Noua CUPRA: mașina care cere tălpi

SEAT LEON CUPRA-001H

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Am fost extrem de fericit când am aflat că vom ajunge la Barcelona pentru a conduce noul SEAT Leon CUPRA. Nu pentru că a fost a treia oară când călătorim în orașul spaniol în mai puțin de jumătate de an și nici pentru că anul acesta filmăm materiale foarte tari în locuri superbe din toată lumea. Deși asta cu filmatul este foarte tare și ne permite să vă oferim materiale exclusive pentru România.

Nu, adevăratul motiv este că muream de dor să-l văd pe Giurgea cum o ia razna pe circuit într-o mașină construită pentru a suporta abuz dinamic la cel mai înalt nivel. Asta s-a întâmplat evident și chiar mai mult decât atât, am reușit să mă distrez chiar și eu, primul care fuge de circuite. Pentru că nu vreau să stric surpriza o să vă invit doar să așteptați premiera episodului 29 de joi, 6 martie de la ora 23:30 pe TVR1.

Până atunci, iată ce trebuie să știți despre noua CUPRA. Pentru că nu are rost să mă repet, puteți citi prezentarea ei în articolul nostru de aici.

Desigur, în realitate lucrurile arată altfel decât în fotografii și sincer, deși nu mă ateptam să spun asta, am fi vrut ca cel mai rapid Leon de serie din istorie să fi arătat și mai rău.

Mai agresiv, mai grav, mai înfricoșător. La naiba, mai CUPRA!

Spoilerele cu o stilizare sport evidentă, cu evacuările duble din spate nu sunt suficiente. Sunt prea cuminți. Eleronul special de pe hayon este și el insesizabil dacă nu privești mașina din lateral și este prea „liniștit”. Jantele opționale de 19 inch mai ajută puțin aparențele dar nu o fac musai prin vreun design ieșit din comun. Pur și simplu pentru că sunt mari, fac mașina să arate mai agresiv și te lasă să vezi sistemul de frânare generos cu etrierii roșii. Dacă nici acesta nu te va impresiona, va fi disponibil de mai târziu anul acesta unul de la Brembo, inscripționat ca atare.

Pentru că este prima oară când Leon este oferit și cu o caroserie în trei uși – SC, aceasta este și ea disponibilă ca versiune CUPRA. Arată puțin mai bine decât versiunea în cinci uși dar nu reușește să te dea pe spate așa cum ar trebui…

Ideea este simplă. Dinamic, mașina asta este minunată.

Am condus doar motorul de 280 CP (cuplul este identic pentru el și versiunea de 265 CP – 350 Nm) atât cu transmisia standard manuală în șase rapoarte, cât și un SC cu DSG. Nu are rost să mai discutăm: cutia automată cu dublu-ambreiaj își merită fiecare cent pe care va trebui să-l plătești pentru ea opțional pentru că nu te distrage de la principala acțiune pe care o vei face în mașina asta: talpa grea pe accelerație.

Cu mâinile pe volanul gros cu design unic pentru CUPRA și fără a fi nevoie să te concentrezi la schimbatul treptelor vei descoperi o mașină compactă cu un comportament dinamic excelent. Ceea ce trăieși în Leon CUPRA cu 280 CP transmiși toți doar pe puntea față este la fel de spectaculos cu ce se întămplă într-un Audi S3 de 300 CP cu quattro. Nu există torque steer iar amortizoarele controlate electronic își fac treaba cu brio mai ales dacă folosești setările CUPRA ale programului Dynamic Chassis Control.

Te înscrii pe trasa corectă, accelerezi cât de mult vrea talpa ta grea și mașina asta iese din viraje ca un glonț (de calibru compact, da? Nu începem cu comparații aiurea!). Există pierederi de aderență dar este normal să le ai și este foarte important că ele nu efectează direcția. La limită apare un comportament supravirator discret (ESP-ul poate fi decuplat complet la CUPRA și se reactivează doar la o frână puternică) dar știi că urmează în momentul în care vei simți o subvirare și continui să accelerezi.

Dar și această subvirare apare mult mai târziu decât la alte mașini compacte cu atât de multă putere pe puntea față.

Eh, când mașina asta merge atât de tare, este atât de plăcută de abuzat pe un circuit, este atât de ascultătoare, răspunde impeciabil și îți oferă unul dintre cele mai reușite motoare din istoria grupului din care face parte SEAT, este pur și simplu păcat că nu este în stare să te înspăimânte cu felul în care arată.

Te uiți la un Focus RS – știi ce urmează. Te uiți la un A 45 AMG. Știi ce urmează. Chiar și la un Golf R te uiți și ți se face puțin chef de o nenorocire care implică multă talpă grea pe accelerație. CUPRA pare să se fi molipsit de „boala cumințeniei” din designul modelelor S ale lui Audi. Și acum, tot ce pot să sper este că zvonurile conform cărora anul viitor va apărea o versiune mai puternică (de 300 CP cel mai probabil) se vor adeveri iar această versiune se va umfla în aripi, eleronul va crește serios iar spoilerele vor coborî și mai mult către șosea.

Ori suntem CUPRA ori nu mai suntem!