Cinci ani le-a luat inginerilor Mercedes-AMG să transforme conceptul Project One într-o mașină de serie, cunoscută azi drept AMG One.
Cea mai mare provocare a fost, fără doar și poate, să ia un motor de Formula 1 și să-l facă suficient de civilizat pentru o mașină de stradă. Desigur, pentru a realiza asta, a fost nevoie de anumite compromisuri.
O mașină fierbinte, la propriu
Temperaturile sunt foarte importante în sporturile cu motor, așa că nu e de mirare că și AMG One acordă o atenție sporită acestui aspect.
Când o pornești pentru prima dată, mașina se comportă ca un EV, până când convertorul catalitic atinge temperatura de 500 de grade Celsius.
Abia atunci o să intre în funcțiune și motorul pe combustie V6 de 1,6 litri. Odată pornit motorul termic, atingerea temperaturii optime de funcționare poate dura 2-5 minute în mers sau 5-8 minute la relanti.
Mai mult Start decât Stop
Ce se întâmplă dacă motorul nu atinge temperatura optimă înainte să fie oprit? Ei bine, nimic, cel puțin pentru primele 5 dăți. Dacă totuși se întâmplă de 6 ori la rând ca motorul să fie oprit prematur, mașina o să refuze să mai pornească și a 7-a oară.
Ce e de făcut în acest caz? În mod normal, ar urma un apel telefonic destul de jenant pentru a chema un angajat Mercedes-AMG care să vină cu un laptop pentru a debloca mașina.
Un fel de „Bloody Marry” pentru miliardari, acesta este genul de problemă pe care nu ne-ar deranja să o avem în viața de zi cu zi, deși nu știm exact de ce Mercedes a ales să implementeze acest sistem de protecție.
Recorduri, recorduri
Cel mai impresionant record bătut de AMG One este cel de pe Nurburgring Nordschleife, unde a reușit un timp de 6:35 în condiții nu tocmai perfecte. Dacă vremea ar fi permis, inginerii Mercedes-AMG sunt convinși că mândia lor ar fi reușit un timp sub pragul de 6:30.
Pentru a pune puțin în context, recordul anterior pe Nurburgring era deținut de Mercedes-AMG GT Black Series, cu un timp de 6:43, și credeți-ne, nu este o mașină deloc lentă.
Pe lângă Nordscheilfe, AMG One a mai bătut recorduri și pe circuitul de Grand Prix de pe Nurburgring, precum și pe circuitele de la Hockenheimring, Red Bull Ring și Monza.
Motor F1, performanțe pe măsură
Cu o putere de peste 1.000 de cai putere din V6-le de 1,6 litri (aviz celor cărora le place să spună „hăhă, unu-șase am la ștergătoare”), Mercedes-AMG One este capabilă de accelerații uluitoare.
Timpul de 0-100 km/h este de sub 3 secunde, 0-200 durează 7 secunde, iar 0-300 km/h are loc în 15,6 secunde, în timp ce viteza maximă este limitată la 352 de km/h.
Fiecare AMG One vine la pachet cu două perechi de căști cu noise-cancelling, în cazul în care cei 120 de decibeli generați de motor se dovedesc a fi prea mulți pentru urechile norocoșilor care vor avea ocazia să conducă sau să fie pasageri în unul.
Dacă vreți să admirați un AMG One în carne și oase (sau, mai bine zis, în carbon și mai mult carbon), o puteți face la Țiriac Collection, împreună cu multe alte mașini speciale din colecția domnului Țiriac. În cazul în care vă este lene, găsiți mai jos videoclipul nostru cu această bestie.
Imagini:
Linkuri: Mercedes-Benz, Țiriac Collection
- Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
- MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
- Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
- Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici.