în fața și în spatele barelor de protecție. Practic face parcarea laterală… strict în lateral… „glisând” în locul de parcare (patru roți virate la circa 90°).
  • Se poate „răsuci”, reorientându-se în orice direcție. Așa-numitul diametru de întoarcere este redus la lungimea pe diagonală a mașinii (patru roți virate la circa 75°).
  • Pivotarea se poate face în jurul oricărui punct de-a lungul axei longitudinale a mașinii. Adică șoferul poate opta pentru o întoarcere la 180° în jurul unui punct central – virare cu patru roți, pentru schimbarea completă a direcției de mers – sau poate opta pentru o pivotare la 90° în jurul unui punct din față sau din spate – virare cu doua roți, pentru o parcare perpendiculară cu fața sau cu spatele.
  • Poate fi condusă pe diagonală, de exemplu în situația schimbării benzilor în trafic aglomerat (patru roți virate la circa 45°). Virarea la 45 de grade cu toate roțile reduce spațiul necesar manevrei, iar menținera tuturor roților pe aceeași axă îmbunătățește stabilitatea și aderența.

 

2. Aspectul mașinii și controlul șoferului rămân neschimbate, dar partea tehnică e radical diferită:

  • Fiecare modul e-Corner este independent și include toate componentele necesare frânării, direcției, suspensiei și propulsiei. Totul este controlat electronic de la un procesor central.
  • Sunt eliminate destule componente mecanice și hidraulice separate.
  • Controlul poate fi făcut de către șofer sau de computerul mașinii, ca parte a unui sistem autonom de conducere.
  • Sunt modificări importante în ceea ce privește exploatare, întreținerea, accesul – oficiali Hyundai declară că un astfel de sistem poate ajunge nu doar să ne ofere manevrabilitate și confort, ci și o exploatare cu durată lungă de viață și întreținere facilă.

 

Concept sau realitate?

Hyundai a accelerat procesul dezvoltării sistemului e-Corner și l-a testat deja în condiții reale pe străzile din jurul uzinei de la Seosan. Din declarațiile liderilor Hyundai vorbim încă de „viitorul mobilității”, dar faptul că a fost testat pe un Hyundai IONIQ 5 (chiar dacă modificat substanțial) trădează faptul că „viitorul” nu e chiar îndepărtat. Vom vedea pe străzi sistemele acestea destul de repede.

 

Ce cred eu despre asta?

Direcție pe patru roți și asistență la parcare am mai văzut, iar industria auto a cochetat cu ideea chiar din prima jumătate a secolului trecut, dar nu cu soluții practice. Volkswagen a venit mai târziu cu o demonstrație printr-un concept numit Futura, în 1989, dar tehnlogia nu a ajuns pe mașini de serie.

Toyota a pus „parcare asistată” pe Prius  prin 2003, doar în Japonia. Iar primul meu contact cu cu un astfel de sistem – destul de primitiv – a fost prin 2006, pe un Volkswagen Touran (cred că primul din Europa). Făcea doar parcare laterală și avea nevoie de spațiu mare în față și în spate – practic orice începător putea face manevra respectivă.

Ulterior, prin 2008, la lansare lui Volkswagen Passat CC, am testat un „Park Assist” semnificativ mai avansat, care putea face parcare laterală și parcare perpendiculară cu spatele. Le făcea mult mai rapid, iar spațiile necesare era mult mai mici. Lipsa controlului meu, combinată cu manevrele destul de bruște și toleranțele mici îmi aduc aminte că mi-au făcut un gol în stomac prima dată, însă sistemul deja putea fi util pentru o mulțime de oameni mai puțini îndemânatici cu volanul.

Deși am tot avut contact cu sisteme similare și cu toate că au evoluat substațial pe generații succesive de mașini de la diverse mărci, eu nu am folosit asistența niciodată în practică.

Aici, la Hyundai e-Corner, avem totuși mult mai mult decât un asistent pentru parcare. Vorbim practic de un nou nivel al manevrabilității… un sistem radical diferit, și ca realizare tehnică, și ca rezultate practice pentru șofer (sau, în fine, pentru sistemul autonom care ne va purta de colo-colo).

În continuare sunt sigur că deocamdată mă descurc foarte bine și singur, dar văzând pivotarea, răsucirea, parcarea „glisată” în spațiu cu toleranțe minime… mă gândesc că ar putea fi situații în care aș putea profita de astfel de abilități.

Ar fi prioritare în alegera unei mașini? Nu. Ar fi „nice to have”? Desigur, dacă nu costă o mână și-un picior. Dacă un sistem de tip e-Corner ajunge să ofere manevrabilitate îmbunătățită alături de siguranță sporită și confort, poate și întreținere și servisare mai ieftine și mai facile… cu siguranță îl vom vedea pe mașini. Altfel va rămâne un moft interesant. Foarte spectaculos, ce-i drept.

Imagini: Hyundai
Linkuri:
Hyundai în România: https://www.hyundai-motor.ro/
Hyundai Motor Group: https://www.hyundaimotorgroup.com/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici