Mașinile electrice au cucerit Pikes Peak

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Mașinile electrice au făcut senzație la ediția de anul acesta a întrecerii de tip hill climb de la Pikes Peak, obținând chiar și victoria cu Ford SuperTruck.

Ce înseamnă asta pentru viitorul sporturilor cu motor? O să vedem din ce în ce mai multe întreceri dominate de mașini electrice sau este doar un caz particular? Haideți să aflăm împreună.

„Cursa către Nori”. Așa mai este cunoscută faimoasa întrecere de la Pikes Peak din Colorado, Statele Unite. Traseul are o lungime totală de 20 de km, iar linia de sosire se află la o altitudine de 4.300 de metri, fiind unul din cele mai importante evenimente sportive ale anului.

Scurtă lecție de fizică

Nu este un secret faptul că motoarele termice suferă la altitudini înalte. Pentru o scurtă lecție de fizică, în interiorul unui motor cu ardere internă, combustibilul (fie el benzină, motorină, GPL sau combustibili alternativi) este amestecat cu aerul și apoi are loc combustia.

Pentru a produce puterea sa maximă, un motor termic are nevoie de o anumită cantitate de aer și combustibil, iar o altitudine ridicată înseamnă un aer mai rarefiat, deci implicit o putere scăzută.

Motoarele electrice, pe de altă parte, nu sunt afectate de densitatea aerului, fiind capabile să ofere randament maxim la orice altitudine. Acesta este motivul principal pentru care cursa de la Pikes Peak se potrivește atât de bine mașinilor electrice.

Recorduri, recorduri

Recordul absolut la Pikes Peak a fost stabilit în 2018 de către Volkswagen ID.R, un prototip electric care a scos un timp de 7:57. Timpul acesta a rămas nebătut până astăzi, și ne este greu să credem că o să fie doborât prea curând, dar niciodată să nu spui niciodată.

Anul acesta ne-au atras atenția nu mai puțin de 3 mașini electrice, Rivian R1T, Hyundai Ioniq 5N și Ford F-150 Lightning “SuperTruck”. Fiecare din aceste mașini au arătat foarte mult potențial, obținând chiar și recorduri.

Rivian R1T a stabilit un nou record pentru camionete nemodificate și stabilise chiar și un record pentru mașinile electrice de serie, cu un timp de 10:53, însă acest record nu a ținut decât câteva minute, până când Hyundai a trecut linia de sosire.

Înainte ca Rivian să doboare recordul pentru electrice (chiar dacă a fost de scurtă durată), deținătoarea recordului era Tesla Model 3 Performance.

Cea mai rapidă din mașinile electrice nemodificate

Ioniq 5N, în forma sa nemodificată, a scos un timp de 10:49, bătând astfel timpul stabilit de Rivian și furând recordul pentru electricele de serie nemodificate.

Forma modificată a lui Ioniq 5N, numită TA (adică Time Attack) a scos un timp de 9:30. Diferența de peste un minut dintre cele două mașini ne arată cât de diferite sunt mașinile de curse de versiunile lor de stradă, în realitate.

A venit apoi rândul lui Ford F-150 Lightning “SuperTruck”, care a scos un timp de 8:53, singura mașină care a coborât sub pragul de 9 minute, în ciuda unui mic eveniment care a însemnat o întârziere de aproape 30 de secunde. Dacă nu ar fi existat acel moment cu siguranță costisitor din punct de vedere al timpului, SuperTruck ar fi bătut recordul la clasa Open, care momentan îi aparține modelului Ford SuperVan de anul trecut, cu un timp de 8:47.

Forță de apăsare? Avem..

Atât Ioniq 5N TA, cât și SuperTruck se bucură de modificări masive, în special pe partea de aerodinamică, iar camioneta de la Ford are o putere de 1.400 de cai-putere, fiind o bestie din orice punct de vedere. Elementele aerodinamice de pe aceste două mașini pot părea exagerate, însă vă asigurăm că fiecare detaliu a fost calculat pentru a oferi cea mai bună apăsare la sol, și, implicit, cele mai mari șanse de a obține timpi buni.

Așteptăm ediția de anul viitor de la Pikes Peak ca să aflăm dacă mașinile electrice o să domine în continuare, însă nu vedem de ce s-ar schimba acest lucru. Pe măsură ce din ce în ce mai mulți producători se implică în motorizări electrice, am putea vedea o concurență serioasă în următorii ani.

Imagini: Volkswagen, Ford, Hyundai, Rivian
Linkuri:
Volkswagen, Ford, Hyundai, Rivian
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici