Marquez devine campion pentru a opta oară

EGNWKmoUwAM-7Aj

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Marc Marquez avea nevoie de doar două puncte în plus în Marele Premiul al Thailandei față de rivalul Andrea Dovisiozo pentru a-și adjudecat titlul MotoGP în 2019.

Doar că weekendul nu a început așa cum spaniolul de la Repsol Honda și-a imaginat, cu cea mai urâtă și violentă căzătură a sa din ultimii patru ani. Timp de cinci secunde, pilotul de 26 ani nu a putut respira, iar apoi a fost dus la spital pentru verificări. Cu toții credeam că titlul se va juca la Motegi, nu Buriram, însă în FP2 Marquez și-a recăpătat locul în șa și a demonstrat tuturor că o căzătură, fie ea și după un highside violent, nu îl va opri din încercarea sa de a obține cel de-al optulea titlu mondial.

Calificările nu au fost nici ele mai iertătoare. Atât debutantul Fabio Quartararo, cât și Marquez au pierdut fața și, implicit, motocicletele în virajul cinci încercând să obțină pole-ul. În final, debutantul celor de la Petronas Yamaha SRT a reușit cel mai bun timp, urmat de către Maverick Vinales și de Marquez.

Duminică, Marquez încă șchiopăta puțin după acel accident de vineri, însă după ce și-a pus casca, nimic nu i-a mai distras atenția. Quartararo, cel mai tânăr pilot cu patru pole-uri din istorie, a condus aproape toată cursa, fiind urmat de Marquez la mai puțin de o secundă, Vinales abia ținând pasul cu cei doi. Doar că în ultimul tur, rivalul său înfometat de victorie nu s-a putut abține și a încercat o manevră de depășire, manevră ce părea să îl țină până la linia de sosire. Însă Fabio a lansat un atac în ultimul viraj, unul spectaculos. Dar nu a fost de ajuns, Marquez având o ieșire ceva mai bună și câștigând cursa la mai puțin de două zecimi de secundă și devenind Campion MotoGP în 2019.

După opt titluri mondiale, unul la 125, unul la Moto2 și șase la MotoGP, acesta se poate lăuda că a reușit această performanță fiind mai tânăr cu trei ani înaintea lui Valentino Rossi. Spre finalul cursei, prietenii săi au pregătit o masă de biliard cu bila 8 rămasă. Marquez a venit, a jucat bila 8, a introdus-o în buzunar și a plecat. Cam așa este sezonul său, cu excepția singurului abandon, Marc Marquez nu s-a clasat mai jos de locul al doilea. Incredibil.

Mai sunt patru etape înainte de finalul sezonului, patru etape în care Marc Marquez poate testa pentru anul 2020 și bate câteva recorduri. Pentru rivali, Japonia va fi încă o ocazie de a încerca să-l bată pe noul și vechiul campion. Dar poate Fabio Quartararo este cel care va pierde cel mai mult somn căutând o metodă de a o face.