Micro prezintă Microlino Lite – o mașinuță de oraș care poate fi condusă chiar de la 14 ani în unele țări

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Microcar-ul miroase a Isetta de la o poștă, dar dacă italienii sau nemții nu vor să mai repete micro-povestea anilor ’50, de ce să n-o facă elvețienii?

Iso Isetta a făcut senzație când italienii au prezentat-o la Torino, în 1953. Atât de multă senzație, încât a ajuns să fie produsă în mai multe țări sub licență, cu diverși producători în spate. Renzo Rivolta, proprietarul Iso, era însă mai interesat de alte proiecte și nici nu a vândut suficient de multe pentru un megasucces comercial, așa că a încurajat licențierea.
Ulterior BMW a preluat o astfel de licență și niște mașinării de producție specializate, prin ’54–’55. A păstrat aspectul general, dar a modificat mașina în așa mare măsură, încât într-un final nicio componentă nu mai era interschimbabilă cu originalul.

În fine, acum nu vorbim de „bulele” anilor ’50, ci de unele actuale, inventate în Elveția, dar produse, ce să vezi, tot în Italia.

Marca elvețiană Micro a propus drăgălășenia Microlino la Paris, în 2022 – urbană, electrică, practică pentru două persoane „captive” într-un oraș foarte aglomerat. Nu că ar fi fost rapidă (viteza maximă se limita la 90 km/h), dar elvețienii s-au gândit că ar fi loc pentru o versiune potrivită și pentru foarte tinerii șoferi, cei de sub 18 ani. Așa că au venit la Geneva cu Microlino Lite, car urcă doar până la jumătate… 45 km/h.

Lite are doar 12 CP (putere maximă redusă de la 17 CP), iar clienții pot alege între două baterii – 5,5 kWh sau 11 kWh. Autonomia este în primul caz de 100 km, iar în al doilea caz de 177 km, iar încărcarea până la 80% ar dura, conform informațiilor oficiale, 2 ore, respectiv 4 ore. 

Există numai două opțiuni în ceea ce privește vopseaua – albastru Venice și antracit Berlin, ambele cu accente portocalii ici-colo. Mă gândesc că nu e tocmai libertatea de alegere pe care ar aprecia-o un adolescent, dar poți oricând să o personalizezi cu autocolante sau cu markere 🙂

În interior se intră prin față și găsim aceeași „bancă pentru doi” și abordarea minimalistă, precum și portbagajul care se laudă a fi mai mare decât ar părea la prima vedere. Există și o trapă, care poate juca rol și de „ieșire de urgență” în cazul unui accident frontal.

Mașina se produce la Torino, iar despre prețuri știm că în Elveția ar fi disponibilă pentru echivalentul a 17.290 euro, sau pentru circa 156 euro lunar, timp de patru ani (48 luni). Totuși în Elveția nimeni nu poate conduce sub 18 ani, spre deosebire de alte țări din jur, unde regulile sunt mai permisive. Spre exemplu, în Franța sau în Italia Lite ar putea fi condusă începând cu vârsta de 14 ani, iar în Austria, Germania sau Spania începând cu vârsta de 15 ani.
În România ar fi posibil să o conduci, în anumite condiții, de la 16 ani, dar rămâne de văzut când Micro va decide că și țara noastră ar putea fi o piață bunicică.

 
Micro Microlino (foto: Micro)
Iso Isetta (foto: Thesupermat)
BMW Isetta (foto: Viggen)

 

Imagini: Micro
Linkuri: https://microlino-car.com/en/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici