Mercedes-Benz EQS. Limuzina construită să-ți îmbie simțurile

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Mercedes-Benz EQS este echivalentul electric al Clasei S. Asta ar trebui să spună totul, dar noi ne-am însărcinat să-i facem o prezentare detaliată, totuși.

Gama EVA, pe care EQS o împarte cu noua generație de electrice de la Mercedes-Benz, este variată și cuprinde acum și segmentul compact. O poți descoperi aici, pe pagina dedicată: Electric. Crafted by Mercedes-Benz. Dar să revenim la subiectul zilei: Mercedes-Benz EQS.

Ce ar trebui să știu despre Mercedes EQS?

Până nu demult, Mercedes-Benz Clasa S era modelul de referință al constructorului german. Noua eră electrică, manifestată în uzinele Mercedes-Benz printr-o gamă variată de modele electrice EQ, a schimbat un pic datele problemei. Mercedes EQS este acum modelul la care ar trebui să te raportezi când te gândești la o mașină completă în segmentul limuzinelor. Un adevărat echivalent electric al Clasei S.

La fel ca și în cazul celorlalte modele EQ care au tot apărut pe retinele noastre în ultimii ani, nu e cazul să-ți faci griji din niciun punct de vedere: EQS păstrează confortul tipic cu care ești obișnuit la volan, dar și interiorul modern și luxos pe care le cunoști de la modelele “alternative” cu motoare cu combustie internă.

Ba chiar ar trebui să vezi lucrurile dintr-o perspectivă nouă, pentru că platforma EVA pe care este dezvoltat noul EQS îmbunătățește semnificativ confortul șoferului și al pasagerilor. Până la urmă, o baterie integrată în podea și reducerea numărului de componente se traduce într-un spațiu mai generos pentru tine pe bancheta din spate, dar și pentru șoferul care îți garantăm că te va conduce cu zâmbetul pe buze la destinație.

Prezentat în premieră în 2019, Mercedes EQS a intrat în producție de serie în 2021, iar în prezent s-a maturizat și oferă o gamă bogată de opțiuni pentru potențialii clienți.

Cât costă Mercedes EQS și ce dotări primesc de banii ăștia?

Asta e o întrebare delicată pentru buzunarul tău, însă noi îți spunem direct, fără ecolisuri: cel mai accesibil EQS costă 118.660 de euro, însă în funcție de motorizare prețurile ajung rapid la 153.400 de euro. Iar dacă vrei versiune AMG pregătește-te pentru un transfer bancar generos de aproape 172.000 de euro.

Bun, dar până la urmă ce primești de banii ăștia? Oho, lista e lungă și n-avem noi spațiu pe server pentru toate dotările, dar îți facem un rezumat. La exterior primești standard jante din aliaj de 19 inchi cu 5 spițe duble, dar tu ești liber să alegi chiar și jante de 22 inchi pentru 3.500 de euro. Mai primești, desigur, faruri LED High Performance pe care poți să le cuplezi cu pachetul Digital Light sau cu geamuri laminate cu izolare acustică și reflectarea razelor IR.

Când intri în Mercedes EQS o să vezi în primul rând sistemul multimedia MBUX Hyperscreen. Asta înseamnă trei ecrane OLED integrate într-o singură carcasă elegantă cu instrumentar digital de bord de 12,3 inchi, sistem de infotainment central cu diagonală de 17,7 inchi și ecran de 12,3 inchi dedicat pentru pasagerul din dreapta.

Și dacă ecranele astea nu sunt suficiente, Mercedes plusează cu un Head-up Display cu realitate augmentată cu cea mai mare zonă de proiecție. La ce-i util? Păi afișezi pe parbriz informații utile de la viteza curentă la viteza maximă permisă de legislație sau informații despre baterie fără ca ecranele luminoase să-ți distragă atenția în momentele importante.

În timpul ăsta, pasagerul din dreapta poate seta climatizare și masaj pentru scaunele din față și te poți bucura și de un aer de calitate datorită unui filtru HEPA și a pachetului Air Balance cu funcție de ionizare și parfum. Apoi nu mai rămâne decât să asculți muzică la sistemul de 3D surround Burmester cu tehnologie Dolby Atmos.

Experiența din interior este completată și de pachetul tehnic. Și aici mă refer, de exemplu, la pachetul Drive Pilot, care permite rularea autonomă a mașinii pe autostrăzi în anumite condiții predefinite, printre care viteza maximă 64 km/h (da, adică e util când autostrada e aglomerată), benzile de demarcație sunt bine trasate și vremea este bună.

Rămânem în zona asta de tehnologii inteligente și îți spunem despre direcția integrală cu unghi de virare de până la 10 grade. Concret, asta înseamnă o scădere a diametrului de bracaj la 11,9 metri, ceea ce este important pentru un model de asemenea dimensiuni. Și tot aici merită să-ți stârnim atracția cu pachetul de asistență Remote Parking cu funcție Intelligent Park Pilot, adică primul sistem de parcare Level 4, care te ajută, evident, să parchezi. Ba chiar există și funcție Memory Park Assist care memorează procesele de parcare repetitive de pe o proprietate privată.

Bun. Hai să vedem concret și motorizările. Versiunea de bază este EQS 450+ cu tracțiune spate și 360 CP pentru acea sumă de pornire de 118.660 euro de care îți spuneam la început. Apoi avem numai versiuni 4Matic, adică cu tracțiune integrală: EQS 450 4Matic are tot 360 CP, dar din două motoare, și costă 122.570, iar pentru 131.520 de euro primești versiunea EQS 500 4Matic cu 449 CP. Dacă te întrebi care este cel mai achiziționat EQS în România avem și un răspuns: EQS 580 4Matic cu 544 CP care costă de la 153.400 de euro. În fine, există și o versiune AMG. Pe numele ei complet și oficial Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+, aceasta oferă 658 CP și costă 171.880 de euro.

Cu excepția acestui AMG, toate celelalte patru versiuni au autonomii de peste 700 de kilometri. Și, pe lângă faptul că n-o să stai prea des la stațiile de încărcare, nici nu o să stai prea mult, pentru că o sesiune de 15 minute este suficientă pentru a obține o autonomie de 250 de kilometri. Și asta nu e totul: în Europa civilizată ai prețuri preferențiale la încărcare în rețeaua Ionity, pe care o găsești în toate țările din Uniunea Europeană, mai puțin în România, Bulgaria și Grecia.

Cum stă Mercedes EQS la capitolul spațiu?

Stă excelent, cum să stea? EQS are o lungime de 5,216 metri și un ampatament de 3,21 metri, iar la interior încap 5 adulți. Sigur, vei observa probabil că plafonul este mai plontaj decât în cazul Clasei S, însă dacă nu ești exagerat de înalt n-ar trebui să ai probleme.

Și cu siguranță n-o să ai probleme la capitolul bagaje, pentru că portbagajul de 610 litri este suficient de generos.

Este Mercedes EQS o mașină bună pentru mine?

Iată o întrebare la care nu prea ai cum să răspunzi negativ, asta cu condiția să ai bugetul necesar. Caz în care primești o limuzină de lux cu design modern, interior spațios și tehnologizat, multă putere și autonomie ridicată, indiferent de versiune. Nu prea ai ce să-i reproșezi, mai ales că reprezintă o adaptare potrivită pentru noua epocă electrică ce bate la ușă.

Imagini: SuperSpeed

Linkuri: Electric. Crafted by Mercedes-Benz.

Locație foto/video: Mercure Conacul Cozieni

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici