Noul Bugatti Tourbillon rescrie regulile

 

Folosim doar carburanți de performanță de la partenerii noștri OMV.

De fiecare dată când Bugatti prezintă un model nou, întreaga lume auto se oprește pentru un moment. Pentru oamenii de rând este o ocazie să își recalibreze așteptările legate de ce este cu adevărat posibil la capitolul performanță, pe când pentru inginerii producătorilor rivali (nu că ar fi foarte mulți, de altfel) este probabil o sursă de anxietate și coșmaruri. Nici de data aceasta nu este o excepție.

 

Istorie bogată

Fondată în 1909, compania Bugatti a avut o istorie destul de agitată, dar plină de momente frumoase, cum ar fi câștigarea primului Grand Prix din Monaco sau cele două victorii în cursa de 24 de ore de la Le Mans. Mașinile produse de Bugatti au fost mereu sinonime cu un design elegant și performanțe de top, însă circumstanțele nefavorabile au dus la dispariția mărcii pentru o perioadă bună de timp.

Când grupul Volkswagen a preluat marca Bugatti la sfârșitul anilor ’90, nimeni nu se aștepta la ce urma să se întâmple. După câteva concepte care nu au intrat în producție, modelul Veyron a fost prezentat lumii, aducând cifre de performanță nemaivăzute la mașinile de serie de la vremea aceea, cu un motor W16 de 8,0 litri, cu 4 turbine, ce producea 1001 cai-putere. Sprintul de la 0 la 100 de km/h avea loc în 2,5 secunde, iar viteza maximă a lui Veyron era de 407 km/h, suficient cât să o facă cea mai rapidă mașină din lume la momentul respectiv. Câțiva ani mai târziu, versiunea Super Sport atingea 431 de km/h, grație celor 200 de cai-putere în plus.

Înlocuitorul lui Bugatti Veyron a venit în 2016 și s-a numit Chiron. Cu un exterior complet nou, mai frumos și mai elegant, Chiron a câștigat repede popularitate în rândul oamenilor obscen de bogați, iar motorul W16 a primit și mai multă putere, ajungând la 1500 de cai-putere pentru versiunea normală și 1600 pentru cea Super Sport. Ce a însemnat asta? Ei bine, un exemplar de Chiron Super Sport avea să atingă 490 de km/h, în mâinile unui pilot de teste Bugatti, spulberând încă o dată recordul absolut de viteză pentru mașinile de serie.

 

Un nou început

Acum, în 2024, Bugatti rescrie regulile jocului din nou cu Tourbillon. Deși la exterior seamănă cu vechiul Chiron, Tourbillon este cu totul și cu totul nou. Cea mai evidentă schimbare se află sub capotă, unde vechiul motor W16 de 8,0 litri a fost înlocuit de un V16 de 8,3 litri, de data aceasta aspirat natural, și care produce 1000 de cai-putere.

Lipsa turbinelor înseamnă că motorul, care a fost proiectat în colaborare cu inginerii de la Cosworth, se turează până la 9000 de rotații pe minut, producând o adevărată simfonie pe parcurs. În ajutorul motorului termic vin și trei motoare electrice, două pe puntea față și unul pe spate.

În total, cele trei motoare electrice produc 800 de cai-putere, așadar Tourbillon este cel mai puternic Bugatti produs vreodată, cu o putere totală de 1800 de cai-putere.

 

 

Performanțe uluitoare

Toată acea putere se traduce prin accelerații gata să îi ia respirația oricui. Ca să vă dați seama că nu exagerăm, iată câteva exemple:

  • 0-100 km/h are loc în doar 2 secunde.
  • 0-200 km/h se întâmplă în mai puțin de 5 secunde.
  • 0-300 km/h durează sub 10 secunde, adică mai puțin decât le ia multor mașini de oraș să atingă 100 km/h.
  • 0-400 km/h în mai puțin de 25 de secunde. Pentru comparație, Chiron SS reușea să atingă 400 de km/h în 32,6 secunde.

Viteza maximă a lui Tourbillon este limitată la 445 de km/h, însă suntem destul de siguri că Bugatti o să demonstreze adevăratul potențial mai devreme sau mai târziu, așa cum a făcut-o și în cazul modelelor de până acum.

Bateria din care se alimentează motoarele electrice are 25 kWh și folosește tehnologie de 800V, fiind cel mai probabil meritul lui Mate Rimac, actualul CEO Bugatti Rimac și fondatorul Rimac Automobili, responsabili pentru două hypercaruri electrice stupid de rapide. În cazul lui Tourbillon, această baterie asigură o autonomie în modul electric de peste 60 de km, dar nu avem disponibile date despre timpii de încărcare sau performanțele în modul full-electric.

În ciuda motorizării hibrid, inginerii Bugatti au reușit să îl facă pe Tourbillon mai ușor decât un Chiron, cu o masă totală de 1.995 de kilograme. Pentru a realiza asta, a fost folosit un nou compozit de carbon, numit T800, precum și elemente printate 3D.

 

 

Interior sau artă?

Și interiorul lui Tourbillon este cel puțin la fel de elegant ca și exteriorul. Instrumentarul de bord este analog și este conceput de ceasornicari elvețieni pentru cele mai înalte standarde de precizie, și conține peste 600 de componente, fiind în sine o operă de artă.

Centrul volanului, pe care este montat acest instrumentar superb, este fix, pentru a asigura o vizibilitate bună, indiferent de condiții. Consola centrală din aluminiu dă o senzație de plutire și cuprinde controalele pentru climatizare din cristal și un sistem de infotainment de mare rezoluție, care poate fi ascuns. Scaunele sunt fixate pe podea, pentru a aduce centrul de greutate cât mai jos, așa că norocoșii care vor conduce un exemplar vor trebui să mute pedalele pentru a găsi o poziție confortabilă, soluție inspirată din lumea sporturilor cu motor.

 

 

Într-un cuvânt, Bugatti

Cu o istorie de 115 ani și 20 de ani experiență în lumea hypercarurilor, Bugatti redefinește standardele. Așa cum spunea și Ettore Bugatti, „Dacă poate fi comparat, nu este un Bugatti”. Foarte, foarte mult adevăr.

 

  • Pentru ALTE ARTICOLE vizitează categoriile noastre AUTO, MOTO, EXPERIENȚE, OPINII, STIL.
  • MULTE ALTE teste, prezentări, discuții cu/despre mașini, motociclete, Formula 1, accesorii și călătorii găsești la SuperSpeed pe YouTube, aici.
  • Dacă nu știi CE MAȘINĂ SĂ ÎȚI CUMPERI, află părerea noastră despre oferta actuală pe cemasina.superspeed.tv, aici.
  • Nu uita că POȚI VEDEA emisiunile SuperSpeed la PRO•TV și pe VOYO, aici