So GLAd to see you!

14C44_006

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

Tocmai am coborât din GLA 45 AMG Edition 1. Și de aceea, toate fotografiile pe care le vedeți aici sunt cu mașina asta. Mâine voi conduce și o versiune ceva mai „umană” deși urmează teste extinse în România cu tot ce înseamnă 180, 200 sau 220 CDI. În emisiunea ce are premiera joi pe 13 martie vedeți testul nostru din Spania cu mașina pe care am condus-o astăzi… Dacă nu mai aveți răbdare până atunci și vreți să vedeți un test #giurgeasibratu cu un AMG aruncați o privire aici: http://bit.ly/1cqe49S

GLA este acum cel mai nou model compact Mercedes-Benz, al patrulea după A, B și CLA. Mai urmează și al cincilea – CLA Shooting Brake (deși nu a fost confirmat oficial). În același timp, GLA este al cincilea și cel mai mic SUV Mercedes-Benz sub G, GL, ML și GLK. Noul GLA concurează direct BMW X1 și Audi Q3 dar pentru 45 AMG are doar un concurent: RS Q3.

Folosind aceeași platformă a Clasei A, GLA este foarte apropiat de acesta și ca dimensiuni: este cu 12.5 centimetri mai lung, cu 2.4 mai lat și cu sub un centimetri mai înalt. Ampatamentul este identic pentru cele două mașini deci spațiul interior este asemănător cu ce oferă A-ul. Desigur, portbagajul este mai mare: volumul celui din GLA este cu 80 de litri mai mare decât în A. Hayonul se deschide amplu și opțional poate fi comandat unul cu deschidere electrică iar marginea de încărcare este cu doar puțin mai înaltă decât cea a unui A. De fapt, nu cred că există SUV compact care să pară atât de ușor de încărcat…

Nu credeam că voi spune asta dar GLA – dacă este configurat cum trebuie, desigur, arată mai bine decât Clasa A.

Ori m-am obișnuit eu deja cu hatchback-ul foarte mult ori GLA-ul ăsta arată ca un A care a mers la sală cum trebuie și a avut grijă și de alimentație. Iar AMG-ul Edition1 este un spectacol aflat fix la limita dintre ceva foarte cool și penibil. Aș renunța la elementele roșii de pe caroserie dar cred că niște exagerare nu strică la o mașină atât de puternică și de rapidă.

Pentru un SUV compact, garda la sol este foarte importantă fie că mașina are tracțiune față sau integrală. Iar la GLA, ea poate cântări decisiv în decizia de cumpărare în fața unui A. Standard, GLA are o gardă la sol de 13.4 centimetri – destul de mică pentru un SUV sau crossover compact. Ea este aceeași și pentru tracțiunile față și pentru cele 4MATIC. Un pachet dinamic o va coborî cu 1.5 centimetri pentru sportivitate dar mai important este că un pachet off-road va fi disponibil din iunie și el va crește garda la sol cu 3 centimetri la 16.4 centimetri – cam cât are o Honda CR-V mașină cu care noi nu am avut nicio problemă pe zăpezile uriașe de acum două luni chiar și doar cu tracțiune față.

Bordul este aproape identic în GLA față de un A și singurul lucru care cred că merită menționat este că dacă veți cumpăra pachetul off-road de care spuneam mai devreme veți primi un meniu special în centrala COMAND – el va afișa  gradul de înclinație al mașinii, unghiul de rotație pentru roți și… o busolă. Mai mult, mașinile echipate cu farurile inteligente și pachetul off-road vor avea și o funcție specială pentru lumini atunci când se rulează în teren accidentat: ele luminează mai larg în împrejurimile mașinii.

Din punct de vedere tehnic, modul de rulare off-road va întări pedala de accelerație de parcă ai băgat un burete sub ea, modifică răspunsul cutiei și al ABS-ul și include funcția Hill Descent Control.

Diferențele de preț între un A și un GLA echipate cu motorizări similare și sistem de tracțiune identic sunt cuprinse între aproximativ o mie și ceva de euro și aproape 4000 de euro.

De exemplu un A 200 CDI de 136 CP costă de la 27.900 euro cu TVA iar un GLA 200 CDI – 31.806 euro cu TVA dar între versiunile 4MATIC ale celor două modele e o diferență foarte mică de 1.300 de euro.

Există însă și o discuție ipotetică de comparație a prețurilor lui GLA cu cele ale unui GLK. Poți face asta pentru că de multe ori GLK a avut prețuri speciale care l-au făcut la fel de accesibil de cumpărat precum un SUV corean cu dimensiuni și motorizare comparabile. Este deci normal să te întrebi cum stă GLA față de GLK la prețuri pentru că la o diferență mică este clar că ar merită să iei mașina mai mare și mai confortabilă adică GLK.

Comparând GLK 220 CDI 4MATIC de 170 CP care costă de la 44.156 euro cu TVA cu un GLA 220 CDI 4MATIC care costă 38.861 euro cu TVA ne putem liniști pentru că diferența de 6.000 de euro între cele două este destul de serioasă. Mai mult, dacă nu iei un SUV neapărat pentru spațiu, ar trebui să te bucuri că pe GLA dai mai puțini bani și ai o mașină mai dinamică sub control, în special datorită cutiei cu dublu-ambreiaj pe care o primești în pachet. Iar ea, transmsia 7G-DCT este indiscutabil minunată față de 7G-TRONIC PLUS de pe GLK.

Mercedes-Benz își pune mari speranțe în GLA și în creșterea segmentului său.

Aici, în zona compactă, de la 2.05 milioane de mașini vândute în 2013 se va ajunge în 2020 la 2.55 milioane. GLA a rulat 1.8 milioane de km în teste înainte de lansare. 24 de prototipuri au rulat prin toată lumea iar fiecare din mașinile care au fost testate în off-road au parcurs prin condiții grele câte 80.000 km. Mai mult, GLA-urile au parcurs 240 de tururi de Nurburgring și germanii sunt foarte mândri de asta pentru că spun ei – un kilometru de Ring face cât 20 de km pe șosele normale.

După primul test, pot doar să vă spun că GLA nu este cea mai frumoasă mașină compactă Mercedes-Benz dar este pe locul doi în acest clasament virtual după CLA. Cred că versiunile diesel 4MATIC vor deveni un hit în țara noastră și cifra de vânzări la care speră oficialii din România – 200 de unități anul acesta, nu este deloc o aberație. Oricum ar fi însă, datorită lui GLA și noului Clasa C sunt șanse mari ca Mercedes-Benz să încheie anul pe primul loc în clasamentul premium de anul acesta din România.

Ne vedem cu GLA 45 AMG Edition 1 pe 13 martie pe TVR1 și TVRHD de la ora 23:30 sau sâmbătă 15 martie în reluare de la 09:30.