Ce am învățat din Mercedes-AMG Experience 2024

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Primul lucru pe care l-am învățat e că atunci când ai cinci modele AMG și un circuit la dispoziția ta, inevitabil înveți câte ceva. Cum ar fi că:

1. Evenimentele astea nu se întâmplă cu frecvența potrivită

… și când spun „frecvența potrivită”, ceea ce fac este de fapt să apreciez faptul că Mercedes-AMG Experience tocmai s-a întâmplat pentru prima oară în România în acest format: gamă completă / circuit / instructori certificați. În primul rând, nu se întâmplă în fiecare zi să conduci un AMG la limită pe circuit. În al doilea rând, se întâmplă rar să poți conduce multiple modele AMG, la limită, pe circuit. În al treilea rând, foarte important, se întâmplă și mai rar să conduci modele AMG la limită, pe circuit, corect, sub îndrumarea și supravegherea unor instructori certificați.

Sigur că unii ar putea considera că instructorii sunt o frână în calea distracției absolute. Ei bine, ei sunt mai degrabă deschizătorii de drum cu ajutorul cărora, dacă ești deschis la minte, înțelegi cât de multe sunt lucrurile pe care nu le cunoști despre tururile rapide pe pistă. Sunt cea mai bună șansă pe care o ai să înțelegi unde sunt limitele tale și, în același timp, sunt oportunitatea ta de a înțelege cam pe unde sunt limitele mașinii.

Odată ce înțelegi că circuitul nu iartă și cam care e plaja în care poți să te distrezi, nu mai rămâne decât să arzi anvelopele. Progresiv, cu cap, planificat.

2. AMG GT a trecut la un alt nivel.

La cât de spectaculos era în forma generației anterioare și la cât de excitat am vorbit despre el în diferitele lui variante, aproape că mi-e rușine să scriu acum că a trecut la „un alt nivel”. Pentru că el era deja la nivelul superior, de când s-a născut. Doar că eu n-am zis că a urcat un nivel, am zis că a trecut la un „alt nivel”. Acest nivel despre care vorbesc acum în acest intro aproape inutil este, de fapt, unul mai confortabil. Unul cu care poți să trăiești mai ușor în fiecare zi. Sigur, mașina a rămas un supercar. Mercedes-AMG GT 63 are V8, 585 de cai, 800 Nm, face 0-100 km/h în 3,2 secunde și face 315 km/h. Dar, spre deosebire de generația anterioară, are 2+2 locuri, șoferul și pasagerul sunt 20 de cm mai în față, iar suspensia îți permite să și conduci mașina asta în fiecare zi fără să te simți abuzat din toate încheieturile.

Urmează să postăm noi video complet cu experiența, dar până atunci, concluzia e importantă și poate fi livrată și aici: e o evoluție în direcția corectă mașina asta. A păstrat forme și proporții atractive pentru orice copil de maxim 10 ani (cum suntem noi toți, de fapt), dar a fost adusă înspre plaja de utilizare a oamenilor normali, nu neapărat a celor 2 la sută care ar fi vrut s-o folosească la racing. AMG GT este acum un supercar minunat, pe care poți să-l conduci liniștit în fiecare zi și pe care poți să-l scoți, ocazional, și pe pistă.

3. Motorul în 4 cilindri turbo de 2 litri e perfect pentru compacte…

…dar când îl primești pe C și pe SL simți că vrei mai mult. E o senzație pe care o trăiești pe liniile alea drepte pe care te lasă instinctul de conservare să accelerezi la podea, pentru că, altfel, pe virajele tehnice sunt slabe șanse să atingi limitele mașinii astfel încât să simți că vrei mai multă putere. Dar dacă ești millenial și te-ai născut și ai crescut cu senzația că AMG = un sweet spot între putere mare, confort absolut și tunet inimitabil evacuat fără milă și cu prea multă emoție, o să-ți dorești 8 cilindri.

În schimb, atât în variantele AMG 45 (435 de cai) cât și AMG 35 (320 cai), A și CLA sunt o plăcere. Un deliciu. Sunt personalizarea evidentă a expresiei „you can’t beat less weight with more power” și sunt mult mai potrivite pentru clientul care vrea să își apropie prin studiu, corect, limitele proprii de cele ale mașinii. Mașinile astea sunt un mediu perfect pentru învățare, distracție, refulare și mai ales înțelegere a greșelilor pe care, inevitabil, le vei face. În plus, sunt și mașini care îți iartă greșelile și care îți permit să recuperezi trasa, dacă o pierzi.

4. SL 43 AMG vine doar cu tracțiune spate, ceea ce îl face…

… extraordinar de plăcut în acele de păr, în S-urile strânse sau în virajele de mare viteză. Practic, în afară de liniile drepte, unde ți-ai fi dorit ca în loc de 43 pe capacul portbagajului să fi scris 63, în toate celelalte situații, mașina asta e perfecțiunea decapotabilelor frumoase. O să scriu acum că e un fel de Mazda MX-5, dar o scriu ca pe un compliment. Și o să mai scriu și că, dacă faci nazuri că nu e suficient de puternic un SL 43, atunci tot ce pot să zic este „dacă nu ești în stare să mergi tare cu cei 381 de cai de pe SL 43, atunci n-are niciun sens să te apropii de cei 816 cai de pe SL 63 S E Performance”.

5. Suspensia pneumatică de pe E-Class e, de fapt, suspensia în care merit să trăiesc.

E 300 e 4MATIC nu e una dintre mașinile pe care le-am abuzat pe Transilvania Motor Ring. Dar vorbesc despre ea aici pentru că am făcut București – Târgu Mureș și retur în două zile cu mașina asta și la sfârșitul fiecărei zile am coborât din ea fără să simt oboseală, stress, mușchi amorțiți sau nervi întinși. Sunt motoare mai potrivite pentru caroseria asta. Sunt și opțiuni pe care eu le-aș fi pus în plus pe configurația asta. Sunt și lucruri pe care le am de comentat legat de sistemul de climatizare sau sistemul de frânare. Dar sunt foarte puține lucruri care se apropie de nivelul de rafinament pe care ți-l aduce pe un E suspensia asta pneumatică. E atât de bine gândită și se descurcă atât de bine să țină pasagerii în confort încât nici când vrei s-o conduci în modul Sport, ca să scapi de regenerarea energiei pe frânare, nu o pui cu totul în Sport, ci o pui pe Individual, ca să ai doar răspunsul motorului pe Sport, iar restul parametrilor pe confort.

E un deliciu. Și cea mai mare problemă pe care o ai după ce cobori din ea este că nu mai vrei să mai conduci mașini care n-o au.

Imagini: Andrei Toboșaru 
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici