Ni s-a arătat interiorul bestiei. Bestia = Bugatti Bolide.

Bugatti Bolide

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Bugatti. Hypercar. W16. Track Only. Crazy. Totally crazy. Of course.

 

Bugatti Bolide e primul Bugatti făcut special pentru circuit, doar pentru circuit. Un bolid extrem de usor și extrem de puternic, ultraperformant din perspectivă aerodinamică… în fine, vorbim numai de superlative. Are și un design extrem, ca desprins dintr-o bandă desenată Manga.

Bugatti l-a prezentat inițial acum doi ani ca proiect și ulterior ne-a dat destule detalii în etape succesive. Dar doar acum specialiștii din Molsheim au pus la punct mașina finală – versiunea care chiar va ajunge pe mâna câtorva inși destul de bogați și destul de nebuni. 

Doar 40 de astfel de mașini sunt în construcție acum. Bineînțeles că sunt prevândute toate, la un pret de circa 4 milioane euro. Primele vor fi livrate în 2024.

Avem 1.850 CP și 1.850 Nm pe Bolide, din celebrul motor W16 de 8 litri. Sunt vreo 250 de cai mai mult decât pe altă „bombă” – Bugatti Chiron Super 300+, putere obținută în principal prin ajustarea și mărirea palelor turbinelor, dar și prin reorientarea celor 4 turbine. Puterea maximă e obținută însă folosindu-se o benzină cu cifră octanică ridicată de 110 – combustibil de curse. Cu o benzină normală de 98, cifrele se ridică la „doar” 1.600 CP și 1.600 Nm.
Primele teste pe pistă au confirmat până la 2,5 G accelerație laterală și până la 3 tone forță de apăsare în funcție de viteză.

Mașina concept are circa 1.240 kg, deci doar 0,67 kg/CP! Și prin urmare poate accelera de la 0 la 100 km/h în 2,2 secunde, de la 0 la 200 km/h în 4,4 secunde, de la 0 la 300 km/h în 7,4 secunde, de la 0 la 400 km/h în 12 secunde și de la 0 la 500 km/h în 20 de secunde. 
Versiunea de producție este mai grea, având 1.450 kg și până la 0,9 kg/CP. Cifrele finale legate de performanțele acestei versiuni nu au fost comunicate încă.

Am văzut acum și interiorul

Bugatti spune că noua monococă ultralejeră este „mai solidă și mai rigidă” decât cea a lui Chiron. Are o poziție de conducere mult mai joasă. Bugatti mai spune că nici o singură piesă nu a fost preluată de la Chiron și că tot ce vedem în interiorul lui Bolide a fost creat exclusiv pentru această mașină.
 
Volanul a fost remodelat, alterându-se prototipul inițial în funcție de solicitările celor care l-au testat. Printre altele, aceștia au solicitat butoane suplimentare pentru accesarea rapidă a diverselor funcții. Sistemul de control și ecranul  permit accesul la două interfețe diferite, pentru date în timp real sau pentru caracteristici și statistici referitoare la performanțele și exploatarea mașinii.
 
Volanul este detașabil – un lucru bun pentru cei care vor dori să-l ia cu ei – un excelent subiect de conversație la orice întâlnire între maniaci (barosani maniaci, mai exact).
 
 
Scaunele sunt fixe, prinse direct în monococă, motiv pentru care pedalierul și volanul sunt ajustabile suficient de mult pentru a acomoda șoferi cu înălțimi variabile. Iar pernițele exterioare superioare ale spătarului și tetierelor sunt prinse pe uși și se mișcă la unison cu acestea.
Pare că cei de la extreme s-au cam riscat un pic când au plătit avansul… Ar fi culmea să fii pe lista scurtă și să constați că nu-ți încap picioarele sau nu-ți ajung mâinile la volan 🤣
Totuși Bugatti ne spune că sunt patru dimensiuni de scaune disponibile, alături  un „pachet” care ajustează interiorul în funcție de înălțimea și greutatea exactă a șoferului. 
 
 
Scaunul pasagerului e probabil un pic mai universal. Și nu ar fi fost rău să fie dintr-un material care să nu se pătează, nu din Alcantara, Napa, piele de căprioară și alte finețuri prezentate ca opțiuni de Bugatii. Mă gândesc că o să fie mulți pasageri care n-o să se simtă tocmai bine când o să fie aruncați de colo-colo într-o demonstrație de nerv și eficiență. Și demență.
Auzi tu… 0-500-0 în 33 de secunde! 🤦🏻‍♂️
Imagini: Bugatti
Linkuri: https://bugatti.com/
  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici