Ne-am jucat EA Sports WRC: încă un simulator de racing, dar unul foarte bun

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Voi ce v-ați pregătit să vă jucați în vacanță? Vă dăm noi un pont: EA Sports WRC, pe care l-am testat recent.

Ce moment mai bun să te pui pe jucat serios decât cel al vacanței de final de an, corect? Sigur, pentru cineva care deschide consola o dată pe lună doar ca să vadă dacă funcționează, asta vine și cu întrebarea chinuitoare „Ce mai e nou?”, și zic chinuitoare pentru că lista de noutăți e lungă.

Din fericire, la mine a fost simplu de ales de data asta, pentru că mi-am amintit de o restanță de acum câteva săptămâni: EA Sports WRC.

Am făcut ceea ce fac de regulă atunci când pun mâna pe un sim racer: intru în setări, dezactivez toți asistenții apoi inevitabil să mă izbesc în primul obstacol care-mi iese în cale, pornind astfel o pomenire interminabilă a sfinților cunoscuți și necunoscuți nouă.

Din acest punct de vedere, EA Sports WRC nu m-a dezamăgit, a livrat corespunzător: dacă îi dezactivezi sistemele de asistență, trebuie să știi ce faci, pentru că altfel te plesnește peste față, reamintindu-ți că încă nu ești la acel nivel. Din fericire, poți să le activezi la loc oricând, și ai foarte multe elemente cu care să te joci astfel încât să-ți croiești experiența de gaming potrivită pentru tine.

În timp ce făceam tumbe către alt univers cu un Alpine A110 clasic mi-am amintit de discuția pe care am avut-o cu Ross Gowing, producătorul jocului, și cu Jon Armstrong, care este atât pilot de raliuri (rival pentru echipajul Maior în WRC Junior anul acesta) și game designer.

Am început callul online cu cea mai importantă întrebare pentru mine: cât de teribil de greu o să fie EA Sports WRC pentru un gamer de duminică, așa cum sunt și eu, având în vedere că noul joc WRC promitea să fie cel mai realist de până acum?

Oamenii mi-au zis că au ținut cont și de noi atunci când au creat jocul, astfel încât experiența unui raliu virtual să fie fesabilă, dacă nu chiar enjoyable pentru toată lumea.

De fapt, dacă ești începător, te poți iniția în tainele glisatului pe diferite suprafețe de rulare parcurgând școala de pilotaj pe care au pregătit-o băieții pentru tine. Dacă ești elev conștiincios, o să ieși de-acolo învățat și pregătit pentru ce are jocul să-ți ofere.

Așa, da: ce are jocul să-ți ofere? Păi până la 18 etape de raliu, adică în total vreo 600 de kilometri recreați nu doar realist, dar și loial celor existente și în realitate. Cu alte cuvinte, vei avea de-a face cu gropile, dâmburile și capurile de pod fix ca un pilot adevărat. Experiența este una foarte imersivă, indiferent de nivelul tău de pregătire sau de setările de gameplay pe care le faci.

Apropo de setări: pe lângă modelarea asistenților la condus, în EA Sports WRC poți să te joci și cu setările de suspensie/amortizare și cele de transmisie ale mașinilor, așa cum te-ai aștepta de la un simulator care se respectă. Sigur, asta înseamnă și că dacă începi să tragi de glidere pe-acolo, riscul să faci mașina să fie imposibil de condus crește exponențial. Un lucru pe care cu această ocazie îl confirm chiar.

Lineupul de mașini este și el satisfăcător, cu nu mai puțin de 70 de exemplare atât actuale (chiar cele pe care le vezi în campionatul WRC actual, pentru că EA Sports WRC are licențe) cât și unele istorice. Partea bună e că le ai pe toate disponibile încă de la început, așa că nu trebuie să te chinui să le deblochezi.

Sigur, dacă începi modul Carieră, atunci va trebui să urmezi un parcurs, astfel încât să te poți bucura de progresul pe care-l faci de-a lungul sezoanelor. Și ca să nu te plictisești, în modul Carieră ești și pilot, și manager, adică va trebui să-ți pui la bătaie și atributele de organizator de timp și de finanțe astfel încât să te asiguri că mașina ta va prinde toate etapele unui raliu.

Iar dacă ai chef de experiențe rapide, poți să intri în Quick Play, sau într-un lobby online, sau să experimentezi Momente din istoria WRC. Aici ești pus într-un scenariu — fie faci pană cu un kilometru înaintea finișului, fie trebuie să parcurgi o specială cu mașina bușită, fie ți-e dat un Alpine A110 pe o specială de Monte Carlo. Unele din aceste Momente sunt efectiv scenarii care s-au întâmplat în realitate, fie unele inspirate din cazuri reale, fie imaginate astfel încât să pară reale.

La capitolul grafică și factor de imersiune, EA Sports WRC a fost satisfăcător pe PlayStation 5, consola pe care am jucat eu jocul. Dar găsești noul WRC și pe Xbox Series X|S, și pe PC.

Baftă pe speciale, coleguții!

Imagini: SuperSpeed TV
Linkuri: EA Sports WRC
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici