SUV electric Honda, anyone?! S-a cerut, s-a livrat… până la urmă. Honda e:Ny1, pe numele lui întortocheat.

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Dacă te uiți și vezi cum s-au mișcat alții în segmentul mașinilor electrice, n-ai cum să nu te gândești că cineva la Honda a adormit în post. Eh, mai bine mai târziu decât niciodată! Iată, avem acum a doua mașină electrică de la Honda. După citadina compactă „e”, iată un SUV de talie medie: Honda e:Ny1.

Pentru compacta „e”, Honda a luat calea adorabilului ca linie de design. Abordarea nu a mai fost repetată în cazul acestui SUV, pentru că, probabil, Honda vizează acum oameni mai serioși, nu hipsteri puși pe șotii. Dar cred că mașina arată bine în general, cu console scurte, accente „cutate” proeminente pe toate părțile și un look robust, butucănos – în sensul bun al cuvântului… adică dă senzația de solid și de încredere.
Așa, la prima vedere, îmi place mai mult din lateral și din spate, fața fiind un pic prea „mijită” pentru mine, însă e o temă care se poartă. De menționat ar mai fi câteva detalii estetice care, spune Honda, vor marca toate mașinile electrice ale mărcii: logouri albe, caractere noi pentru scrisul Honda de pe hayon.

Sub capotă găsim unitatea motoare cu 204 CP și 310 Nm – cumva în norma SUV-urilor din aceeași clasă. Roți motrice doar în față, însă. Tot prin față se face și alimentarea: capacul cu sigla se rabatează pentru accesul la cupla electrică.

Bateria are o capacitate de circa 69 kWh și promite o autonomie de până la 412 km (WLTP). Încărcarea rapidă de la 10% la 80% durează circa 45 min.

Noul SUV electric are 4,39 metri lungime, 1,79 metri lățime și 1,56 metri înălțime. Ampatamentul are 2,61 metri, iar masa proprie se ridică la 1.663 kg. Accelerează în circa 7,6 secunde până la 100 km/h, viteza de top fiind limitată la 160 km/h. Portbagajul nu e mare, dar e rezonabil inclusiv prin comparație cu alternativele electrice din aceeași clasă: 346 litri.

 

În rest, Honda e:Ny1 promite ca toată lumea:

• spațiu decent pentru toți pasagerii – din poze pare într-adevăr spațioasă, chiar și în spate;
• dinamică bună și plăcere la condus – aici n-am ce să zic până pun mâna pe ea, dar Honda ne spune că a acordat multă atenție în distribuția maselor și s-a folosit de artificii aerodinamice pentru optimizarea comportamentului rutier;
• tehnologie centrată pe client – zic ei, nu că ar avea ce altceva să zică – totuși chiar și înainte să le folosesc, unele chestii par foarte practice, cum ar fi hayonul cu închidere electrică și funcție „walk away”. Aceasta îți permite să apeși butonul când ai încă mâinile libere, apoi iei din portbagaj ce ai nevoie, după care pleci și hayonul se închide frumos în spatele tău;
• o interfață „inteligentă” – desigur în fața șoferului e un ecran mare (10 inci) și mai avem un ecran central de 15,1 inci, cu dispunere verticală. Butoane clasice? Doar vreo trei sub „tabletă”, dar interfața pare organizată și stratificată intuitiv, astfel încât poziționarea comenzilor să fie cât de cât familiară și celor care încă nu s-au obișnuit cu lipsa butoanelor și meniurile supraîncărcate. Volanul are butoane normale – phuuu!

Cineva iubește mult codurile pe la sediul din Japonia. Se cheamă e:Ny1, dar n-avem decât să pronunțăm „Anyone” și să sperăm că ne amintim cum se scrie când vom avea nevoie.

Nu știm când se va putea comanda, dar nu cred să întârzie mult cu lansarea efectivă, pentru că modelul vizează în special clientela europeană. Dacă vrei neapărat o Honda și nu ții să fie electrică 100%, te poți uita și la noul CR-V hibrid sau la noul HR-V hibrid – automobil cu care e:Ny1 împarte platforma tehnică și majoritatea caracteristicilor vizuale și utilitare.

Despre preț nu pot spune decât că mă aștept să pornească de pe la 45.000, pentru că Honda HR-V e:HEV pornește de la circa 35.000 euro (inclusiv TVA), iar electrica 100% va costa mai mult. 

Imagini: Honda
Linkuri: https://hondatrading.ro/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici