Salonul auto de la Geneva – doar o licărire a ceea ce a fost odată. Ce producători mai expun în 2024?

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Lista producătorilor cu renume este atât de mică, încât aproape că mi-e rușine să o aduc în discuție.

Un salon auto fără mașini? Nu-i glumă. Mă uit cu amar la lista producătorilor prezenți pe lista expozanților de la Geneva în 2024. Și ca să elimin suspansul, iată-i:

  • BYD
  • Dacia
  • Isuzu
  • Lucid
  • MG
  • Renault

Lângă ei o mai fi vreun club de clasice, câțiva furnizori de piese/accesorii, vreun studio de design, precum Pininfarina, un microbrand – Micro – și niște organizații, printre care și Car of the Year – care poate vor avea și câteva mașini expuse, măcar să umple spațiul.

Geneva International Motor Show, un salon auto care se ține constant de la începutul secolului trecut (1905), obișnuia să fie un highlight în lumea iubitorilor de mașini.
Producătorii se înghesuiau, erau premiere peste premiere și game extinse de mașini expuse. Atmosfera era plăcută, neutră – în sensul în care nu existau dominatori clari, cum se întâmpla în mod normal la Paris, Frankfurt, Detroit sau Tokyo, unde magnificii locali aveau grijă să vină cu multe piese grele. Avea deseori și un aer boem, fiind un loc în care se puteau etala frumos și case mici de design, manufacturieri, restauratori, tuneri și echipe de curse.

Well… no more, cum zice englezul. S-ar fi putut zice că se remarca un ușor declin și înainte, dar anularea precipitată din 2020 (din pricina pandemiei Coronavirus), amânarea ulterioară a revenirii și decizia de a organiza un eveniment „Geneva International Motor Show” în Qatar (da, în alt oraș, din altă țară, de pe alt continent!) pare că au lovit mortal tradiționalul salon european.

Geneva 2024: 27 februarie – 3 martie. Nu mă îndoiesc că vor fi câteva chestii interesante de văzut. Dar, din păcate, deloc multe.

Acum revine după patru ani, dar doar ca o licărire – mai mult o formalitate administrativă decât un salon auto în adevăratul sens al cuvântului. Producătorii, mai ales cei pe care voia toată lumea să îi vadă, nici măcar un birou nu se străduiesc să ducă acolo în 2024.

Pe de o parte cred că reflectă și starea industriei, un pic amețită de căutări și transformări. Pe de altă parte cred că reflectă starea clientelei: se poartă prezentările online și comunicarea de tip influencer/show-off. Și chiar și atunci când e loc de evenimente ample de lansare pentru nu știu ce model, producătorii preferă să le facă după propriile reguli, cu sclipici și artificii în piețele unde e miză, nu cu concurență, organizare și parfum de modă veche, în centrul neutru al „bătrânului continent”.

În Qatar, în 2023, au fost destui expozanți (vreo 30 de producători mari și mici), dar cu prestații mediocre, aș zice. Doar premiere de importanță regională și per ansamblu o aură de eveniment conex – ceea ce și trebuia să fie… o anexă la salonul mamă de la Geneva, într-o regiune importantă, dar fără prea mult impact la cel mai înalt nivel și, cu siguranță, fără istorie și rol în ceea ce înseamnă tradiția, pasiunea și sportul auto.

Așa că nici măcar acolo nu aș fi recomandat cuiva să facă o deplasare din România. Dar la show-ul din Geneva (27 februarie – 3 martie), dacă ți-ai pus în gând să ajungi anul acesta, mai bine plănuiești o oră la salon și-n rest drumeții prin împrejurimi sau niște vizite la marile showroom-uri și fabrici de ceasuri, că mașini multe nu vor fi. Dar rămâne speranța – poate la anul, cu puțină încurajare și negociere pe la mărci, va fi mai bine. Sau poate că nu… și va trebui să scriu încă un articol (poate ultimul) despre ceea ce a fost odată.

Mulțime de expozanți – Geneva International Motor Show cum era odată.
Imagini:
Timon/stock.adobe.com
Geneva International Motor Show
Linkuri: 
https://genevamotorshow.com/
https://www.geneve.com/

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici