Ordine de echipă în Formula 1 – se poate și mai rău

ordine de echipă

Alimentăm cu carburanți de performanță și energie de la partenerii noștri OMV.

Alimentăm numai de la partenerii noștri OMV.

Nu este ușor să îi explici unei persoane care nu se uită la Formula 1 de ce ordinele de echipă sunt un subiect atât de controversat. Din fericire, avem suficiente exemple care să ne facă misiunea mai ușoară.

A fost o cursă complicată pentru fanii McLaren. În ciuda unui rezultat 1-2, primul de acest fel din 2021, gustul dulce al victoriei a fost oarecum acrit de o gafă strategică, urmată de un ordin de echipă cel puțin frustrant, gândit parcă de departamentul de PR de la McLaren, nu de strategii de cursă.

Nu o să intrăm prea mult în detalii în acest articol, până la urmă pentru asta există Formula 1 și 1 (Podcast pe care îl găsești aici), însă vrem să vă aducem aminte că se poate și mai rău.

Iată câteva dintre cele mai controversate ordine de echipă din Formula 1, de când au început să joace un rol important în clasamentele piloților și până în prezent.

Austria 2002 – Ferrari – Michael Schumacher și Rubens Barrichello

 

Acest moment a fost atât de controversat când s-a întâmplat încât FIA a decis să interzică ordinele de echipă.

Rubens Barrichello se afla la conducerea cursei și era foarte aproape de victorie când Jean Todt, pe atunci șeful Ferrari, a intervenit pe radio pentru a îi da ordinul de a-l lăsa pe Michael Schumacher să depășească.

La ceremonia podiumului, Schumacher l-a lăsat pe Barrichello să urce pe treapta locului I și i-a înmânat trofeul câștigătorului, lucru apreciat de fani, însă nu a fost suficient ca să îi determine pe stewarzii FIA să treacă cu vederea. Drept urmare, Ferrari s-a ales cu o amendă de un milion de dolari, iar ordinele de echipă au fost interzise.

Germania 2010 – Ferrari – Fernando Alonso și Felipe Massa

 

Teoretic, acesta nu a fost un ordin de echipă, pentru că ordinele erau încă interzise, ci o sugestie foarte puternică. Atât de puternică, de fapt, încât FIA a decis să renunțe la interdicție pentru sezonul din 2011, realizând că nu are cum să oprească această comunicare dintre echipe și piloți.

În timp ce Felipe Massa se afla la conducerea cursei, inginerul său de cursă i-a comunicat faptul că Fernando Alonso este mai rapid, folosind expresia cunoscută și astăzi de fanii Formulei 1, „Fernando is faster than you.”

Așadar, Ferrari este motivul pentru care ordinele au fost interzise, dar și motivul pentru care ele au fost reintroduse în regulament. Până la urmă, cu o istorie așa bogată, câteva controverse erau inevitabile.

Belgia 1998 – Jordan – Damon Hill și Ralf Schumacher

 

În cadrul unei curse pline de evenimente, în mare parte datorate ploii, echipa Jordan nu a vrut să riște un rezultat de 1-2, așa că i-a ordonat lui Ralf să nu își atace coechipierul, aflat la conducerea cursei.

Ralf Schumacher nu a părut foarte încântat de acest ordin, însă s-a conformat, iar cei doi piloți au obținut astfel rezultatul 1-2 dorit de echipă. Suntem curioși ce ar fi făcut fratele său în această situație, totuși.

Malaysia 2013 – Red Bull – Sebastian Vettel și Mark Webber

 

Faimosul „Multi-21”. Un ordin pe care Vettel, aflat în perioada lui de dominație, a ales să îl ignore, ducând la o luptă intensă cu Mark Webber, coechipierul său de la vremea respectivă.

Vettel a ieșit victorios în urma acestei bătălii, câștigând cursa, însă tensiunile dintre el și Webber au fost evidente după cursă, când australianul l-a ironizat pe german, repetând ordinul dat de echipă.

Brazilia 2022 – Red Bull – Max Verstappen și Sergio Perez

 

Piloții Red Bull se găseau pe pozițiile 6 și 7 în cursă, un loc neobișnuit pentru monopostul RB18, când Max Verstappen a fost lăsat să treacă în fața mexicanului pentru a încerca să îl depășească pe Fernando Alonso, care se afla pe locul 5. Deoarece nu a reușit, echipa l-a rugat pe Max să facă din nou schimb de poziții cu pilotul mexican.

Refuzul lui Max a fost cât se poate de clar, fapt ce i-a determinat pe mulți să se întrebe dacă nu cumva există un motiv pentru care Max nu dorește să își ajute coechipierul, care încă se lupta pentru locul 2 în clasamentul general, în timp ce poziția pilotului olandez în vârful clasamentului era cât se poate de solidă.

Deși frustrante atât pentru piloții implicați, cât și pentru fani, ordinele de echipă o să rămână o realitate în Formula 1. Tot ce putem noi să facem este să sperăm că nu o să se întâmple prea des. Așteptăm Grand Prix-ul din Belgia pentru a ne convinge.

Imagini: Formula 1
Linkuri: Formula 1
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici