McLaren detaliază hypercarul Senna

mclaren-senna-new-facts-revealed-4

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

800, 800, 800, asta e tot ce trebuie să știm despre ultimul model din gama Ultimate Series de la McLaren.

800 cai putere și 800 Nm. Atât dezvoltă unitatea M840T de sub capota hypercarului Senna. V8, patru litri, injecție directă, turbine twin-scroll acționate electric. Ce ai mai putea dori?

800 kg de forță de apăsare la 250 km/h. Absolul incredibil. Mașina asta a fost creată în tunelul aerodinamic pentru a demola orice record de circuit pentru mașinile de stradă.

0-100 km/h în 2.8 secunde, 200 km/h în 6.8 secunde și sfertul de milă în 9.9 secunde, mai rapid ca un P1 ce are 116 cai putere în plus. Viteza maximă de 340 km/h nici nu mai contează, deoarece este dictată de rezistența la înaintare ca efect al forței de apăsare masive.

1.198 kg masă la gol. Cât un Polo cu motor de un litru și transmisie automată. Asta nu înseamnă că mașina e făcută din carton presat. Aripa spate masivă cântărește 4.87 kg, dar poate susține o apăsare la sol de aproximativ 500 kg, extrem de rezistentă.

Transmisia este una automată cu dublu ambreiaj ca la majoritatea modelelor McLaren moderne, dar sistemul de frânare este cel mai avansat dintre toate produsele din Woking. Discurile ceramice durează șapte (da, 7) luni să fie fabricate, similar celor din Formula 1, iar etrierii față cu șase pistonașe ventilate asigură că pedala va fi constantă, iar distanțele de frânare, suficient de scurte cât să îți cadă ochelarii de pe nas. Aderența este susținută și de anvelopele Pirelli P ZERO Trofeo R, cele mai lipicioase gume de stradă ale casei italiene. McLaren ne asigură că nu există mașină de stradă mai rapidă pe circuit ca Senna.

Interiorul este cât se poate de spartan, dar cu toate acestea are un aer luxuriant. Bordul, ușile și monococa Monocage III sunt fabricate din fibră de carbon. Restul finisajelor sunt Alcantara. Până și cilindrii pneumatici ai ușilor sunt neacoperiți pentru a nu îngreuna mașina inutil.

Clienții pot opta pentru a avea scaunele din fibră de carbon îmbrăcate în piele, dar senzorii de parcare și camera de marșarier nu costă în plus. Audiofilii pot bifa sistemul de sonorizare Bowers & Wilkins cu șapte difuzoare ce cântărește doar 7.32 kg. Nici nu vreau să știu cât costă.

Primele cinci nuanțe de vopsea pregătite de marca britanică pentru noul vârf de gamă se numesc Stealth Cosmos Black, Trophy Kyanos Blue, Trophy Mira Orange, Vision Pure White și Vision Victory Grey. Toate vin cu elemente în culori constrastante. Pe viitor vor mai fi disponibile încă 18, iar 16 vor apărea în portofoliul MSO (McLaren Special Operations) pentru clienții cu dare de mână. Chiar și interiorul poate fi personalizat cu piele Jet Black sau Alcantara Carbon Black, nimic nu rămâne stock dacă nu vrei.

Trebuie, totuși, să vorbim despre două lucruri. Primul este numele. Senna. Evident, vine de la Ayrton Senna, pilotul brazilian ce a câștigat trei titluri mondiale cu McLaren în Formula 1. Nu e prima dată când producătorii se folosesc de numele unor foști piloți pentru a promova un model nou, Bugatti Veyron, Bugatti Chiron sau Ascari KZ1 fiind exemple concludente, însă problema mea este motivul plecării lui Senna de la McLaren. Brazilianul nu vedea în fața ochilor decât victoria, iar McLaren, cu al său motor de client Ford în 1992 și 1993 era atât de necompetitivă, încât Senna s-a oferit să piloteze pe gratis pentru Williams în 1993, dar a fost refuzat în favoarea lui Alain Prost. În 1994, a plecat de la echipa lui Ron Dennis fără să clipească și a semnat pentru echipa cu care avea să-și înceapă ultima cursă. Restul e istorie. Mi se pare ciudat ca McLaren să numească noua sa armă de circuit după un pilot care voia să plece cu orice preț de acolo.

Al doilea subiect despre care trebuie să vorbim este aspectul exterior al noului McLaren Senna. Mașina e urâtă, clienții au comandat-o fără măcar să o vadă, iar unii dintre ei au renunțat la comenzile lor chiar din acest motiv. Brandul va avea de suferit din acest motiv, mașinii îi va scădea atractivitatea și implicit, valoarea pe piața automobilelor rulate. Da, cele 500 modele își vor găsi clienți, dar spre deosebire de alte hypercaruri, cererea nu va fi cu mult mai mare decât oferta.

McLaren părea că face printre cele mai rapide mașini din lume fără efort, însă cu noul Senna pare că încearcă prea mult să impresioneze, iar acesta nu e un semn bun.